07. ožujak 2017.

Agatha Christie - samozatajna kraljica krimića

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Djela Agathe Christie među najprodavanijima su na svijetu te su prevedena na čak 103 svjetska jezika. Iz njezina pera izišli su popularni likovi poput Herculea Poirota i gospođice Marple.

 

Brojna Christiejina djela prikazuju uspješne i emancipirane žene, a muško-ženski odnosi temelje se na međusobnom uvažavanju, a ne na potrebi žene za muškarcem. Ravnopravnost je prisutna i među njezinim književnim ubojicama – Agatha Christie pobrinula se da ima mnogo i ženskih ubojica.

Najpoznatija je po svojim kriminalističkim romanima, no valja napomenuti da je njezina kriminalistička drama Mišolovka danas najizvođenija drama na londonskom West Endu s više od 25 000 izvedbi.

„Kraljica krimića“ odrasla je u Engleskoj u relativno bogatoj obitelji, stoga je imala pristup svestranom obrazovanju i knjigama od najranije dobi, a time i mogućnost književnog rada. Kao svoje književne uzore navodila je Wilkieja Collinsa, Charlesa Dickensa te Sir Arthura Conana Doylea i njegova slavnog detektiva Sherlocka Holmesa.

Rođena krajem viktorijanskog doba koje nije bilo blagonakolno prema ženama, Agatha Christie uzela je najviše od onoga što joj je bilo ponuđeno te svojim književnim opusom učinila uslugu cijelome svijetu. O njezinu uspjehu svjedoči i zanimljivost da je jedan od njezinih najslavnijih likova, Hercule Poirot, do danas jedini izmišljeni lik čija je osmrtnica objavljena u The New York Timesu. Ne treba zaboraviti ni gospođicu Jane Marple koju je kao autorica više simpatizirala rekavši pritom kako joj ona, za razliku od Poirota, nikada nije dosadila.

Gđica Marple simpatična je starija žena koja se može pohvaliti britkim umom, oštrim okom i cinizmom pomoću kojih rješava svoje slučajeve. Prvi se put pojavila 1927. godine i već tada pokazala kako žena može biti uspješna, inteligentna i sretna i bez supruga što je u prvoj polovici 20. stoljeća još uvijek bilo teško zamislivo. Također, uspjesi njezinih ženskih likova ne temelje se na njihovu fizičkome izgledu, već isključivo na njihovim moždanim vijugama koje nerijetko nadmašuju muške.

Poigrajte se detektiva sa svojim učenicima i istražite životpis i djela A. Christie. Neka vam u tome pomogne Gospođica Marple! 

Prema: Tea Schmidichen, AGATHA CHRISTIE - SAMOZATAJNA KRALJICA KRIMIĆA

Izvor: http://www.voxfeminae.net/strasne-zene/item/10572-agatha-christie-samoza...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Razumijem li što čitam? – 7 ključeva čitanja s razumijevanjem

Svakodnevno se suočavamo s činjenicom koliko je čitanje temeljna vještina koja je neizbježna u svim područjima života. Bez visoke razine čitalačke pismenosti, za svakog učenika nije moguće postići uspjeh u školi niti se obrazovati i usavršiti u bilo kojem profesionalnom području. U procesu razvijanja čitalačke pismenosti, uz strategije razumijevanja pročitanog, postoji i šest glavnih ključeva odnosno tehnika koje nam mogu dodatno pomoći u razumijevanju pročitanog teksta.

7 preporuka za roditelje – kako potaknuti razvoj čitalačke pismenosti kod djeteta?

Iako u razvijanju čitalačke pismenosti škola ima iznimno važnu ulogu, znanstvenici i stručnjaci ipak tvrde da ljubav prema čitanju i razvijanje sposobnosti čitanja započinje i završava – kod kuće te da su roditelji vrlo važan čimbenik koji ima ključnu ulogu u savladavanju vještine čitanja i poticanju čitalačkih navika.

Nobelova nagrada - Kazuo Ishiguro

Svake godine Švedska akademija u veljači utvrdi popis predloženih kandidata, a zatim u svibnju izbor suzi na njih petero o kojima raspravlja tijekom ljeta. U skladu s oporukom Alfreda Nobela, nagradu za književnost trebala bi dobiti osoba koja se bavi univerzalnim pitanjima i koja nas sve potiče na razmišljanje. Akademija je ove godine ime dobitnika objavila 5. listopada.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Dragica Dragica Dujmović-Markusi, Terezija Pavić-Pezer
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Danuška Ružić