05. rujan 2016.

DND Zabok rasadnik je mladih volontera/ki koji rade za dobrobit djece i grada Zaboka

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Društvo Naša djeca Zabok (DND Zabok) dobrovoljna je, nevladina, neprofitna, humanitarna i edukativna udruga građana, roditelja i prijatelja djece.
Volonteri i volonterke uključuju se u brojne volonterske aktivnosti kao što su igraonica Kutić slikovnica, program Čitaj mi!, akcija Za osmijeh djeteta u bolnici, raznovrsne tematske igre na otvorenome, projekt Zdravo i fino te stalne aktivnosti i programi: Dječji forum, Dječje gradsko vijeće, dječji zbor Zabočki mališani.

Odgoj za volontiranje

Odgoj za volontiranje obuhvaća djecu mlađu od 15 godina, razvija se programima Dječjega foruma i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok u kojima djeca potaknuta primjerima odraslih volontera i volonterki pomažu u projektima što ih organizira DND Zabok. Upravo je to snaga na kojoj će se u budućnosti temeljiti volonterstvo i odgoj mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnoga i demokratskog društva.

Uključivanjem mladih u rad Društva Naša djeca Zabok pokušava se povećati volonterski rad, ojačati svijest o njegovoj dodanoj vrijednosti i o važnosti volontiranja u lokalnoj zajednici, a i šire, jer volontiranjem svi višestruko dobivaju – i djeca i volonteri.
Volonterstvo također pruža mogućnosti za učenje, jer volonterskim aktivnostima mladi usvajaju nova znanja, stječu vještine i sposobnosti, razvijaju ih i upotrebljavaju za dobrobit društva i za sebe osobno. 

Prebaci na volontiranje!

DND Zabok pokrenuo je projekt Prebaci na volontiranje! čiji je cilj odgoj i obrazovanje djece i mladih o volontiranju i odgoju za volontiranje te promocija volontiranja u zajednici. U sklopu projekta organizirana je edukacija za učitelje i stručne suradnike u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije vezano uz osnivanje školskih volonterskih klubova, a za članove Dječjega gradskog vijeća i učenike OŠ K. Š. Gjalskog Zabok organizirane su kreativne radionice da bi se djeci osvijestile vrijednosti volontiranja i ulaganja svojega slobodnog vremena za dobrobit drugih. Upravo su u tim kreativnim radionicama nastale zanimljive poruke i  slogani o volontiranju pa je izrađen set od pet plakata o volontiranju.

Volonteri i volonterke oslikali odjel za pedijatriju

U sklopu akcije Za osmijeh djeteta u bolnici oslikani su zidovi svih hodnika dječjeg odjela, prijamne ambulante, zidovi soba i ulaz na Odjel za pedijatriju da bi se smanjio stres malim bolesnicima prilikom dolaska u bolnicu i da bi im se uljepšao boravak na Odjelu. U oslikavanje su, osim volonterki DND-a Zabok, bili uključeni srednjoškolci – učenici i članovi volonterskih klubova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednje škole Zabok te međunarodni volonteri – sudionici Međunarodnoga volonterskoga kampa u Zaboku. 

 

Volonteri ukrasili i uljepšali parkove u gradu Zaboku

Na inicijativu Društva Naša djeca Zabok pokrenuta je akcija uređenja i ukrašavanja dječjih igrališta i parkova, u sklopu projekta Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok Poboljšajmo parkove u gradu. Nakon nekoliko mjeseci bojenja klupa i sprava za igru projekt je uspješno završen na veliko zadovoljstvo svih koji borave na dječjim igralištima, a posebno djece radi koje je ovaj projekt i pokrenut.  

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Dragica Dragica Dujmović-Markusi, Terezija Pavić-Pezer
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik