05. rujan 2016.

DND Zabok rasadnik je mladih volontera/ki koji rade za dobrobit djece i grada Zaboka

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Društvo Naša djeca Zabok (DND Zabok) dobrovoljna je, nevladina, neprofitna, humanitarna i edukativna udruga građana, roditelja i prijatelja djece.
Volonteri i volonterke uključuju se u brojne volonterske aktivnosti kao što su igraonica Kutić slikovnica, program Čitaj mi!, akcija Za osmijeh djeteta u bolnici, raznovrsne tematske igre na otvorenome, projekt Zdravo i fino te stalne aktivnosti i programi: Dječji forum, Dječje gradsko vijeće, dječji zbor Zabočki mališani.

Odgoj za volontiranje

Odgoj za volontiranje obuhvaća djecu mlađu od 15 godina, razvija se programima Dječjega foruma i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok u kojima djeca potaknuta primjerima odraslih volontera i volonterki pomažu u projektima što ih organizira DND Zabok. Upravo je to snaga na kojoj će se u budućnosti temeljiti volonterstvo i odgoj mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnoga i demokratskog društva.

Uključivanjem mladih u rad Društva Naša djeca Zabok pokušava se povećati volonterski rad, ojačati svijest o njegovoj dodanoj vrijednosti i o važnosti volontiranja u lokalnoj zajednici, a i šire, jer volontiranjem svi višestruko dobivaju – i djeca i volonteri.
Volonterstvo također pruža mogućnosti za učenje, jer volonterskim aktivnostima mladi usvajaju nova znanja, stječu vještine i sposobnosti, razvijaju ih i upotrebljavaju za dobrobit društva i za sebe osobno. 

Prebaci na volontiranje!

DND Zabok pokrenuo je projekt Prebaci na volontiranje! čiji je cilj odgoj i obrazovanje djece i mladih o volontiranju i odgoju za volontiranje te promocija volontiranja u zajednici. U sklopu projekta organizirana je edukacija za učitelje i stručne suradnike u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije vezano uz osnivanje školskih volonterskih klubova, a za članove Dječjega gradskog vijeća i učenike OŠ K. Š. Gjalskog Zabok organizirane su kreativne radionice da bi se djeci osvijestile vrijednosti volontiranja i ulaganja svojega slobodnog vremena za dobrobit drugih. Upravo su u tim kreativnim radionicama nastale zanimljive poruke i  slogani o volontiranju pa je izrađen set od pet plakata o volontiranju.

Volonteri i volonterke oslikali odjel za pedijatriju

U sklopu akcije Za osmijeh djeteta u bolnici oslikani su zidovi svih hodnika dječjeg odjela, prijamne ambulante, zidovi soba i ulaz na Odjel za pedijatriju da bi se smanjio stres malim bolesnicima prilikom dolaska u bolnicu i da bi im se uljepšao boravak na Odjelu. U oslikavanje su, osim volonterki DND-a Zabok, bili uključeni srednjoškolci – učenici i članovi volonterskih klubova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednje škole Zabok te međunarodni volonteri – sudionici Međunarodnoga volonterskoga kampa u Zaboku. 

 

Volonteri ukrasili i uljepšali parkove u gradu Zaboku

Na inicijativu Društva Naša djeca Zabok pokrenuta je akcija uređenja i ukrašavanja dječjih igrališta i parkova, u sklopu projekta Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok Poboljšajmo parkove u gradu. Nakon nekoliko mjeseci bojenja klupa i sprava za igru projekt je uspješno završen na veliko zadovoljstvo svih koji borave na dječjim igralištima, a posebno djece radi koje je ovaj projekt i pokrenut.  

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Mjuzikl Šuma Striborova priredili učenici OŠ August Šenoa u Osijeku

U procesu stalnih promjena hrvatskih škola čiji su nositelji vrsni učitelji, koji rade iskorake prije odgojno-obrazovnoga sustava, svjedoci smo sve češće, uspješne pripreme i izvođenja glazbeno-scenskih projekata.

S ponosom predstavljamo takve projekte i njihove voditelje:

Intervju s Romanom Borš Mačak, učiteljicom glazbene kulture u OŠ Augusta Šenoe u Osijeku

Zanima nas

Travanj u znaku knjige

Mjesec travanj nedvojbeno povezujemo s knjigom i čitanjem. Naime, 2. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, 22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige i na kraju Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Karol Visinko
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik