Kako prepoznati zavičajnu priču te predstaviti kulturni i prirodni identitet svoga kraja? | Profil Klett

WEBINAR

Kako prepoznati zavičajnu priču te predstaviti kulturni i prirodni identitet svoga kraja?

Predavač: Dragana Lucija Ratković Aydemir Srijeda 20. 03. 2019.18:00 WEBINAR
Ocijeni: 
4.666665
Prosjek: 4.7 (3 votes)

„Bilo da se radi o moru ili kopnu, materijalnoj ili nematerijalnoj baštini, brodu, čipkarstvu, vinu, ulju, prirodnim ljepotama – uvijek je riječ o priči u kojoj detalj pripovijeda o cjelini.“

Muze

 

Odvažile su se na 50 pustolovnih putovanja diljem Hrvatske. Na plovidbu su krenule osmislivši Ekomuzej  Batana u Rovinju, prvi ekomuzej u Hrvatskoj, a potom su Ogulin pretvorili u destinaciju bajke „Ivanina kuća bajke“. Osmislile su i pokrenule centre za posjetitelje: "Rodna kuća rijeke Kupe" u NP Risnjak, "Lugareva kuća" u NP Krka, a tkanje baštinske mreže nastavili su i kroz  Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi, Ekomuzej Maslinovog ulja u Taru i Ekomuzej Komiža. Posljednji u nizu projekata jest "Putovima Frankopana". Trenutno rade na postavu Muzeja bećarca.

One su Muze, inovativan i energičan ženski kolektiv koji osmišljava fantastične projekte u kulturi stvarajući kreativne muzeje diljem Hrvatske. Spajaju kulturu i turizam suvremeno i inovativno interpretirajući teme iz područja baštine, stvarajući pritom nove vrijednosti, kulturne i baštinske doživljaje.

U sklopu natječaja „Predstavljam se svijetu“ kojim potičemo učenike na razumijevanje baštine te promišljanje i oblikovanje vizualnog identiteta, webinar o tome kako prepoznati (zavičajnu) priču te na koji način promatrati kulturni i prirodni identitet  te interpretirati i reinterpretirati baštinu, vodit će Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica Muza.

 

Snimku webinara možete pogledati ovdje

Dragana Lucija Ratković Aydemir
Dragana Lucija Ratković Aydemir završila je studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti u Zagrebu, a stručnim usavršavanjem u Fondaciji Marcel Hicter iz Bruxellesa stječe Europsku diplomu iz kulturnog menadžmenta. Nakon desetogodišnjeg rada u Ministarstvu kulture na poslovima zaštite kulturne baštine i UNESCO-ve stipendije u Poljskoj, godine 2005. osniva u Zagrebu tvrtku MUZE, prvu za upravljanje projektima u kulturi i turizmu u Hrvatskoj. Spajajući znanja iz područja zaštite kulturnih dobara, muzeologije i interpretacije baštine, kulturnih politika i kulturnog turizma s vještinama kulturnog i baštinskog menadžmenta, Dragana Lucija sa svojim timom djeluju kao partner u procesu kvalitetnog planiranja i profesionalnog upravljanja projektima interpretacije i prezentacije baštine i osmišljavanja doživljajnih atrakcija za posjetitelje diljem Hrvatske. Potpredsjednica je Hrvatske udruge za interpretaciju baštine «Interpretirajmo Hrvatsku» i Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma, nacionalna koordinatorica udruge Interpret Europe te članica više strukovnih udruženja poput ICOM-a i ORACLE-a.