10. travanj 2017.

Imperativom naučili izraditi varaždinske klipiće

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Učenici 6. a OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice uvjerili su se da na satu Hrvatskoga jezika može biti jako veselo. Evo što je zabilježila učenica Ena Vukić.

Budući da smo ovih dana obradili glagolski način imperativ – zapovjedni način, čiji nam se naslov činio tako ozbiljan, naša nam je profesorica Renata Sudar predložila da na satu vježbe napravimo varaždinske klipiće čiji se recept nalazi u našem udžbeniku. Ideja se svima svidjela. Sastojke za recept donijela je naša profesorica, a mi smo se pobrinuli za sokove i grickalice. Radni stol postao je u trenu površina za izradu tijesta i mjesto za sve sastojke koji su potrebni za klipiće.

Kako je koja radnja obavljena, tako smo ponovili glagole u imperativu – stavi, promiješaj, ugrij, zamijesi, ostavi, oblikuj, složi i peci.

 

Nakon što nam je profesorica pokazala kako oblikovati klipić, većina je učenika u razredu pokušala samostalno oblikovati klipiće. Prije samog pečenja neki su bili zaduženi za premazivanje jajetom. I tako su bili spremni za pećnicu. Možete misliti kako se školom širio miris pečenih klipića.

Na kraju je uslijedilo kušanje. Bili su odlični i u trenu su nestali s tanjura. Ovim smo blok-satom dobro uvježbali značenje imperativa, ali i naučili oblikovati dizano tijesto.

Ena Vukić, 6.a

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Dragica Dujmović-Markusi, Sandra Rosseti-Bazdan
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, G. Lovrenčić Rojc, Z. Lugarić, V. Lugomer, G. Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik