03. travanj 2017.

KIKI ‒ MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Festival KIKI zajednički organiziraju Građanska organizacija za kulturu – GOKUL i Društvo Naša djeca Zabok. KIKI je pokrenut je 2012. godine na 10. obljetnicu Tabor film festivala, međunarodnog festivala kratkometražnog filma.

Ideja za festival KIKI rodila se na temelju iznimno uspješnih matineja za djecu grada Zaboka, koje su se od 2009. godine održavale u sklopu Tabor film festivala, u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Gokula.

Cilj festivala KIKI jest razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi te podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje.

Festivala KIKI sastoji se od pet programa u konkurenciji namijenjenih djeci predškolske i osnovnoškolske dobi (niži i viši razredi) Krapinsko-zagorske županije. U pet natjecateljskih programa prikazuju se kratkometražni filmovi svih rodova ‒ od igranih, dokumentarnih i animiranih. To su filmovi profesionalaca namijenjeni djeci.
KIKI se održava u Multimedijskom centru u Zaboku, a ulaz na sve projekcije besplatan je. Uz pet programa u konkurenciji prikazuju se i filmovi te animacije partnera festivala.

 

Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o pogledanim filmovima. Ulogu moderatora preuzima novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.

Broj posjetitelja, djece, odgajatelja i učitelja svake godine raste, tako da smo s 1500 posjetitelja na 1. KIKI-ju narasli na više od 3500 posjetitelja na 5. KIKI-ju, a sve zahvaljujući kvalitetnom programu koji svake godine pokušavamo poboljšati. Na prvom i drugom KIKI-ju program je bio namijenjen djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole, dok smo treći, četvrti i peti  KIKI proširili i programom za djecu viših razreda osnovne škole, pa čak i srednjoškolce, učenike Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok.

Program je natjecateljskog karaktera te se bira najbolji film Festivala. O pobjedniku festivala KIKI odlučuje dječji žiri, uzrasta do 15 godina, a čine ga djeca uključena u programe Društva Naša djeca Zabok koja su već i prije prošla neke radionice animacije i filma.

 

Dodatni poticaj festivalskoj atmosferi donosi bogat popratni program sastavljen od filmskih radionica, predstava, prezentacija, promocija slikovnica i knjiga te izložbi.

U sklopu festivala KIKI održavaju se filmske radionice za djecu pa se tako kod djece potiče i razvija kreativno izražavanje. U ovih pet godina održavanja festivala KIKI organizirane su radionice animacije i stripa u suradnji s udrugom RARE iz Vinkovaca i udrugom Stripos iz Osijeka, a dio su projekta EDIT comics, radionica animiranog filma Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina, radionica stvaranja animiranog filma i reportaže u suradnji s Video klubom Mursa iz Osijeka i udruge RARE iz Vinkovaca, radionica animacije i zvuka, kulturne organizacije Ottomani iz Italije, radionica lutka animacije studija Animacijas Brigade iz Latvije, radionica cut-out animacije organizacije Camera-etc iz Belgije te radionica animacije Škole animiranog filma iz Čakovca.

Festival KIKI podržali su Grad Zabok, Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, HAVC, Zaklada Kultura nova i mnogobrojni donatori i sponzori.

 

6. FESTIVAL KIKI održava se od 24. do 28. travnja 2017. u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku, a novost je ovogodišnjeg KIKI-ja da će se u srijedu 26. travnja 2017. program KIKI-ja prikazivati u kinu u Krapini.

 

6. KIKI ponovno nudi obilje raznovrsnih filmova za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te pregršt popratnih programa: radionica „Kako gledati film“, radionice animacije, robotike te stručni skup za učitelje i nastavnike.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Mjuzikl Šuma Striborova priredili učenici OŠ August Šenoa u Osijeku

U procesu stalnih promjena hrvatskih škola čiji su nositelji vrsni učitelji, koji rade iskorake prije odgojno-obrazovnoga sustava, svjedoci smo sve češće, uspješne pripreme i izvođenja glazbeno-scenskih projekata.

S ponosom predstavljamo takve projekte i njihove voditelje:

Intervju s Romanom Borš Mačak, učiteljicom glazbene kulture u OŠ Augusta Šenoe u Osijeku

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, I. Canjuga, D. Greblički-Miculinić, N. Jakob, G. Ljubas