Unescov plakat u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika, 2010.

13. veljača 2017.

Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Mjesec hrvatskoga jezika obilježava se od 21. veljače do 17. ožujka: 21. veljače Međunarodni dan materinskoga jezika, 22. veljače 1483. tiskan je Misal po zakonu rimskoga dvora, 14. ožujka 1835. objavljena je Horvatska domovina A. Mihanovića, 17. ožujka 1967. objavljena je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Međunarodni dan materinskoga jezika proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u studenome 1999. godine.
Obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine sa svrhom promicanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
Datum je izabran kao sjećanje na dan 21. veljače 1952. godine kada su studenti u Dhaki, glavnom gradu današnjega Bangladeša, mirno protestirajući tražili da se njihov bangalski jezik prizna kao jedan od dvaju nacionalnih pakistanskih jezika. U sukobu s policijom neki su od studenata ubijeni.

Jezici su jedan od najjačih instrumenata u očuvanju i razvoju naše materijalne i nematerijalne baštine. Njegovanje materinskoga jezika i briga o njemu važni su jer potiču jače razumijevanje važnosti jezične različitosti i višejezično obrazovanje. S druge pak strane, razvijanje svijesti o jezičnoj i kulturnoj tradiciji nužno jača solidarnost koja se temelji na razumijevanju, snošljivosti i dijalogu.

Mjesec hrvatskoga jezika

Uspostavom Republike Hrvatske kao samostalne države hrvatski je jezik postao dio nacionalnoga identiteta.
Odlukom Hrvatskoga sabora svake se godine u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika održavaju Dani hrvatskoga jezika od 11. do 17. ožujka.
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika koji počinje na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače, a traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. godine.

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika

Školska radioemisija "Cvrčkalica" s temom Dani hrvatskog jezika bavi se temom pidžinizacije hrvatskog jezika koju učenici uočavaju u svojoj okolini te nastoje skrenuti pozornost na jak i izrazito štetan utjecaj na hrvatski jezik.

http://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/dani-hrvatskoga-jezika

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Maštajmo čitajući

Kada je OŠ I. Meštrovića školske godine 2014./2015. sudjelovala u projektu IPA „Razvoj kurikulumske kulture: Osnaživanje škola za razvoj i implementaciju školskog kurikuluma“, u sklopu kurikulumskih područja (ali i kroskurikularno) svi su učitelji razmišljali kako osmisliti aktivnosti koje će pomoći svim učenicima u svladavanju obrazovnih postignuća. Kasnije su se, analizirajući ankete dobivene od učenika i roditelja, proširivale aktivnosti i osmišljavale nove.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Bulat, Labor, Šašić
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Danuška Ružić