Unescov plakat u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika, 2010.

13. veljača 2017.

Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Mjesec hrvatskoga jezika obilježava se od 21. veljače do 17. ožujka: 21. veljače Međunarodni dan materinskoga jezika, 22. veljače 1483. tiskan je Misal po zakonu rimskoga dvora, 14. ožujka 1835. objavljena je Horvatska domovina A. Mihanovića, 17. ožujka 1967. objavljena je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Međunarodni dan materinskoga jezika proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u studenome 1999. godine.
Obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine sa svrhom promicanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
Datum je izabran kao sjećanje na dan 21. veljače 1952. godine kada su studenti u Dhaki, glavnom gradu današnjega Bangladeša, mirno protestirajući tražili da se njihov bangalski jezik prizna kao jedan od dvaju nacionalnih pakistanskih jezika. U sukobu s policijom neki su od studenata ubijeni.

Jezici su jedan od najjačih instrumenata u očuvanju i razvoju naše materijalne i nematerijalne baštine. Njegovanje materinskoga jezika i briga o njemu važni su jer potiču jače razumijevanje važnosti jezične različitosti i višejezično obrazovanje. S druge pak strane, razvijanje svijesti o jezičnoj i kulturnoj tradiciji nužno jača solidarnost koja se temelji na razumijevanju, snošljivosti i dijalogu.

Mjesec hrvatskoga jezika

Uspostavom Republike Hrvatske kao samostalne države hrvatski je jezik postao dio nacionalnoga identiteta.
Odlukom Hrvatskoga sabora svake se godine u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika održavaju Dani hrvatskoga jezika od 11. do 17. ožujka.
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika koji počinje na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače, a traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. godine.

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika

Školska radioemisija "Cvrčkalica" s temom Dani hrvatskog jezika bavi se temom pidžinizacije hrvatskog jezika koju učenici uočavaju u svojoj okolini te nastoje skrenuti pozornost na jak i izrazito štetan utjecaj na hrvatski jezik.

http://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/dani-hrvatskoga-jezika

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke

Novinarsku karijeru počinje u Obzoru 1896. anonimno objavivši članak Jedan časak. Na preporuku biskupa J. J. Strosmayera zapošljava se u redakciji Obzora i time počinje uspon u novinarskoj karijeri, opterećen položajem žene u onodobnome društvu. Uz reportaže sa zagrebačkih saborskih rasprava i ocjene političkoga stanja u Mađarskoj, objavljuje crtice, humoristične skice, kraće autobiografske zapise i podlistke.   

Kameni spavači

Čuli ste za stećke? Znate li da su to nadgrobni spomenici koji se u Bosni i južnim dijelovima Hrvatske javljaju od 12. stoljeća? Iako svojom pojavnosti više pripadaju domeni likovne umjetnosti, itekako ih se može povezati i s književnosti. Naime, osim različitih uklesanih motiva kao što su likovi ljudi, zvijezde ili križevi, stećci sadrže i brojne epitafe – kratke lirske pjesme u kojima se sažeto progovara o čovjekovu odnosu prema prolaznosti života i ljudskoj sudbini.

 

Mjuzikl Šuma Striborova priredili učenici OŠ August Šenoa u Osijeku

U procesu stalnih promjena hrvatskih škola čiji su nositelji vrsni učitelji, koji rade iskorake prije odgojno-obrazovnoga sustava, svjedoci smo sve češće, uspješne pripreme i izvođenja glazbeno-scenskih projekata.

S ponosom predstavljamo takve projekte i njihove voditelje:

Intervju s Romanom Borš Mačak, učiteljicom glazbene kulture u OŠ Augusta Šenoe u Osijeku

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, I. Canjuga, D. Greblički-Miculinić, N. Jakob, G. Ljubas
udzbenik
Snježana Koren