02. ožujak 2017.

Obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Marija Jurić-Zagorka, hrvatska novinarka i književnica, rođena je 2. ožujka 1873. u Negovcu kraj Vrbovca.

Novinarsku karijeru počinje u Obzoru 1896. anonimno objavivši članak Jedan časak. Na preporuku biskupa J. J. Strosmayera zapošljava se u redakciji Obzora i time počinje uspon u novinarskoj karijeri, opterećen položajem žene u onodobnome društvu. Uz reportaže sa zagrebačkih saborskih rasprava i ocjene političkoga stanja u Mađarskoj, objavljuje crtice, humoristične skice, kraće autobiografske zapise i podlistke.   
Potkraj 1890-ih počinje surađivati u najuglednijim književnim časopisima, Viencu i sarajevskoj Nadi.

Uređivala je i uglavnom sama ispunjavala Ženski list (1925. – 1938.), prvu hrvatsku reviju namijenjenu ženama, i Hrvaticu (1939. – 1941.).

Memorijalni stan M. J. Zagorke

Na Strossmayerov poticaj počinje pisati romane namijenjene širemu čitateljstvu.

Točno je pretpostavila da će najbolji učinak postići pisanjem povijesnih romana.

Prvi roman Roblje objavila je 1899. kao podlistak u Obzoru, a prvi veliki uspjeh doživjela je romanesknim ciklusom Grička vještica.
Njezini su romani prevođeni na mnoge jezike i imali su važnu ulogu u razvoju hrvatskoga povijesnoga romana.

Muzejsko-izložbeni prostor u stanu u kojemu je na zagrebačkome Dolcu živjela Marija Jurić Zagorka postao je 2009. godine centar za istraživanje njezina života i stvaralaštva, ali i polivalentni multimedijski kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

Memorijalni stan M. J. Zagorke

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

7 preporuka za roditelje – kako potaknuti razvoj čitalačke pismenosti kod djeteta?

Iako u razvijanju čitalačke pismenosti škola ima iznimno važnu ulogu, znanstvenici i stručnjaci ipak tvrde da ljubav prema čitanju i razvijanje sposobnosti čitanja započinje i završava – kod kuće te da su roditelji vrlo važan čimbenik koji ima ključnu ulogu u savladavanju vještine čitanja i poticanju čitalačkih navika.

Sasvim drukčiji sati lektire, Mjesec knjige

Na noviji, drukčiji, kreativniji i puno zanimljiviji pristup obradi i čitanju potaknuli su me najviše učenici petoga razreda, koji su meni bili novi, kao i ja njima. Dok smo se upoznavali, primijetila sam da ih čitanje privlači, da nisu od onih koji će sa strahom i potrebom da pobjegnu od čitanja čitati svoje lektire. Osmislila sam 16 različitih zadataka za 16 učenika petoga razreda te im omogućila da sami odabiru kako žele pristupiti čitanju svoje lektire.

Imperativom naučili izraditi varaždinske klipiće

Budući da smo ovih dana obradili glagolski način imperativ – zapovjedni način, čiji nam se naslov činio tako ozbiljan, naša nam je profesorica Renata Sudar predložila da na satu vježbe napravimo varaždinske klipiće čiji se recept nalazi u našem udžbeniku. Ideja se svima svidjela. Sastojke za recept donijela je naša profesorica, a mi smo se pobrinuli za sokove i grickalice. Radni stol postao je u trenu površina za izradu tijesta i mjesto za sve sastojke koji su potrebni za klipiće.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić
udzbenik
Duša Šarunić, Darko Benčić
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Gordana Ljubas, Diana Greblički-Miculinić, Tihana Fraculj, Marina Štefanac
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić