19. prosinac 2017.

Od rastera do ukrasa

Autor: Abel Brčić

U vremenu blagdana, kada se od likovnjaka s razlogom očekuje da ukrase prigodno učionice, školske panoe ili pozornicu za božićnu priredbu, učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića u Korčuli sa svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem izradili su ukrase od kolaž-papira s rasterima.

Plošni rasteri

Iskušavajući mogućnosti novih likovnih mapa Profil Kletta, privukli su me kolaž-papiri s rasterima koji su „krivi“ za radove koje su izradili učenici 6. razreda Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule. Upravo su oni bili idealni za nastavnu temu Plošni rasteri. Uz rastere dodao sam i mogućnost korištenja osnovnih boja u kolaž tehnici.

Potreban pribor za rad, uz već spomenuti raster-papir, su i tri osnovne boje kolaž-papira.

Tijek rada

Raster (njemački Raster ili latinski rastrum) podrazumijeva teksture koje su načinjene jednoličnim pravilnim ponavljanjem uzoraka linija ili točaka, svjetlijeg ili tamnijeg tona ovisno o debljini i gustoći crta, točaka ili nekih drugih obilika. Tonovi se simuliraju različitim gustoćama rasterskih elemenata. Oblik rasterskog elementa je različit, ali najčešće se koristi crta, točke, kružni ili eliptični oblici. Pri tom uočili smo da deblje i gušće crte i točke stvaraju dojam tamnijih površina dok oni rasteri gdje su crte i točke rjeđe raspoređeni daju dojam svjetlijih površina.

Kao poticaj poslužila mi je reprodukcija Roya Lichtensteina, čime sam im dao ideju o korištenju triju osnovnih boja (crvena, žuta i plava).

Gotovi ukrasi

Gotove ukrase možete izložiti na prigodnim školskim panoima, a ako se dva kruga spoje, zalijepe jedan za drugi i doda se konac, tada dobijemo lijep ukras za hodnik škole, s tom razlikom što onda nije na panou već visi u prostoru. Impresivan dojam povećavaju ako je mnoštvo krugova koji se okreću cirkuliranjem zraka.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda tijek rada i gotove ukrase.

Korelacija ni ovaj put nije izostala: matematika/geometrija, glazbena kultura, geografija, priroda…

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Design District Zagreb: kultura i poduzetništvo na nov način!

Jučer je započeo drugi po redu Design District Zagreb, festival koji kroz umrežavanje i suradnju sudionika lokalne kreativne scene i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora želi potaknuti stvaranje tzv. kreativne zone Martićeva. Riječ je o multidisciplinarnom projektu kojim se nastoji razviti kulturna, obrtnička i manufakturna proizvodnja u kvartu te tako iz tradicionalne ekonomije krenuti prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Predstavi se svijetu - naslovnicom

 

Povodom našeg natječaja Predstavi se svijetu - Priča o naslovnici mladu knjižničarku Jelenu Šaban iz Osnovne škole Novo Čiče, nedavnu dobitnicu nagrade Poezija među profesijama za mlade knjižničare, pitali smo o čitateljskim navikama njenih učenika i omiljenim naslovnicama. Koliko naslovnica utječe na odabir knjige te koje knjige najradije čitaju učenici, potražite u tekstu.

 

More maski, more društvene zabave i kritike u Samoboru

Ovogodišnji fašnik u Samoboru predstavlja more maski, more društvene zabave i kritike pod sloganom: Panonsko more u Samoboru te Sve operi na Srakinoj rivijeri. Na poziv Turističke zajednice grada Samobora, kao glavnog pokrovitelja uređenja dekoracija na javnim površinama, uređenje je koordinirao Slaven Jurić, učitelj likovne kulture u OŠ Samobor uz odabir suradnika iz likovne struke.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor