19. prosinac 2017.

Od rastera do ukrasa

Autor: Abel Brčić

U vremenu blagdana, kada se od likovnjaka s razlogom očekuje da ukrase prigodno učionice, školske panoe ili pozornicu za božićnu priredbu, učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića u Korčuli sa svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem izradili su ukrase od kolaž-papira s rasterima.

Plošni rasteri

Iskušavajući mogućnosti novih likovnih mapa Profil Kletta, privukli su me kolaž-papiri s rasterima koji su „krivi“ za radove koje su izradili učenici 6. razreda Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule. Upravo su oni bili idealni za nastavnu temu Plošni rasteri. Uz rastere dodao sam i mogućnost korištenja osnovnih boja u kolaž tehnici.

Potreban pribor za rad, uz već spomenuti raster-papir, su i tri osnovne boje kolaž-papira.

Tijek rada

Raster (njemački Raster ili latinski rastrum) podrazumijeva teksture koje su načinjene jednoličnim pravilnim ponavljanjem uzoraka linija ili točaka, svjetlijeg ili tamnijeg tona ovisno o debljini i gustoći crta, točaka ili nekih drugih obilika. Tonovi se simuliraju različitim gustoćama rasterskih elemenata. Oblik rasterskog elementa je različit, ali najčešće se koristi crta, točke, kružni ili eliptični oblici. Pri tom uočili smo da deblje i gušće crte i točke stvaraju dojam tamnijih površina dok oni rasteri gdje su crte i točke rjeđe raspoređeni daju dojam svjetlijih površina.

Kao poticaj poslužila mi je reprodukcija Roya Lichtensteina, čime sam im dao ideju o korištenju triju osnovnih boja (crvena, žuta i plava).

Gotovi ukrasi

Gotove ukrase možete izložiti na prigodnim školskim panoima, a ako se dva kruga spoje, zalijepe jedan za drugi i doda se konac, tada dobijemo lijep ukras za hodnik škole, s tom razlikom što onda nije na panou već visi u prostoru. Impresivan dojam povećavaju ako je mnoštvo krugova koji se okreću cirkuliranjem zraka.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda tijek rada i gotove ukrase.

Korelacija ni ovaj put nije izostala: matematika/geometrija, glazbena kultura, geografija, priroda…

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Maškare

Radovi učenika petog i šestog razreda OŠ Petra Kanavelića, Korčula, mentor Abel Brčić, prof. likovne kulture

Poklade su vrijeme prije korizme u kojem se priređuju karnevalske svečanosti. U tom se vremenu priređuju maškarani i kostimirani plesovi, povorke maškara, rade se maske i kostimi. Ovisno u kojem dijelu Hrvatske nazivi su od krnoval, pokladi, pust, fašnik, maškare ili karnevo. Vođeni mentorom likovne kulture Abelom Brčićem ove su godine učenici petih i šestih razreda OŠ Petra Kanavelića u Korčuli radili temu maske u kombiniranoj tehnici.

Predstavljam se svijetu: 100 godina Bauhausa kao inspiracija za produkt dizajn

Radovi učenika OŠ Grabrik, Karlovac

Multisenzorna izložba „Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo“ u zagrebačkom MSU-u, otvorena od 10. 1. do 21. 4. 2019., hrvatski je doprinos međunarodnom obilježavanju stogodišnjice osnutka Bauhausa. To je prilika školama za edukacijom jer osim učenja o Bauhausu, učenici dodatno mogu istraživati umjetnička djela, vizualno i taktilno.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor