19. prosinac 2017.

Od rastera do ukrasa

Autor: Abel Brčić

U vremenu blagdana, kada se od likovnjaka s razlogom očekuje da ukrase prigodno učionice, školske panoe ili pozornicu za božićnu priredbu, učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića u Korčuli sa svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem izradili su ukrase od kolaž-papira s rasterima.

Plošni rasteri

Iskušavajući mogućnosti novih likovnih mapa Profil Kletta, privukli su me kolaž-papiri s rasterima koji su „krivi“ za radove koje su izradili učenici 6. razreda Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule. Upravo su oni bili idealni za nastavnu temu Plošni rasteri. Uz rastere dodao sam i mogućnost korištenja osnovnih boja u kolaž tehnici.

Potreban pribor za rad, uz već spomenuti raster-papir, su i tri osnovne boje kolaž-papira.

Tijek rada

Raster (njemački Raster ili latinski rastrum) podrazumijeva teksture koje su načinjene jednoličnim pravilnim ponavljanjem uzoraka linija ili točaka, svjetlijeg ili tamnijeg tona ovisno o debljini i gustoći crta, točaka ili nekih drugih obilika. Tonovi se simuliraju različitim gustoćama rasterskih elemenata. Oblik rasterskog elementa je različit, ali najčešće se koristi crta, točke, kružni ili eliptični oblici. Pri tom uočili smo da deblje i gušće crte i točke stvaraju dojam tamnijih površina dok oni rasteri gdje su crte i točke rjeđe raspoređeni daju dojam svjetlijih površina.

Kao poticaj poslužila mi je reprodukcija Roya Lichtensteina, čime sam im dao ideju o korištenju triju osnovnih boja (crvena, žuta i plava).

Gotovi ukrasi

Gotove ukrase možete izložiti na prigodnim školskim panoima, a ako se dva kruga spoje, zalijepe jedan za drugi i doda se konac, tada dobijemo lijep ukras za hodnik škole, s tom razlikom što onda nije na panou već visi u prostoru. Impresivan dojam povećavaju ako je mnoštvo krugova koji se okreću cirkuliranjem zraka.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda tijek rada i gotove ukrase.

Korelacija ni ovaj put nije izostala: matematika/geometrija, glazbena kultura, geografija, priroda…

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Gravirani ukrasi

Kada je vrijeme ukrašavanja, učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli ne miruju. Ovih dana vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, sedmaši su likovni problem ravnoteže i ritma u kompoziciji korisno primijenili za blagdansko ukrašavanje škole.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor