16. studeni 2016.

Priča o Vukovaru 25 godina poslije

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Vukovarska bitka najveća je bitka u Domovinskome ratu. Vodila se od 24. kolovoza do 18. studenoga 1991. Vukovar su napadale jedinice JNA i paravojne srpske snage s približno 20 000 vojnika (još oko 30 000 vojnika bilo je angažirano u širem okruženju grada), dok je na strani hrvatskih branitelja bilo oko 1800 boraca. 

Opsada grada Vukovara trajala je 87 dana. 

Odajući počast žrtvi Vukovara - grada heroja, 25 godina poslije i dalje smo suočeni s ratnim stradanjima, s patnjama djece i nevinih ljudi.
Slušajući riječi Siniše Glavaševića, koji je širio cijelom Hrvatskom valove upornosti i hrabrosti te vjeru u pobjedu, uz legendarnu poruku: "Vukovar neće pasti", svjedočimo ponavljanju strahota u gradu Madaji u Siriji. 

Istražite podatke o Vukovarskoj bitki i Siniši Glavaševiću, usporedite ondašnje strahote s onima u ratom zahvaćenoj Madaji u Siriji. 

Pročitajte zapise iz djela Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara pa ih usporedite sa stripom Madaya Mom Dalibora Talajića. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=zhf2hX7tlh8

http://abcnews.go.com/International/deepdive/madaya-mom-mother-struggle-...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke

Novinarsku karijeru počinje u Obzoru 1896. anonimno objavivši članak Jedan časak. Na preporuku biskupa J. J. Strosmayera zapošljava se u redakciji Obzora i time počinje uspon u novinarskoj karijeri, opterećen položajem žene u onodobnome društvu. Uz reportaže sa zagrebačkih saborskih rasprava i ocjene političkoga stanja u Mađarskoj, objavljuje crtice, humoristične skice, kraće autobiografske zapise i podlistke.   

Zanima nas

Travanj u znaku knjige

Mjesec travanj nedvojbeno povezujemo s knjigom i čitanjem. Naime, 2. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, 22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige i na kraju Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Julijana Levak
udzbenik
Duša Šarunić, Darko Benčić
udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege