16. studeni 2016.

Priča o Vukovaru 25 godina poslije

Autor: Diana Greblički-Miculinić

Vukovarska bitka najveća je bitka u Domovinskome ratu. Vodila se od 24. kolovoza do 18. studenoga 1991. Vukovar su napadale jedinice JNA i paravojne srpske snage s približno 20 000 vojnika (još oko 30 000 vojnika bilo je angažirano u širem okruženju grada), dok je na strani hrvatskih branitelja bilo oko 1800 boraca. 

Opsada grada Vukovara trajala je 87 dana. 

Odajući počast žrtvi Vukovara - grada heroja, 25 godina poslije i dalje smo suočeni s ratnim stradanjima, s patnjama djece i nevinih ljudi.
Slušajući riječi Siniše Glavaševića, koji je širio cijelom Hrvatskom valove upornosti i hrabrosti te vjeru u pobjedu, uz legendarnu poruku: "Vukovar neće pasti", svjedočimo ponavljanju strahota u gradu Madaji u Siriji. 

Istražite podatke o Vukovarskoj bitki i Siniši Glavaševiću, usporedite ondašnje strahote s onima u ratom zahvaćenoj Madaji u Siriji. 

Pročitajte zapise iz djela Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara pa ih usporedite sa stripom Madaya Mom Dalibora Talajića. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=zhf2hX7tlh8

http://abcnews.go.com/International/deepdive/madaya-mom-mother-struggle-...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Čitanje s razumijevanjem

Poučavanje učenika za primjenu strategija razumijevanja pri čitanju pomaže im razumjeti tekst prije, tijekom i poslije čitanja.
Strategije su postupci koji omogućuju učenicima da postanu svjesni koliko dobro razumiju tekst dok ga čitaju te da poboljšaju svoje razumijevanje i učenje.

Obuhvaćaju primjenu prethodnog znanja, postavljanje pitanja o tekstu ili primjenu njihova znanja o vrsti teksta da bi lakše razumjeli jezičnu strukturu i poveznice u tekstu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik, Martina Kolar Billege
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas