Moji tragovi 1

radna početnica (svezak 1, 2 i 3) i digitalni obrazovni sadržaj za prvi razred osnovne škole za predmet Hrvatski jezik

Vesna Budinski, Martina Kolar Billege, Gordana Ivančić, Vlatka Mijić, Nevenka Puh Malogorski, Ivana Magdić, Nina Ceković Prangovski

Kreativni izazovi za tragače - početnike

 • U snijegu tragove ostavljaju životinje. Pjesničke tragove nalazimo u pjesmama. No, najljepši su dječji tragovi. Oni su zauvijek u srcu. Zato radna početnica MOJI TRAGOVI prati učenika u njegovu PRVOME TRAGU tijekom pripremnoga razdoblja, omogućuje mu ostavljanje TRAGA U RIJEČIMA  tijekom učenja slova i TRAGA U PRIČAMA i pjesmama kad uči čitati, slušati, govoriti.

 • Kad mali tragači za znanjem krenu u prvi razred očekuje ih mnogo izazova. Bilo da pišu, čitaju, prepričavaju, zamišljaju, pjevaju ili plešu, digitalni su obrazovni sadržaji metodički oblikovani i spremni za svaki izazov. Ishodi navedeni na početku svake jedinice, brojni video i audio zapisi te inkluzivni prikaz za učenike s teškoćama u učenju odgovaraju na potrebe i zahtjeve učenika, učitelja i roditelja. S pomoću video prikaza o smjeru pisanja slova i pjesama o grafičkome izgledu slova učenici će na primamljiv i njima blizak način učiti o slovima. Zvučni zapisi pjesama koje djeca rado pjevaju svaku će mikropauzu učiniti veselom i razigranom. Bogati sadržajem, digitalni obrazovni sadržaji ostavljaju dovoljno prostora za radi u školi i kod kuće.

 • Početnica je nezamjenjiva, prva knjiga koju dijete može čitati, uz koju postaje školarac i koju čita, rješava, ispisuje godinu dana. Sve lijepo i mudro što dijete doznaje u početnici mogu oplemeniti digitalni sadržaji. Oni su interaktivni, zanimljivi, zabavni, inkluzivni, omogućuju promatranje smjera pisanja slova i pjevanje/slušanje pjesama o grafičkome izgledu slova. Koristan spoj tiskanoga i digitalnoga udžbenika otvorit će djetetu, do tada, nepoznati svijet.

Radni materijali (radni udžbenik, digitalni udžbenik, NOVI ispitni zadatci) sadržavaju potpuno novi, do sada, neviđeni koncept.

 1. Mnoštvo zadataka koji potiču govorenje, pričanje, pripovijedanje, slušanje, prekrasne priče i pjesme
 2. Potpuno novi zadatci kojima se ostvaruje istinska korelacija i integracija sadržaja
 3. Učenicima se omogućuje neopterećeno učenje, razvijanje vještina i sposobnosti te razvoj divergentnoga mišljenja.

Početnicu su pisale učiteljice razredne nastave, ali i jedna od autorica kurikula za hrvatski jezik, te metodičarka čiji su uži interes sadržaj učenja i ishodi poučavanja.

Radni udžbenik MOJI TRAGOVI učenici vole jer im omogućuje:

 1. uvijek novi način spoznavanja
 2. logičko zaključivanje
 3. učenje koje izgleda kao igranje
 4. nove i nikad viđene zadatke koji ih potiču na promišljanje
 5. povezanost s temama koje su im bliske
 6. rad na temelju slikovnih prikaza koji su poticajni
 7. ostaviti pametan, mudar, veseo i zanimljiv… SVOJ TRAG

Ciljevi koje ostvarujemo spajanjem tiskanih i digitalnih sadržaja:

Ostvarivanje ishoda

znanja, vještina, sposobnosti

Integrirano učenje

jedinstvena struktura i kombiniranje tiskanog i digitalnog sadržaja

Interaktivno učenje

učenik je aktivan sudionik

Istraživačko učenje

povezivanjem različitih nastavnih područja s različitim kontekstima života

Individualno učenje

svaki učenik samostalno napreduje

Poticanje

kreativnog i kritičkog mišljenja

Poticanje

samovrednovanja i suradničkog vrednovanja

Angažirane i zadovoljne učitelje, učenike i roditelje

Lucija Nikičić, dipl. učiteljica, OŠ Sibinjskih žrtava

Napokon su na jedno mjesto stavljene pjesme i skladbe, razne igre, kratki filmovi stvarnih ljudi ili životinja, raznoliki zadatci, zanimljive i nove priče. Uz sve to imamo i prikaz pisanja slova, slušanje i izgovor glasa, analizu i sintezu. I ishode na samom početku. Fotografije su čiste i jednostavne, primjerene dobi djece, zadatci su jasno postavljeni. Postoji i opcija slušanja zvučnog zapisa što može biti zbilja korisno u prvom razredu kada sami učitelji povremeno moraju odmoriti glasnice :). Uglavnom, dok sam proučavala, vrlo brzo sam shvatila na koji ste način odlučili ovo odraditi i veseli me što ste to napravili ovako. Sve mi se sviđa, ja bih to!