20. 10. – Svjetski dan jabuka | Profil Klett

19. listopad 2020.

20. 10. – Svjetski dan jabuka

Autor: Uredništvo STEM područja

Kako obilježiti Svjetski dan jabuka? 

 

Možemo podržati male i lokalne proizvođače kupnjom jabuka, zasaditi mladicu jabuke, napraviti ušećerene jabuke, čips, pitu ili sok od jabuka.

 

Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
 

Sorte jabuka

 

Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka. Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te srednje Azije i istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Stablo jabuke najviše je kultivirano stablo na svijetu. 

 

Poznate su sljedeće sorte jabuka: gala, golden delicious, red delicious, Granny Smith, jonagold, idared, fudži itd.

 

Gala jabuke u prosjeku su srednje veličine težine oko 160 grama, okruglo konusnoga oblika, dobroga okusa i ugodne arome. Boja je u osnovi žuta s crvenom obojenošću preko toga posebno s osunčane strane. Vrijeme je dozrijevanja u prvoj polovini mjeseca kolovoza. 

 

Red delicious plodovi su krupni i tamnije crvene boje, imaju blago izduženi oblik. Dobroga je okusa i karakteristične arome. Jabuke su spremne za branje u drugoj polovini rujna.

 

Golden delicious plodovi su srednje veličine, dobroga slatkog okusa i karakteristične arome. Boja pokožice žute je boje u različitim nijansama. Bere se u rujnu, i to krajem mjeseca. Te se jabuke nakon branja mogu dugo čuvati u skladištu.

 

Granny Smith jabuke su čvrste i ugodno kiseloga okusa, boja je plodova u nijansama zelene i u određenoj mjeri može imati bijele točkice po sebi. Jabuke su krupnije i nepravilno okruglastoga oblika. Za branje su spremne u drugoj polovini listopada.

Isaac Newton i jabuka

 

Isaac Newton došao je na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknulo ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu.

Adamova jabučica

 

Izraz potječe od legende da je jedan komad voćke ostao zaglavljen u Adamovu grlu nakon što je zagrizao jabuku i napravio izbočinu. Neovisno o podrijetlu naziva, izbočenje karakteristično za muške vratove nije povezano s jabukama, već je riječ o hrskavici s prednje strane grkljana (larinksa).

Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van

 

Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.

Jabučni ocat

 

Jabuke se prerađuju u mnoštvo različitih proizvoda, a najveći volumen obrađenih jabuka proizvodi se u obliku jabukovače i octa. Proizvodnja započinje drobljenjem jabuka i cijeđenjem tekućine. Zatim započinje prirodni proces fermentacije, a za pokretanje procesa alkoholnoga vrenja mogu se dodati bakterije i kvasci, pri čemu se šećeri pretvaraju u alkohol. Octena i jabučna kiselina daju octu karakterističan kiseli okus. Jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 bitna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo i fluor. Sadržava vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu. 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5. 6. 2021. Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Na toj je konferenciji usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest taj da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja k održivomu razvoju.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja