Dan broja π | Profil Klett

13. ožujak 2019.

Dan broja π

Autor: Uredništvo STEM područja

autorica: Dobrila Pogačić

Broj π predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Simbol za π je u upotrebi preko 250 godina i prvi ga spominje britanski matematičar William Jones zbog toga što je grčko slovo π prvo slovo riječi periferija, odnosno opseg.

π je iracionalan broj i nemoguće ga je prikazati kao razlomak. Iako ima beskonačno mnogo decimalnih mjesta, uobičajeno se piše 3.14 pa se dan broja π obilježava 14. ožujka (zbog američkog načina zapisivanja datuma 3/14). Točno vrijeme za proslavu je u 13:59 sati (također zbog američkog načina zapisivanja vremena 1:59 pm). Na ovaj način ćemo dobiti prvih 5 decimala broja π, 3.14159.

Da je omjer opsega kružnice i promjera isti za sve kružnice bilo je poznato i u antičkim vremenima. Oko 1900. godine prije Krista pojavile su se prve aproksimacije broja π. U Babilonu je iznosila 25/8, a u Egiptu 256/81. Indijski tekst Shatapatha Brahmana definira vrijednost π kao 339/108 ≈ 3.139.

Prvi koji je točno procijenio vrijednost broja π bio je Arhimed iz Sirakuze koji je shvatio kako vrijednost broja π može biti određena upisivanjem pravilnih mnogokuta unutar kruga. Kako bi izračun bio što točniji potrebno je rabiti mnogokut sa što više kuteva. Koristeći se mnogokutom s 96 stranica dokazao je da je 223/71 < π < 22/7 .

Tijekom čitave povijesti mnogi matematičari su se bavili izračunavanjem decimala broja π. Nakon Arhimeda prvi veliki napredak napravio je matematičar Ludolph van Ceulen, koji je izračunao 35 decimala broja π. Njemu u čast broj π se još naziva i Ludolphovim brojem.

Pojavom digitalnih računala dolazi i do novih rekorda u računanju broja π. Godine 1949. John von Neumann je izračunao 2037 znamenaka broja π. Tokom sljedećih desetljeća pronalazilo se sve više znamenaka, a godine 1973. izračunata je i milijunta znamenka.

Neki matematičari su povezani s danom broja π. Albert Einstein (14. ožujka 1879. – 18. travnja 1955.) i Waclaw Sierpinski (14. ožujka 1882. – 21. listopada 1969.) su rođeni na dan broja π, a Stephen Hawking je umro na dan broja π (8. siječnja 1942. - 14. ožujka 2018. godine).

Prvu veliku proslavu dana broja π organizirao je fizičar Larry Shaw 1988. godine u Exploratoriumu u San Franciscu. Proslava se sastojala od hodanja u krug i čašćenja voćnim pitama.

Sve više škola odlučuje obilježiti dan broja π izradom plakata ili održavanjem natjecanja. Primjere nekih aktivnosti možete pogledati u prilogu.

Sretan dan broja π!

IZVORI:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pi_(broj)

http://honorsociety.com/happy-pi-day-pi-day-is-also-the-birthday-of-albert-einstein-ultimate-pi-day-shoutout-to-einstein/

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Matematička priča s istragom

U našoj školi se svake godine povodom Maškara održava ples pod maskama. I ove godine svi su se potrudili što bolje maskirati, našlo se tu raznih kupovnih maski, ali i onih, meni najdražih,  originalnih, vlastite izrade. Učenici, a i učitelji,  su se zamaskirali tako da je bilo teško razaznati tko je tko.  Vesela glazba je podizala raspoloženje, plesalo se, smijalo i uživalo. Ravnatelj je, kao i svake godine, pripremio hrpu slatkiša koje na kraju podijeli zaigranim mališanima.

CARNET-ova korisnička konferencija – CUC 2018.

Dvadeseta po redu CARNET-ova korisnička konferencija, popularni CUC, koja je ove godine održana u Konvencijskom centru Šibenik od 21. do 23. studenoga, okupila je više od tisuću  CARNET-ovih korisnika i suradnika. Među njima su bili nastavnici u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjeri i koordinatori, članovi znanstveno-istraživačke zajednice te informatički stručnjaci i gospodarstvenici iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja