Dobre ideje za velika djela | Profil Klett

25. ožujak 2021.

Dobre ideje za velika djela

avatar
Autor: Vesna Stipić

U svakodnevnom radu s učenicima prenošenje ideje o dobroti i dobrim djelima smatramo svakodnevnim odgojnim čimbenikom. Nedavne su nas prirodne nepogode podsjetile koliko je važno činiti dobra i humana djela.

Dobro je činiti dobro. Dobro se dobrim vraća. Takve i mnoge druge izrečene ili zapisane tvrdnje podrazumijevale su se kao svakodnevne. Ponekad samo u razgovoru, komentarima, prigodama, a manje u ostvarivanju tih poruka.

U svakodnevnom radu s učenicima prenošenje ideje o dobroti i dobrim djelima smatramo svakodnevnim odgojnim čimbenikom. Nedavne su nas prirodne nepogode podsjetile koliko je važno činiti dobra i humana djela.

Učiteljica sam u 2. a OŠ Nikole Hribara iz Velike Gorice, grada u blizini Petrinje i Siska. Potrese smo osjetili, ali bez većih materijalnih šteta. U trenutku najjačeg potresa, pa i nekoliko dana kasnije, nelagoda, nesigurnost i strah okruživali su moje učenike, njihove roditelje i mene. Strepili smo i brinuli se jedni o drugima.

Tada sam u grupi Učitelji za učitelje Petrinje prepoznala način na koji možemo pomoći kolegicama, kolegama te njihovim učenicima. Bez razmišljanja uključila sam se u humanitarni projekt zajedno s kolegicom iz produženog boravka Monikom Grgar Rakas i našim 2.a.

Tada započinje divna priča isprepletena dobrotom s glavnim koordinatorom Bojanom Iličićem koji se nesebično uključio u povezivanje i spajanje učenika i učitelja. Dobrohotnost namjera grupe očitovala se na samom početku kada nas je Bojan Iičić spojio s 3.b razredom OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska i njihovom učiteljicom Anjom Gori. U tu lijepu priču odmah su se uključili i roditelji mojih učenika.

Nakon toga uslijedilo je vrlo pozitivno ozračje komunikacije kolegica iz mojega kraja s kolegicom iz OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska. Njezina je škola dobila crvenu oznaku i sada nastavu održava u školi 22. lipnja. Svih 29 obitelji našega razreda uključilo se novčanim donacijama, a dobrodušnost svih uključenih bila je poticaj za ostale dobre suradnje.

U tu dobru i plemenitu akciju spremno se uključila i izdavačka kuća Profil Klett koja je osigurala sredstva za rad i namijenila ih učenicima. Učenicima 3. b osiguran je likovni pribor, brojne didaktičke igre, društvene igre, rekviziti za nastavu TZK, slatki paketi i odjeća.

Posebnu posvećenost činjenju dobrih djela učenici su pokazali izradom poruka prijateljima iz Siska. Svaki je rad bio veseo, šaren, popraćen riječima utjehe i podrške, ohrabrenja, nade u bolje sutra – jednostavno predobar!

Dana 17. veljače vidjeli smo koliko smo dobroga učinili. Sve je prikupljeno školskim kombijem odvezeno u Sisak. Dočekala su nas nestrpljiva i znatiželjna lica učenika 3. b. Unatoč mnogim neprilikama uspjeli smo ih razveseliti i pomoći im da na trenutak zaborave okolnosti u kojima se nalaze.

Suze u očima učiteljice Anje, osmijeh i zahvala potvrda su da je doista dobro činiti dobro.

Hvala svim roditeljima jer bez njih ova akcija ne bi bila ovako učinkovita. Hvala Profil Klettu koji je uvijek uz učitelje u dobrim djelima. Hvala svima kojima ćemo biti poticaj da se uključe jer pomoć je potrebna i dalje.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Timski rad u igrama na otvorenom

Živimo u okruženju kada nas svakodnevne obaveze sve češće udaljuju od prirode.  Prigovaramo kako nam djeca sve više vremena provode ispred manjih ili većih ekrana, a pri tome i jedni i drugi zaboravljamo koliko je boravak na zraku važan za zdravlje.

Malim tragovima iz školskih klupa u svemirske visine

Pri planiranju takvih projektnih sadržaja brojne sate posvetim osmišljavanju aktivnosti koje će djeci biti nove, a opet prepoznatljive, originalne, a ujedno i provedive, a poruke koje proizlaze aktualne, ali i svevremenske.

Sve te sadržaje potrebno je vješto povezati s ishodima pojedinoga nastavnog predmeta i međupredmetnih tema uključenih u Kurikulum.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Darko Cindrić, Sanja Polak
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov