Dobre ideje za velika djela | Profil Klett

25. ožujak 2021.

Dobre ideje za velika djela

avatar
Autor: Vesna Stipić

U svakodnevnom radu s učenicima prenošenje ideje o dobroti i dobrim djelima smatramo svakodnevnim odgojnim čimbenikom. Nedavne su nas prirodne nepogode podsjetile koliko je važno činiti dobra i humana djela.

Dobro je činiti dobro. Dobro se dobrim vraća. Takve i mnoge druge izrečene ili zapisane tvrdnje podrazumijevale su se kao svakodnevne. Ponekad samo u razgovoru, komentarima, prigodama, a manje u ostvarivanju tih poruka.

U svakodnevnom radu s učenicima prenošenje ideje o dobroti i dobrim djelima smatramo svakodnevnim odgojnim čimbenikom. Nedavne su nas prirodne nepogode podsjetile koliko je važno činiti dobra i humana djela.

Učiteljica sam u 2. a OŠ Nikole Hribara iz Velike Gorice, grada u blizini Petrinje i Siska. Potrese smo osjetili, ali bez većih materijalnih šteta. U trenutku najjačeg potresa, pa i nekoliko dana kasnije, nelagoda, nesigurnost i strah okruživali su moje učenike, njihove roditelje i mene. Strepili smo i brinuli se jedni o drugima.

Tada sam u grupi Učitelji za učitelje Petrinje prepoznala način na koji možemo pomoći kolegicama, kolegama te njihovim učenicima. Bez razmišljanja uključila sam se u humanitarni projekt zajedno s kolegicom iz produženog boravka Monikom Grgar Rakas i našim 2.a.

Tada započinje divna priča isprepletena dobrotom s glavnim koordinatorom Bojanom Iličićem koji se nesebično uključio u povezivanje i spajanje učenika i učitelja. Dobrohotnost namjera grupe očitovala se na samom početku kada nas je Bojan Iičić spojio s 3.b razredom OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska i njihovom učiteljicom Anjom Gori. U tu lijepu priču odmah su se uključili i roditelji mojih učenika.

Nakon toga uslijedilo je vrlo pozitivno ozračje komunikacije kolegica iz mojega kraja s kolegicom iz OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska. Njezina je škola dobila crvenu oznaku i sada nastavu održava u školi 22. lipnja. Svih 29 obitelji našega razreda uključilo se novčanim donacijama, a dobrodušnost svih uključenih bila je poticaj za ostale dobre suradnje.

U tu dobru i plemenitu akciju spremno se uključila i izdavačka kuća Profil Klett koja je osigurala sredstva za rad i namijenila ih učenicima. Učenicima 3. b osiguran je likovni pribor, brojne didaktičke igre, društvene igre, rekviziti za nastavu TZK, slatki paketi i odjeća.

Posebnu posvećenost činjenju dobrih djela učenici su pokazali izradom poruka prijateljima iz Siska. Svaki je rad bio veseo, šaren, popraćen riječima utjehe i podrške, ohrabrenja, nade u bolje sutra – jednostavno predobar!

Dana 17. veljače vidjeli smo koliko smo dobroga učinili. Sve je prikupljeno školskim kombijem odvezeno u Sisak. Dočekala su nas nestrpljiva i znatiželjna lica učenika 3. b. Unatoč mnogim neprilikama uspjeli smo ih razveseliti i pomoći im da na trenutak zaborave okolnosti u kojima se nalaze.

Suze u očima učiteljice Anje, osmijeh i zahvala potvrda su da je doista dobro činiti dobro.

Hvala svim roditeljima jer bez njih ova akcija ne bi bila ovako učinkovita. Hvala Profil Klettu koji je uvijek uz učitelje u dobrim djelima. Hvala svima kojima ćemo biti poticaj da se uključe jer pomoć je potrebna i dalje.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Lektira na oko

Lektiru na oko osmislile su dvije kreativke iz Velike Gorice - novinarka, glumica i performerica Ana Katulić i omiljena profesorica engleskog i talijanskog, ali i glumica s diplomom Kubusa, Anita Pukanić. Što ih povezuje i inspirira te kako djeci nižih razreda približiti lektiru, a usto se dobro i zabaviti u druženju, smijehu i učenju otkrijte u tekstu.

Zanimljivi radovi za početak ljetnih praznika

Maja Biro, učiteljica iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Zdenci, ljetnim se praznicima približila izradom raznobojnih ribica koje su zaplivale na razrednom panou kroz morske mjehuriće i travu. Ove su ribice likovni rad učenika kojima je učiteljica Maja Biro čestitala na uspjehu veselim diplomama za kraj školske godine. I mi im čestitamo, a vama donosimo ove inspirativne radove.

Malim tragovima iz školskih klupa u svemirske visine

Pri planiranju takvih projektnih sadržaja brojne sate posvetim osmišljavanju aktivnosti koje će djeci biti nove, a opet prepoznatljive, originalne, a ujedno i provedive, a poruke koje proizlaze aktualne, ali i svevremenske.

Sve te sadržaje potrebno je vješto povezati s ishodima pojedinoga nastavnog predmeta i međupredmetnih tema uključenih u Kurikulum.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Marijana Martić, Gordana Ivančić, Lorena Kuvačić Roje, Esma Sarajčev, Dubravka Tkalčec
udzbenik
Sanda Marjanović
udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege