Dodijeljene nagrade na likovnom natječaju "Predstavljam se svijetu" - učenici izlagali radove uz djela Ivana Meštrovića | Profil Klett

04. lipanj 2019.

Dodijeljene nagrade na likovnom natječaju "Predstavljam se svijetu" - učenici izlagali radove uz djela Ivana Meštrovića

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Većina je učenika krenula u cik zore iz udaljenih mjesta i gradova širom Hrvatske kako bi im bile dodijeljene nagrade te kako bi svoje radove pogledali u potpuno novom svjetlu, opremljene i izložene, riječima više kustosice Ateljea Meštrović Barbare Vujanović, uz neka od najpoznatijih djela velikoga hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića.

Nakon neobično kišnog svibnja, stigao nam je u subotu prvi sunčani dan lipnja. Vrata galerijskog prostora Ateljea Meštrović otvorila su se za nagrađene učenike i učitelje-mentore, laureate likovnog natječaja „Predstavljam se svijetu“, koji su uz podršku i pratnju roditelja i prijatelja ispunili ponosom, uzbuđenjem i radošću ovaj osobit  umjetnički prostor.

Detalj izložbe - nagrađeni plakati

Nakon što su znatiželjno i pozorno razgledavali svoju izložbu postavljenu u Meštrovićevoj galeriji i od pogleda skrivenom bajkovitom vrtu, učenici su imali priliku upoznati se i s opusom velikog kipara te prošetati kroz njegov životni i radni prostor, na čemu toplo zahvaljujemo Ateljeu Meštrović i Upravi Muzeja Ivana Meštrovića u Splitu.

 

Detalj izložbe - nagrađene i pohvaljene naslovnice
Razgledavanje - rad učenika OŠ Petra Kanavelića, Korčula, Bratovština
Naša je razredna zastava dobila posebno priznanje!
Likovni Oskari za prvonagrađene učenike i razrede
Likovni Oskari za prvonagrađene

Vrhunac svečanosti svakako je dodjela samih nagrada. Slatko iščekivanje pretvorilo se u iskrenu radost kada su predstavnice stručno-učiteljskog žirija (Dijana Nazor, Petra Ružić, Ivana Maradin i Narcisa Kolar ) te stručno-umjetničkog žirija (Suzana i Reno Ritz) dodijelili 40 nagrada za najbolja likovna ostvarenja u pet kategorija natječaja.

Uz nagrađene učenike, svečanosti i dodjeli pridružilo se i 20-tak pohvaljenih učenika iz Zagreba i okolice, a likovni Oskari predani su u ruke prvonagrađenim učenicima i razredima.

Za  najboljih 8 radova razrednih zastava, čitav je razred nagrađen - svaki je učenik dobio majicu na kojoj je otisnuto Lice njegovog razreda - razredna zastava njegovog razreda. I umjetničke su nagrade, uz likovne Oscare bile, za svaku kategoriju drugačije nadopunjene: knjigom o životu i izumima Nikole Tesle, knjigom Luke Ritza "Sa srećom u džepu i osmjehom na licu", slikovnicama koje je ilustrirao Tomislav Torjanac, šalicama hrvatskih izumitelja koje je učenicima poklonila Lana Hudina. 

Dodjela nagrada - slatko iščekivanje
Zadovoljni učenici dobili zahvalnice i darove!
Veliki pljesak i podrška za sve učenike i učitelje koji su sudjelovali u natječaju
Hvala svim učenicima i učiteljima koji su sudjelovali na natječaju

Uzbuđeni i sretni učenici te ponosni mentori i gosti toplim su pljeskom nagradili i sve ostale učenike i mentore koji nisu bili s nama, a sudjelovali su u natječaju, predstavljajući se svijetu i ostavljajući svojim radovima upečatljiv trag.

Ilustraciju kataloga i plakata potpisuje Tomislav Torjanac

Upravo će taj trag ostati trajnim dijelom Velike virtualne galerije, dostupne i vidljive platforme dječje darovitosti i umješnosti te velikog kataloga s preko 220 stranica u kojem su „izloženi“ svi učenički radovi pristigli na natječaj.

Budući da će svi učenici dobiti plakat natječaja i svoj katalog, ipak će se svima s naslovnice i plakata smiješiti naš likovni Oskar koji je na sebi svojstven šarmantan i razigran način oslikao ilustrator i član stručno-umjetničkog žirija Tomislav Torjanac.

Mi smo se predstavili!

Predstavivši se domišljato, produktivno i maštovito svi su učenici pokazali poznavanje i promišljanje kulturne i nacionalne baštine te istaknuli važnost razredne i školske zajednice, osobnog, lokalnog i nacionalnog identiteta.

Zahvaljujemo im od srca što su nas poveli na inspirativno, pamtljivo i iskreno putovanje na kojem smo iznova otkrili male likovne čarobnjake i upoznali njihove razrede, gradove, zavičaje, kulturne posebnosti i baštinu te što su nam kroz svoje oči ukazali na kulturno, umjetničko i nacionalno bogatstvo oko nas kojega često nismo svjesni.

Fotkaonica - radovi učenika OŠ Vrbani
Fotkaonica - radovi učenika OŠ Cvjetno naselje, Zagreb
Galerija: 
Portret Ivana Meštrovića, rad učenice Ene Ražek, mentorica Josipa Čeliković

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Tko su hrvatski velikani po kojima su nazvane osnovne škole?

Međupredmetni likovni  natječaj „Predstavljam se svijetu“ na temu identiteta razreda, škole ili kraja, posebice kategorije  Lice vremena - portreti hrvatskih velikana, bio je izravan poticaj da se pokušamo staviti u kožu naših učenika. Hrabro smo uronili u tablice s imenima osnovnoškolskih ustanova u Hrvatskoj i ubrzo otkrili da na zanimljiviju građu već dugo nismo naišli.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja