04. lipanj 2019.

Dodijeljene nagrade na likovnom natječaju "Predstavljam se svijetu" - učenici izlagali radove uz djela Ivana Meštrovića

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Većina je učenika krenula u cik zore iz udaljenih mjesta i gradova širom Hrvatske kako bi im bile dodijeljene nagrade te kako bi svoje radove pogledali u potpuno novom svjetlu, opremljene i izložene, riječima više kustosice Ateljea Meštrović Barbare Vujanović, uz neka od najpoznatijih djela velikoga hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića.

Nakon neobično kišnog svibnja, stigao nam je u subotu prvi sunčani dan lipnja. Vrata galerijskog prostora Ateljea Meštrović otvorila su se za nagrađene učenike i učitelje-mentore, laureate likovnog natječaja „Predstavljam se svijetu“, koji su uz podršku i pratnju roditelja i prijatelja ispunili ponosom, uzbuđenjem i radošću ovaj osobit  umjetnički prostor.

Detalj izložbe - nagrađeni plakati

Nakon što su znatiželjno i pozorno razgledavali svoju izložbu postavljenu u Meštrovićevoj galeriji i od pogleda skrivenom bajkovitom vrtu, učenici su imali priliku upoznati se i s opusom velikog kipara te prošetati kroz njegov životni i radni prostor, na čemu toplo zahvaljujemo Ateljeu Meštrović i Upravi Muzeja Ivana Meštrovića u Splitu.

 

Detalj izložbe - nagrađene i pohvaljene naslovnice
Razgledavanje - rad učenika OŠ Petra Kanavelića, Korčula, Bratovština
Naša je razredna zastava dobila posebno priznanje!
Likovni Oskari za prvonagrađene učenike i razrede
Likovni Oskari za prvonagrađene

Vrhunac svečanosti svakako je dodjela samih nagrada. Slatko iščekivanje pretvorilo se u iskrenu radost kada su predstavnice stručno-učiteljskog žirija (Dijana Nazor, Petra Ružić, Ivana Maradin i Narcisa Kolar ) te stručno-umjetničkog žirija (Suzana i Reno Ritz) dodijelili 40 nagrada za najbolja likovna ostvarenja u pet kategorija natječaja.

Uz nagrađene učenike, svečanosti i dodjeli pridružilo se i 20-tak pohvaljenih učenika iz Zagreba i okolice, a likovni Oskari predani su u ruke prvonagrađenim učenicima i razredima.

Za  najboljih 8 radova razrednih zastava, čitav je razred nagrađen - svaki je učenik dobio majicu na kojoj je otisnuto Lice njegovog razreda - razredna zastava njegovog razreda. I umjetničke su nagrade, uz likovne Oscare bile, za svaku kategoriju drugačije nadopunjene: knjigom o životu i izumima Nikole Tesle, knjigom Luke Ritza "Sa srećom u džepu i osmjehom na licu", slikovnicama koje je ilustrirao Tomislav Torjanac, šalicama hrvatskih izumitelja koje je učenicima poklonila Lana Hudina. 

Dodjela nagrada - slatko iščekivanje
Zadovoljni učenici dobili zahvalnice i darove!
Veliki pljesak i podrška za sve učenike i učitelje koji su sudjelovali u natječaju
Hvala svim učenicima i učiteljima koji su sudjelovali na natječaju

Uzbuđeni i sretni učenici te ponosni mentori i gosti toplim su pljeskom nagradili i sve ostale učenike i mentore koji nisu bili s nama, a sudjelovali su u natječaju, predstavljajući se svijetu i ostavljajući svojim radovima upečatljiv trag.

Ilustraciju kataloga i plakata potpisuje Tomislav Torjanac

Upravo će taj trag ostati trajnim dijelom Velike virtualne galerije, dostupne i vidljive platforme dječje darovitosti i umješnosti te velikog kataloga s preko 220 stranica u kojem su „izloženi“ svi učenički radovi pristigli na natječaj.

Budući da će svi učenici dobiti plakat natječaja i svoj katalog, ipak će se svima s naslovnice i plakata smiješiti naš likovni Oskar koji je na sebi svojstven šarmantan i razigran način oslikao ilustrator i član stručno-umjetničkog žirija Tomislav Torjanac.

Mi smo se predstavili!

Predstavivši se domišljato, produktivno i maštovito svi su učenici pokazali poznavanje i promišljanje kulturne i nacionalne baštine te istaknuli važnost razredne i školske zajednice, osobnog, lokalnog i nacionalnog identiteta.

Zahvaljujemo im od srca što su nas poveli na inspirativno, pamtljivo i iskreno putovanje na kojem smo iznova otkrili male likovne čarobnjake i upoznali njihove razrede, gradove, zavičaje, kulturne posebnosti i baštinu te što su nam kroz svoje oči ukazali na kulturno, umjetničko i nacionalno bogatstvo oko nas kojega često nismo svjesni.

Fotkaonica - radovi učenika OŠ Vrbani
Fotkaonica - radovi učenika OŠ Cvjetno naselje, Zagreb
Galerija: 
Portret Ivana Meštrovića, rad učenice Ene Ražek, mentorica Josipa Čeliković

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja