Edukacijom do zdravlja - Gesund leben | Profil Klett

01. veljača 2019.

Edukacijom do zdravlja - Gesund leben

Autor: Doroteja Vojedilov

 

Nakon tri tjedna zimskog odmora, sredinom siječnja vratili smo se u školske klupe, a učenici su rado prepričavali događaje s praznika: kako su proveli slobodno vrijeme, što se sve našlo na blagdanskom stolu, jesu li igrali neku novu računalnu igricu. U svakom slučaju, shvatila sam da naša sljedeća tema, Gesund leben, nije mogla doći u boljem trenutku. Posebno što se u veljači obilježava Svjetski dan borbe protiv raka te Svjetski dan bolesnika.

 

 

Učenički plakati na temu zdravlja, OŠ Višnjevac, Osijek
Učenički plakati na temu zdravlja, OŠ Višnjevac, Osijek

U udžbeniku njemačkog jezika za 7. razred Wir+4 upoznali smo se sa situacijom u kojoj se našao gospodin Weigel: nezdrava prehrana, previše kave i sjedenja, premalo sporta i kretanja. Učenici su preuzeli ulogu liječnika te počeli davati savjete koristeći modalne glagole: Er muss Sport treiben. Er soll nicht so viel Kaffee trinken. Er darf nicht rauchen. Budući da se ova tema javlja u sklopu zdravstvenog odgoja, kao i u mnogim drugim predmetima, učenici su je odlučili predstaviti pomoću plakata. U grupnom radu osmislili su kako će putem slike i teksta dati savjete za zdrav život. Upotrijebili su znanja koja su do sada stekli te time pokazali kako je bitno povezivati gradivo različitih predmeta.

 

Osim izrade plakata, ova tema bila je zahvalna i za mnoge druge aktivnosti:

- igra pantomime – učenici su pokretima pokazivali određenu nezdravu radnju, a ostali su trebali pogoditi o čemu se radi te dati savjet;

- razumijevanje slušanjem – udžbenik i radna bilježnica nude zanimljive zadatke slušanja, u kojima učenici trebaju prepoznati savjete liječnika te dopuniti tablicu ili zaokružiti točan odgovor;

- pisano izražavanje – učenici dobiju radni listić s određenim brojem riječi. Nakon što vide fotografiju na platnu, trebaju napisati točnu rečenicu (npr. fotografija prikazuje osobu koja previše radi, a učenici će od ponuđenih riječi sastaviti rečenicu: Du sollst nicht so viel arbeiten). 

 

Jedan od zanimljivih načina bio bi i da traže izreke i poslovice povezane sa zdravljem na jezicima koje poznaju ili da veoma poznatu latinsku poslovicu prevedu na jezike koje poznaju:

Mens sana in corpore sano.

U zdravom tijelu, zdrav duh.

Ein gesunder Geist in einem gesunden Körper.

A healthy mind in a healthy body.

Mente sana in corpo sano.

 

Na taj način postižemo i ostvarivanje ishoda iz domene Međukulturna komunikacijska kompetencija, kao i međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj te razvijamo kritičko mišljenje na nastavi njemačkog ili kojeg drugog jezika.

 

Zdrav život uvjet je za sretan život. Zato pomozimo našim učenicima da to ostvare i potaknimo ih da izraze svoje mišljenje o toj vrlo važnoj temi, a na sljedećim poveznicama mogu naći korisne savjete i zanimljive ideje za izradu plakata, prezentacija ili pripremu debate u razredu na temu zdravlja:

10 Tipps für ein gesundes Leben

Gesund essen, gesund leben

Gesundheit

 

Učenički plakati na temu zdravlja, OŠ Višnjevac, Osijek
Učenički plakati na temu zdravlja, OŠ Višnjevac, Osijek

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
G.Barišić Lazar
udzbenik
Sanda Marjanović