Ekologija, turizam, ekološki turizam | Profil Klett

02. lipanj 2020.

Ekologija, turizam, ekološki turizam

avatar
Autor: Mila Kokotović

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta nastoji se upozoriti na glavne okolišne probleme te omogućiti svima da shvate svoju ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

 

Uz rastući utjecaj medija na naše potrošačke potrebe, ubrzani ritam života i napredak tehnologije, postupno gubimo dodir s okolišem i prirodom. Kako bismo nadoknadili propušteno, dajemo sve od sebe, čekamo vikende da odemo u šumu, na planinu, prošetamo uz rijeku ili more. Sve smo svjesniji i savjesniji, bez sumnje. Izletnici nose svoj otpad iz šume, proljetnice se više ne beru bjesomučno i nemilosrdno. Pazi se i na izvore i potoke. Odmarališta i planinarske kućice održavaju se i čiste. Je li to dovoljno?

 

Osim smeća i industrije, postoje i druga zagađenja. Zagađenje bukom, svjetlosno zagađenje, masovna izgradnja u prirodnim oazama, prevelik broj posjetitelja i izletnika na određenome mjestu. I za ove probleme postoje promišljena i praktična rješenja. Sve se više uvodi javna rasvjeta s minimalnim svjetlosnim zagađenjem koja ne ometa mir ljudima i pticama. Pravila o buci sve su oštrija i sve se bolje provode.

Ipak, jedan problem ostaje izražen. Kao izrazito turistička zemlja koja, nažalost, sve više ovisi o bogatoj turističkoj, a sve manje o bogatoj poljoprivrednoj žetvi, Hrvatska može postati ekološki osjetljiva.

Narušena je prirodna ravnoteža oko naših najljepših prirodnih bisera.

Upozoravaju nas na to i međunarodne institucije, no i sami smo svjesni zamke zvane hiperturizam.

 

Biti ekološki osviješten, a još i uživati, divota!

 

Pravi je odgovor na te opasnosti cjelogodišnji turizam, a ne izrazito sezonski kakav je danas. Što možemo učiniti? Svatko od nas, domaćih turista, može biti aktivan u oživljavanju naših izletišta i parkova tijekom cijele godine. Proljeća i jeseni na moru spadaju u kategoriju nezaboravnih. Zimovanja u šumama Gorskoga kotara liječe dušu, a šetnje uz bistre ličke rijeke čine svako godišnje doba jedinstvenim. Ne zanemarimo ni činjenicu da je taj užitak izvan sezone povoljniji.

Biti ekološki osviješten, a još i uživati, divota.

Za razbibrigu u posljednjim tjednima ove školske godine ponudite učenicima morsku osmosmjerku koju možete preuzeti u prilogu članka, a priču Morska pobuna iskoristite za provjeru sadržaja iz hrvatskoga jezika.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Barišić-Lazar Gordana