Es war einmal ... | Profil Klett

29. ožujak 2022.

Es war einmal ...

avatar
Autor: Matea N.

Tekst i materijale za obradu na satu njemačkoga jezika pripremila je Doroteja Vojedilov, OŠ Višnjevac

U djetinjstvu smo se gotovo svi susreli s pričama za djecu koje su nam čitali ili pričali roditelji, bake i djedovi, a onda smo ih počeli i samostalno otkrivati u slikovnicama, knjigama ili crtanim filmovima. Neizostavan dio tih priča čine bajke, priče prepune različitih likova. Tu će se naći kraljevi i kraljice, prinčevi i princeze, patuljci, vještice te mnoštvo životinja i magičnih stovrenja, a mi ćemo uploviti u događanja koja se odvijaju u dvorcu, šumi, kolibi te na mnogim drugim bajkovitim mjestima.

Braća Grimm
Braća Grimm

Kada govorimo o bajkama, ne možemo preskočiti fantastičnu braću Grimm koja su cijelom svijetu ponudila veliki broj raznovrsnih priča. Godinama su razgovarali s ljudima i prikupljali priče te ih zapisivali. Konačno su 1812. godine izdali svoju prvu zbirku bajki, čiju 210. godišnjicu obilježavamo ove godine. Iako u početku bajke nisu bile u potpunosti primjerene djeci, braća Grimm su ih s vremenom prilagodila svojoj najvjernijoj publici – danas gotovo ne postoji dijete koje nije čulo za Ivicu i Maricu, Pepeljugu ili Snjeguljicu i sedam patuljaka!

Pozivamo vas na putovanje u začarani svijet – probudite dijete u sebi te sa svojim učenicima otkrijte koliko Grimmovih bajki poznajete. Saznajte tko su najčešći likovi u njima i naučite nešto više o braći Grimm!

I za kraj citat iz bajke Frau Holle (Baka Zima):

"Es kommt alles zurück. Das Gute, das Böse, das Pech und das Glück, es kommt alles zurück.
 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Luiza Ciepielewska-Kaczmarek, Angelika Lundquist-Mog, Giselle Valman
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt