Filmski svijet čitanke Petica i udžbenika Hrvatski za 5 | Profil Klett

14. travanj 2020.

Filmski svijet čitanke Petica i udžbenika Hrvatski za 5

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Tri, dva, jedan – AKCIJA!

 

Svjesni odgovornosti, a vođeni željom za razvijanje, poboljšanje i nadogradnju obrazovnih sadržaja za hrvatski jezik i književnost, nastojali smo na zanimljiv, suvremen, zabavan i atraktivan način učitelje i učenike uvesti u svijet književnosti i jezika uz posebno, baš njima namijenjeno filmsko iskustvo, primjenjivo i praktično u nastavnome procesu.

 

Sigurni smo da će prožimanje tiskanoga:

  • čitanka,
  • udžbenik,
  • radna bilježnica,
  • radni udžbenik za pomoć pri učenju,
  • Čitam i promišljam,
  • priručnik s pripravama,
  • ispiti

 i digitalnoga obrazovnog sadržaja (IZZI) za hrvatski jezik i književnost učiteljima pomoći u osmišljavanju i izvedbi dinamičnoga, kreativnog i kvalitetnog nastavnog sata i procesa, a učenicima ponuditi zanimljiv, vrijedan i blizak pogled na svijet koji komunicira s njihovom svakodnevicom, nadograđujući njihova znanja i iskustva.

 

Tri, dva, jedan AKCIJA - PETICA!

 

 

 

U prvoj smo sezoni za čitanku Petica snimili devet namjenskih, zabavnih i dinamičnih autorskih filmova kroz koje nas vodi mladi glumac Marko Tocilj, učenicima poznati Koko iz filma Uzbuna na Zelenom Vrhu.

Ušli smo „na kotačima“ u knjižnicu i učili kako se u njoj treba ponašati. U knjižnici smo upoznali i najčitača grada Zagreba, a porazgovarali smo i s poznatim ilustratorom Zdenkom Bašićem.

Šetali smo zgradom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, otkrivajući što se krije iza scene, a u razgovoru s glumcima, redateljem i ostalim kazališnim profesionalcima doznali smo kako nastaje predstava. Usvojili smo pritom i pravila lijepoga ponašanja u kazalištu.

U društvu redatelja Daniela Kušana odškrinuli smo vrata svijeta filma. Doznali smo tko je zapravo popularni Koko iz romana Ivana Kušana te smo s pomoću privatnih snimki obišli filmski set i vidjeli kako snimanje filma izgleda iza objektiva kamere.

Bogatstvo popularne kulture i važnost stripa otkrivali smo u studiju majstora stripa Dalibora Talajića, svjedočeći kako naš filmski junak postaje stripovski, a uz pomoć članova Ministarstva magije promišljali smo tko su superjunaci.

Upoznali smo se, družili i razgovarali s popularnim dječjim književnicima, spisateljicom Sanjom Pilić i piscem Zlatkom Krilićem.

Susreli smo razne umjetnike – redatelje, glumce, ilustratore – a svi su s Markom podijelili neku lijepu priču, sliku, doživljaj te ostavili mali trag svojega umjetničkog rada u našim susretima.

Doživljavam, razumijem, povezujem, stvaram, istražujem

 

Uz književne tekstove iz čitanke Petica učenicima smo ponudili mnogo dodatnih zanimljivih sadržaja (književnih i neknjiževnih tekstova), kako bi uživali čitajući ih, doznali nešto novo i zanimljivo, stvorili vezu s različitim svjetovima i likovima te ih povezali sa sobom i svojim iskustvom.

Gdje god smo mogli, isticali smo važnost naše kulture, njezine posebnosti i raznolikosti.

 

Udžbenik Hrvatski za 5 sastoji se od šest cjelina. Njegova posebnost očituje se u novome konceptu, međusobnome isprepletanju gramatike, pravopisa i jezičnoga izražavanja, mnoštvu funkcionalnih zadataka, pozitivnim sadržajima povezanima sa svakodnevicom učenika te bogatome slikovnom sadržaju. Uz mnoštvo funkcionalnih zadataka, uvodimo rubrike Jezične iskre i Savjeti te uključujemo pregršt zadataka za uvježbavanje jezičnih vještina.

U nastavi hrvatskoga jezika donosimo jasne ishode učenja, predlažemo poticajne projekte, stvaralačke zadatke, preporuke za čitanje, gledanje i slušanje, razrađujemo brojne međupredmetne teme te ističemo ključne pojmove i nepoznate riječi, predstavljajući brojne zanimljivosti i otkrivajući ono što možda niste znali.

Marko s redateljem Danielom Kušanom
Zahvalni i ponosni!

 

Zahvaljujemo svim našim sugovornicima koji su se odazvali na našu zamolbu da zajedno stvorimo nešto vrijedno – drukčije materijale, male priče koje će rado pogledati učenici diljem Hrvatske te uz njih osluhnuti, dotaknuti, otkriti ljepotu, zagonetnost i zanimljivost bogatih književnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja.

 

Naša je obveza, kao i velika želja da u sklopu nastavnoga procesa pripomognemo u odgajanju svestranih, osviještenih i znatiželjnih mladih ljudi, pridonesemo produbljivanju njihovih interesa za nastavni sadržaj, zadržimo njihovu pozornost te oplemenimo nastavni proces.

Marko s glumcem Matijom Čigirom

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ča – kaj – što?

Naš jezik zuji, zveči, zvoni, zvuči, šumi, grmi, tutnji, huči… a mi se njime koristimo često nesvjesni njegove ljepote i snage. Upoznajte pisca Jadranka Bitenca i saznajte kako je pomogao našoj Uni u realizaciji projekta "Čakajšto". Priključite se na filmski svijet čitanke Šestica i udžbenika Hrvatski za 6!

Hrvatski književnici - učitelji

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Prilika je to da se pokaže da je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva. Za učitelje književnosti poticajno je pronalaziti uzore u učiteljima književnicima. Podsjetimo se hrvatskih književnika koji su ujedno bili i učitelji.

 

 

Zanima nas

LiDraNo - smotra koja njeguje hrvatsku riječ i jezičnu baštinu

LiDraNo je smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola koja se održava svake godine. Koliko učenicima znači i kako se pripremaju uz pomoć svojih učitelja mentora razgovarali smo sa svestranom učenicom koja od malih nogu pozornicu naziva drugim domom, a želja joj je i nastaviti obrazovanje u tom smjeru.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Zrinka Romić, Ela Družijanić Hajdarević, Zorica Lugarić, Lidija Sykora Nagy
udzbenik
Ksenija Budija, Ida Petto
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, Z. Lugarić, Z. Romić, L. Sykora-Nagy G. Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković