Fizika | Profil Klett

Fizika

Fizika

udžbenički komplet za istraživačku nastavu fizike u osnovnoj školi
Koncept udžbeničkog kompleta

Udžbenički komplet temelji se na istraživačkom pristupu nastavi fizike – omogućuje obradu sadržaja izvođenjem pokusa te povezivanje fizike i fizikalnih zakona sa svakodnevicom. Odabrani su pokusi jednostavni te ih učenici mogu izvoditi u školi i kod kuće uz pomoć udžbenika, radne bilježnice i pribora za istraživačku nastavu.

Udžbenički komplet

Udžbenik

Udžbenik Fizika 7 temelji se na istraživačkom pristupu nastavi fizike. Pregledan je, jednostavan i jasan, a zornost je postignuta brojnim fotografijama, ilustracijama i grafičkim prikazima. Pokusi su detaljno opisani te se s pomoću njih dolazi do zaključaka, a udžbenik sadržava i rubrike s riješenim zadatcima, pitanjima za ponavljanje i zanimljivostima

Prolistaj

Radna bilježnica

Radna bilježnica Fizika 7 omogućuje teorijsku i praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina. Za svaku nastavnu jedinicu radne bilježnice pripremljeno je nekoliko radnih listića – listić za izvođenje pokusa, listić sa zadatcima tipičnim za radnu bilježnicu te listić sa zadatcima poput onih u zbirci zadataka.

Prolistaj

IZZI digitalni obrazovni sadržaji

Za Vas i Vaše učenike pripremili smo i bogate digitalne obrazovne sadržaje za dodatnu sistematizaciju i ponavljanje nastavnih sadržaja.

Prolistaj

Priručnik

U metodičkom priručniku nalaze se godišnji izvedbeni kurikulum, prijedlozi nastavnih priprema, raznoliki listići sa zadatcima i vježbama te obrasci za samovrednovanje.

Prolistaj

Fizika na daljinu

Nastava na daljinu  iznjedrila je i mnoga hvalevrijedna rješenja obrade novoga sadržaja, kreiranja materijala u raznolikim digitalnim alatima te inovativne načine vrednovanja. Jedno od iznimnih rješenja svakako je i projekt našeg suradnika, vrijednog i kreativnog učitelja fizike Željana Kutleše.  Svoj je perspektivni projekt pokrenuo mnogo prije nego što je nastava na daljinu unijela korjenite promjene u održavanje nastave fizike. Saznajte o čemu se radi!

Pročitaj

Što fizičar kaže o sunčanju

Saša Ceci, fizičar s Instituta Ruđera Boškovića, na zabavan je način objasnio istine i zablude o sunčanja te dao lako razumljive odgovore na najčešća pitanja o koristi i štetnosti Sunčeva zračenja.

Pročitaj
Da Vincijeva skica vertikalne bušilice

Zapisi Leonarda da Vincija kriju nova otkrića za fizičare

U starim da Vincijevim zapisima pronađen je eksperiment u crtežima koji je i danas popularan u fizici za demonstraciju zakona trenja. Nova otkrića jednog britanskog znanstvenika pokazuju da je Leonardo, uz svoju studiju trenja, prvi demonstrirao fizikalne zakonitosti trenja još daleke 1493. godine.

Pročitaj
Webinar 

Predstavljanje udžbeničkog kompleta Fizika 8

Novi udžbenički komplet Profil Kletta za istraživačku nastavu Fizike u osmom razredu predstavit će cijenjeni redoviti profesor fizike na splitskom FESB-u – dr. sc. Ivica Puljak i jedan od autora udžbeničkog kompleta – učitelj Mijo Dropuljić.

Koncept novog udžbenika i radne bilježnice s priborom potiče istraživački pristup nastavi te omogućuje spoznavanje fizikalnih zakona istraživanjem, a istodobno i povezivanje fizike sa svakodnevicom.

 

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije