Gesund essen | Profil Klett

17. prosinac 2021.

Gesund essen

avatar
Autor: Matea N.

Tekst i materijale za obradu na satu njemačkoga jezika pripremila je Doroteja Vojedilov, OŠ Višnjevac

 

 

Zdrava prehrana ne utječe samo na fizičku, nego i na mentalnu učinkovitost. Iako smo svjesni činjenice da prava hrana sprječava lošu koncentraciju i umor, često jedemo nešto na brzinu. Kada je hrana u pitanju, učenici i učenice manje razmišljaju o vlastitom zdravlju, umjesto toga je fokus na stilu života, navikama, pripadnosti određenoj grupi, osjećajima i mnogim drugim faktorima. 

 

Što učitelji i učiteljice mogu učiniti kako bi naveli svoje učenike/učenice na promišljanje?

Vjerujem da se većina nas svakodnevno nalazi pred dilemom: što pojesti na brzinu, tek toliko da utažimo glad? No, ako bolje razmislimo, svima nam je jasno da takvo pitanje često neće rezultirati zadovoljavajućim odgovorom i da vrlo vjerojatno hrana koja nam je prva pri ruci neće ispuniti svoju ulogu. Nije dovoljno samo „utažiti glad“, potrebno je pravilno promišljati o svojoj ishrani te na taj način pridonijeti zdravlju i općem stanju organizma. A uz roditelje, upravo smo mi učitelji sljedeći na redu koji učenicima trebaju biti pozitivan primjer i u tom dijelu života.

Pred nama su blagdani, dani kada je većina stolova prepuna raznovrsnom hranom i teško je oduprijeti se tim zamamnim okusima i mirisima, pa često znamo i pretjerati. Ono što mi kao učitelji možemo učiniti je porazgovarati s učenicima o toj temi, vidjeti kako se oni hrane i na koji način promišljaju o svojoj ishrani. 

U tome će vam pomoći i radni listić koji možete pronaći u prilogu, a nadamo se da će i učenike navesti na dublje razmišljanje o hrani kao faktoru koji uvelike utječe na naše zdravlje i blagostanje. A možda će i oni sami dio „zdravih odluka“ uspjeti prenijeti i na svoje ukućane.

           

I za kraj jedna zanimljiva uzrečica koja će nam zasigurno pomoći u odluci što ćemo odabrati za jelo

Essen Sie nichts, was Ihre Großmutter nicht als Essen erkannt hätte.“ (Michael Pollan).

Pa, dobar tek!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Christiane Lemcke, Lutz Rohrmann, Theo Scherling
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Romana Perečinec
udzbenik
Ivana Vukančić, Andrea Thes