Jesu li roditelji partneri u obrazovanju? | Profil Klett

06. veljača 2023.

Jesu li roditelji partneri u obrazovanju?

avatar
Autor: Tena Japundžić

Mnogi djelatnici u obrazovanju, zabrinuti kulminacijom problematike odnosa roditelja i učitelja u vidu javne afere "Daj pet", odlučili su glasno progovoriti o izazovima i pritiscima koji ih tište i s kojim se suočavaju u svakodnevnoj praksi.

Kako se u Hrvatskoj nitko do sada nije bavio ovom kompleksnom problematikom i nitko nije učiteljima pružio adekvatnu pomoć u nošenju s mnogobrojnim izazovima, Katedra za školsku psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, vodeći izdavač Profil Klett te Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, odlučili su se uhvatiti u koštac s dugogodišnjom tabu temom u hrvatskoj javnosti.

Zajedno smo pokrenuli inicijativu Puls škole koja se bavi upravo odnosom roditelja i učitelja i ima dva ključna cilja: educirati roditelje o njihovoj ulozi u nastavnom procesu i pomoći učiteljima u lakšoj dvosmjernoj komunikaciji s roditeljima.

Projekt se sastoji od tri faze koje će se odvijati u idućih godinu dana:

1. istraživanje stavova učitelja o odnosu s roditeljima u kontekstu nastavnog procesa

2. izrada stručnih priručnika i metodičkih preporuka za učitelje i roditelje

3. izgradnja sustava pomoći i podrške učiteljima kroz savjetovanje, radionice i edukacije.

 

Prva faza istraživanja obuhvaća istraživanje među učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola o suradnji s roditeljima. 

 

Pristupite istraživanju!

Vjerujemo da se radi o izuzetno relevantnoj i aktualnoj temi koju je vrijedno istražiti u našem društvu. Stoga nam je važan vaš odaziv i vaši iskreni odgovori. Rezultati istraživanja omogućit će nam uvid u trenutno stanje i probleme s kojima se učitelji i nastavnici suočavaju. Također, na temelju dobivenih nalaza moći ćemo osmisliti i provesti potrebnu podršku učiteljima i nastavnicima. Nadamo se da će naš zajednički napor dovesti do bolje suradnje učitelja/nastavnika i roditelja, a u najboljem interesu učenika.

Sudjelovanje u istraživanju je anonimno i dobrovoljno, a ispunjavanje upitnika traje oko 15 minuta. Molimo vas da upitnik ispunite u narednih tjedan dana.

Kako bismo osigurali da upitnik ispune samo učitelji i nastavnici, prilikom ulaska u upitnik morat ćete potvrditi svoj identitet kao učitelj ili nastavnik putem svog AAI@EduHr računa.

Komentari

Slika korisnika mia.gavrilovic@os-stari-jankovci.skole.hr

dgcgzfgzfc