Kako motivirati učenike za školu na daljinu u 6 koraka | Profil Klett

18. ožujak 2020.

Kako motivirati učenike za školu na daljinu u 6 koraka

avatar
Autor: Sanja Daić

Zatvaranje škola i spoznaja da neko vrijeme neće vidjeti svoje školske prijatelje i učitelje niti ići na slobodne aktivnosti koje vole djeci mogu izazvati frustraciju i ljutnju. Razgovarajte s njima i objasnite im kako je školovanje od kuće trenutačno za sve najbolja opcija, kako bi ljudi bili zaštićeniji. Naglasite im da obrazovni stručnjaci rade sve kako bi im omogućili što kvalitetniju izvedbu nastave i učenje, a zdravstveni stručnjaci kako bi zaustavili širenje virusa. U ovom trenutku, zahvaljujući tehnologiji koja nam je na raspolaganju, ovo je doista najbolji način prilagodbe na uvjete u kojima smo se našli.

1. Uredite mjesto za učenje

 

Odaberite i postavite radno mjesto za učenje na daljinu. To može biti za njihovim radnim stolom u sobi, za stolom u blagovaonici ili na nekom mjestu gdje će dijete moći imati uvjete za miran i neometan rad. Uredite ga zajedno s djetetom, kako biste maknuli sve nepotrebne i ometajuće predmete i opremili ga potrebnim školskim materijalima (udžbenici, bilježnice, olovke, kao i punjači i slušalice za uređaje kojima će se služiti).

2. Dogovorite se o strukturi

 

Zajedno s djecom napravite dnevni raspored. U skladu s naputcima koje ste dobili iz škole, odredite vrijeme u danu u kojemu će ispunjavati školske zadatke. Zadržite uobičajenu obiteljsku rutinu. Premda ne odlaze fizički na nastavu, neka se pripreme za školu kao i inače – od spremanja kreveta do jutarnje higijene u kupaonici, presvlačenja, doručka, kao i pravodobnog odlaska na spavanje.

3. Planirajte odmore

 

U skladu s tim, isplanirajte kada i kako će se djeca odmarati od rada na školskom materijalu. Kao što i u školi imaju velike i male školske odmore, kod kuće je također važno napraviti stanke i pritom uzimati dovoljno vode i hrane, prošetati se ili razgibati nakon dugotrajnijeg sjedenja.

4. Praktične aktivnosti i dnevni zadatci

 

Kako biste im dali dodatnu svrhu u danu, zaposlite ih nekim praktičnim aktivnostima. Dnevno osmislite nekoliko praktičnih, kućnih zadataka u skladu s dobi djeteta. Mlađi mogu pospremiti igračke ili postaviti stol za ručak, a oni nešto stariji mogu usisati prašinu ili pomoći u pripremi ručka. Kad usvoje neku novu aktivnost, osmislite im novi izazov. To potiče razvoj praktičnih vještina i doprinosi razvoju njihove samostalnosti, a time i samopouzdanja.

5. Planirajte fizičku aktivnost i kreativno vrijeme

 

Više nego inače, trebat će im vaša pomoć u upravljanju vremenom provedenim pred ekranima. Budući da će se djeca njima neizbježno koristiti radi učenja te da neće imati većinu slobodnih aktivnosti, ukupno vrijeme provedeno pred ekranima bit će dulje nego uobičajeno. Zato izvan školskog vremena dogovorite neke druge načine kako se mogu odmoriti. Izvucite društvene igre, kreativne materijale, puzzle, pribor za crtanje... i igrajte se zajedno. Potaknite njihovu maštu i kreativnost.

6. Omogućite im da ostanu u kontaktu s prijateljima iz škole

 

Za djecu je druženje s vršnjacima iznimno važno te im pomozite u održavanju kontakata s prijateljima, prije svega putem tehnologije i društvenih mreža. Mogu komunicirati putem videopoziva ili razgovarati telefonski, kako bi jedni drugima dali podršku i ostali povezani.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja