Kako rade izvrsni učitelji/ce glazbe? | Profil Klett

12. siječanj 2022.

Kako rade izvrsni učitelji/ce glazbe?

Autor: Ružica Ambruš-Kiš

Moje ime je Mirela Lukić, učiteljica sam Glazbene kulture u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu. Na poziv Ružice Ambruš-Kiš, urednice glazbene kulture izdavačke kuće Profil Klett, s radošću sam sudjelovala u projektu snimanja vokala na matrice pjesama iz udžbenika glazbene kulture za 4. razred osnovne škole Glazbeni krug 4. Ovaj segment didaktičkih materijala ta izdavačka kuća već tradicionalno priprema za učiteljice razredne nastave koje rade u četvrtim razredima, a naročito korisnim su se pokazali i sada u vrijeme online nastave.

U projektu su sudjelovali i:

  • Snježana Stojaković, izvrsna savjetnica, učiteljica Glazbene kulture i koautorica udžbenika glazbene kulture Profil Kletta. U suradnji s drugim autoricama, odabrala je i pripremila pjesme te ih otpjevala ih studiju kao guide track ostalim pjevačima.
  • Dinko Janković, akademski glazbenik, glazbeni aranžer, snimatelj i editor zvuka, pripremio je i obradio sve matrice za izdavačku kuću Profil Klett te snimio i obradio zvuk vokala.

Tijekom projekta smo snimili 34 pjesme.

Ključna nositeljica projekta bila je Eva Vlašić, sada učenica 2. razreda gimnazije.

Eva je deset godina pjevala u školskom i župnom zboru te amaterskome zboru Čarobna frula. Njena odlična intonacija, preciznost u ritmu, izvrsna dikcija te radost prilikom izvođenja glazbe nosilo nas je tijekom cijelog radnog ljeta. Sve je pjesme pjevala i snimila četir, a po potrebi i više puta.

Rado, ustrajno i s voljom, njen pravi sportski duh brusila je i kao izvrsna odbojkašica.  

Kada jedan projekt postane nadahnuće drugom

Ono što me profesionalno impresioniralo bila je Dinkova pokretna studijska oprema.

Poželjela sam vlastiti studio, kako bih obogatila rad na izvannastavnim aktivnostima Glazbeni istraživači te zboru koji vodim u školi.

Upravo sam tijekom rada na projektu naišla na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja  za financiranje projekata izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova. Napisala sam projekt Studio LAB, namijenjen darovitim učenicima s pojačanim interesom za glazbene aktivnosti pjevanja, sviranja, stvaranja i obrade zvuka. Potkraj 2021. godine, objavljeni su rezultati natječaja te je projekt Studio LAB dobio pozitivnu ocjenu i odobrena su nam sredstva za kupnju studijske opreme. Učenici koji sudjeluju u navedenim aktivnostima, upoznat će se s osnovama snimanja, stvaranja i obrade zvuka na digitalnoj platformi Cubase.

Zahvalna sam što sam ostvarila mogućnost rada i suradnje sa svojim kolegama i učenicima te dragocjenom iskustvu zahvaljujući kojem mogu napredovati u stjecanju znanja i sposobnosti u novoj, digitalnoj eri.

Kad me je davno s čuđenjem moj pokojni tata upitao: “Pa neće ti knjiga svirati!?“, ja mu danas mogu odgovariti: „Dragi tata! Danas kniige “pjevaju”… i to me jako veseli! Volim te!“

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Ružica Ambruš-Kiš, Nikolina Matoš, Tomislav Seletković, Snježana Stojaković, Zrinka Šimunović