Kako se zaštititi od komaraca prirodnim sredstvima | Profil Klett

01. lipanj 2020.

Kako se zaštititi od komaraca prirodnim sredstvima

Autor: Uredništvo STEM područja

Svjesni da neke kreme i sprejevi protiv komaraca mogu biti štetni za naše zdravlje, sve više pozornosti poklanjamo prirodnim sredstvima zaštite.

 

Ako vam je koža svijetla i neodoljiv ste mamac za muhe, komarce i krpelje, tada pri pripremama za odmor nemojte zaboraviti u ručnu prtljagu staviti i sredstvo za zaštitu od komaraca i ostalih kukaca.

 

No mogu li nam ona pomoći i jesu li dovoljno učinkovita?

 

Već u srednjem vijeku eterična su ulja imala široku primjenu sa svrhom baktericidnoga, fungicidnog, insekticidnog, ljekovitog i kozmetičkog djelovanja. Danas je njihova primjena ponovno velika, posebno u farmaceutskoj, sanitarnoj, kozmetičkoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Zbog načina ekstrakcije, uglavnom destilacijom iz aromatičnoga bilja, sadržavaju razne hlapljive molekule, kao što su terpeni i terpenoidi.

Stoga se može zaključiti da su prirodna sredstva učinkovita, samo ih trebamo češće nanositi.

 

Jedan od baznih sastojaka prirodnih pripravaka u sredstvima za zaštitu od komaraca i ostalih kukaca je terpenoid citronelol, molekulske formule C10H20O, alkohol koji je prisutan u različitim eteričnim uljima, primjerice u ulju citronele.

 

Osim za odbijanje komaraca i nekih drugih kukaca, može se koristiti i kao sredstvo za privlačenje nekih kukaca, primjerice pauka novčića.

 

Citronelol ima razne namjene, a gotovo sve se temelje na njegovu okusu i mirisu. Učinak na osjetila ovisi i o koncentraciji te strukturnom obliku citronelola (stereoizomera) prisutnoga u mješavini.

 

                       a) (–)-citronelol                                                   b) (+)-citronelol 

U proizvodnji parfema upotrebljavaju se dva različita stereoizomera citronelola, koja imaju potpuno drukčije mirise – vrsta pronađena u ulju citronele je (+)-citronelol, češći izomer, koji ima karakterističan citrusni miris.

 

S druge strane, (-)-citronelol ima miris koji možemo opisati kao „svježi, cvjetni, miris čiste ruže“ i jedan je od baznih sastojaka parfema koje primjenjuju ljubitelji cvjetnih mirisa. Često se (+)-citronelol pretvara u (-)-citronelol, koji je vrjedniji i skuplji. Racemat tih dvaju izomera sadržava geranijevo ulje.

 

I sami možete napraviti sredstvo za zaštitu od komaraca koristeći se raznim smjesama eteričnih ulja:

 

• ulja citronele
• ulja limunskoga eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)
• cimetova ulja
• ricinusova ulja
• ružmarinova ulja
• ulja limunske trave (Lemongrass – Cymbopogon citratus)
• cedrova ulja
• ulja paprene metvice
• klinčićeva ulja
• geranijeva ulja.

 

Pomiješajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovito ih nanosite na kožu kako biste se zaštitili od kukaca.

 

Uživajte u skorašnjem ljetu i provodite što više vremena u prirodi sa svojom obitelji i prijateljima!

 

 

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Ekološki otisak

Aktivnim sudjelovanjem i međusobnom suradnjom učenici se upoznaju s odnosima suvremenog čovjeka i prirodnih resursa (ekološki otisak). Kroz nova saznanja, potiče se ekološka svijest učenika i njihovo razumijevanje važnosti održivog razvoja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Mazalin-Zlonoga; Petreski
udzbenik
Bošnjak, Bule, Seljanec, Tokić
udzbenik
Seljanec, Tokić, Bule, Bošnjak