Ljetna škola matematike | Profil Klett

26. rujan 2019.

Ljetna škola matematike

Autor: Melita Milić

autorica: Dobrila Pogačić

U V. gimnaziji ove je godine održana 9. ljetna škola matematike. Nakon nekoliko tema iz područja nacrtne geometrije i robotike, profesorice Milena Čulav Markičević i Ivana Martinić odlučile su produbiti financijsku pismenost učenika osnovnih i srednjih škola. Bitno je razvijati svijest mladih ljudi o štednji i razvoju dugoročnih financijskih planova kako bi jednog dana postali financijski zrele i odgovorne osobe.

Svaki su dan učenici, uz druženje s vršnjacima, proveli izvršavajući razne zadatke i razgovarajući sa stručnjacima.

Prva tri dana profesorica Margareta Gardijan Kedžo s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu učenike je u zanimljivim predavanjima, popraćenima raznim aktivnostima i zadacima, upoznala s osnovnim pojmovima o financijskoj pismenosti, inflaciji, kamatama i tajnama ulaganja. Treći dan pridružio joj se i profesor Toni Milun koji je održao predavanje s temom Krediti, a četvrti su dan profesorice V. gimnazije Snježana Pervan Primorac i Marijana Švenda Lekić održale predavanje i radionicu o zaštiti potrošača.

Nakon odslušanih predavanja učenici su podijeljeni u timove kako bi i sami istraživali što ih zanima iz područja financija. U sklopu istraživanja obišli su Hrvatsku narodnu banku i investicijsku kuću InterCapital, a s maturantom Filipom Rukavinom razgovarali su o kriptovalutama.

Posljednji dan Ljetne škole učenici su prezentirali svoje radove. Uspoređivali su cijene i što sve mogu kupiti za 20 kuna te govorili o tome kako ulagati u nekretnine. Također, objasnili su i što su kriptovalute, a neki su prezentirali i što su dodatno istražili o inflaciji, kreditima i ulaganju.

Veselimo se i jubilarnoj 10. ljetnoj školi te čekamo još jednu zanimljivu i korisnu matematičku temu.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Matematička priča s istragom

U našoj školi se svake godine povodom Maškara održava ples pod maskama. I ove godine svi su se potrudili što bolje maskirati, našlo se tu raznih kupovnih maski, ali i onih, meni najdražih,  originalnih, vlastite izrade. Učenici, a i učitelji,  su se zamaskirali tako da je bilo teško razaznati tko je tko.  Vesela glazba je podizala raspoloženje, plesalo se, smijalo i uživalo. Ravnatelj je, kao i svake godine, pripremio hrpu slatkiša koje na kraju podijeli zaigranim mališanima.

Zanima nas

Dan broja π

Broj π predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Simbol za π je u upotrebi preko 250 godina i prvi ga spominje britanski matematičar William Jones zbog toga što je grčko slovo π prvo slovo riječi periferija, odnosno opseg.

2019. godina – godina Periodnog sustava elemenata

Ove se godine navršava 150 godina od otkrića Periodnog sustava elemenata, stoga je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2019. godinu Godinom Periodnog sustava elemenata. Da bismo i mi podsjetili na važnost toga otkrića, ukratko ćemo se osvrnuti na znanstvenike koji su pokušavali svrstati kemijske elemente nekim suvislim redom kao i na tablicu periodnog sustava koja je jedno od najvažnijih pomagala pri proučavanju kemije. 
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja