26. rujan 2019.

Ljetna škola matematike

Autor: Melita Milić

autorica: Dobrila Pogačić

U V. gimnaziji ove je godine održana 9. ljetna škola matematike. Nakon nekoliko tema iz područja nacrtne geometrije i robotike, profesorice Milena Čulav Markičević i Ivana Martinić odlučile su produbiti financijsku pismenost učenika osnovnih i srednjih škola. Bitno je razvijati svijest mladih ljudi o štednji i razvoju dugoročnih financijskih planova kako bi jednog dana postali financijski zrele i odgovorne osobe.

Svaki su dan učenici, uz druženje s vršnjacima, proveli izvršavajući razne zadatke i razgovarajući sa stručnjacima.

Prva tri dana profesorica Margareta Gardijan Kedžo s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu učenike je u zanimljivim predavanjima, popraćenima raznim aktivnostima i zadacima, upoznala s osnovnim pojmovima o financijskoj pismenosti, inflaciji, kamatama i tajnama ulaganja. Treći dan pridružio joj se i profesor Toni Milun koji je održao predavanje s temom Krediti, a četvrti su dan profesorice V. gimnazije Snježana Pervan Primorac i Marijana Švenda Lekić održale predavanje i radionicu o zaštiti potrošača.

Nakon odslušanih predavanja učenici su podijeljeni u timove kako bi i sami istraživali što ih zanima iz područja financija. U sklopu istraživanja obišli su Hrvatsku narodnu banku i investicijsku kuću InterCapital, a s maturantom Filipom Rukavinom razgovarali su o kriptovalutama.

Posljednji dan Ljetne škole učenici su prezentirali svoje radove. Uspoređivali su cijene i što sve mogu kupiti za 20 kuna te govorili o tome kako ulagati u nekretnine. Također, objasnili su i što su kriptovalute, a neki su prezentirali i što su dodatno istražili o inflaciji, kreditima i ulaganju.

Veselimo se i jubilarnoj 10. ljetnoj školi te čekamo još jednu zanimljivu i korisnu matematičku temu.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

CARNET-ova korisnička konferencija – CUC 2018.

Dvadeseta po redu CARNET-ova korisnička konferencija, popularni CUC, koja je ove godine održana u Konvencijskom centru Šibenik od 21. do 23. studenoga, okupila je više od tisuću  CARNET-ovih korisnika i suradnika. Među njima su bili nastavnici u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjeri i koordinatori, članovi znanstveno-istraživačke zajednice te informatički stručnjaci i gospodarstvenici iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja