Maškarana lica | Profil Klett

21. veljača 2020.

Maškarana lica

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Prilog napisala: Jasmina Štefan, učiteljica razredne nastave OŠ Mahično.

 

Drugi mjesec u godini zbog svojih prevrtljivih vremenskih osobina u narodu je poznat i kao veljača prevrtača. Osim toga, mjesec je to i  zaljubljenih, kao i mjesec prerušavanja i maskiranja. U različitim krajevima Hrvatske masku, odnosno maskiranu osobu zovu različitim nazivima; krabulje, maškare, mačkare, a sam događanja maškaranje ili karneval, a na jugu Hrvatske karnevo. Tradicija je to čija simbolika predstavlja slavlje zbog završetka zime i tjeranja svih zlih duhova te radost koju donosi proljeće i buđenje prirode. 

Sa svojom učiteljicom Jasminom Štefan, učenici OŠ Mahično svake godine u karnevalsko vrijeme izrađuju  maske. Koriste se raznim tehnikama te ih slikaju, crtaju ili izrezuju i ukrašavaju. Ove su se godine okušali u kombiniranoj tehnici u kojoj su pokazali svoju kreativnost i inovativnost. 

 

 

Kombinirali su kolaž i tuš i drvce. Učenici su u mjesečnim časopisima pronalazili portrete ženskih osoba, s obzirom na to da su u jedinom ženskom mjesecu u godini. Od pribora su upotrebljavali kolaž, ljepilo, škare, tempere, tuš i drvce. Odabrane likove izrezali su i zalijepili na bijelu podlogu.

Na portretima koje su ukrašavali maskama primjenjivali su kontrast toplih i hladnih boja u tehnici tempere. Mašti su dali na volju pa su neki od njih maskirali samo dio lica, prekrivali oči ženskih portreta, drugi su se odlučili poigrati dodavanje maski na cijelo lice, a nekoliko učenika dodalo je periku ili ukrase i detalje prema vlastitoj prosudbi.

Nakon oslikavanja maski tehnikom tempere, dio su maske ukrašavali crtajući detalje, primjenjujući razne vrste crta, točaka i mrlja, koristeći se tekućom crtačkom tehnikom, tušem - drvce.

Nakon što su radovi bili gotovi, izložili smo ih na školskom panou.

Svi su radovi bili posebni na svoj način, a učenici su uživali u slobodi stvaranja i maskiranja drugih.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pjesma mira povezuje ljude diljem svijeta

 

Ove školske godine učenici članovi Pjevačkoga zbora Osnovne škole Dore Pejačević Našice s učiteljicom engleskoga jezika Alenkom Taslak i učiteljicom glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić i sudjeluju u međunarodnom projektu World Peace Song Project, koji je dio projekta započetog 2010. godine pod nazivom World Museum Project.

Od voćnih obroka do jaja šaranih voskom

Lijepo je prisjetiti se kako smo prije nešto manje od mjesec dana organizirali i Dane otvorenih vrata. OŠ Josipa Antuna Ćolnića u Đakovu otvorila je svoja vrata 12. ožujka, a posjetitelji su mogli odabrati radionicu ovisno o svojemu zanimanju. Uz vesele fotografije ostaje nam nada da ćemo vrata škola uskoro – ponovno otvoriti!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja