Maškarana lica | Profil Klett

21. veljača 2020.

Maškarana lica

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Prilog napisala: Jasmina Štefan, učiteljica razredne nastave OŠ Mahično.

 

Drugi mjesec u godini zbog svojih prevrtljivih vremenskih osobina u narodu je poznat i kao veljača prevrtača. Osim toga, mjesec je to i  zaljubljenih, kao i mjesec prerušavanja i maskiranja. U različitim krajevima Hrvatske masku, odnosno maskiranu osobu zovu različitim nazivima; krabulje, maškare, mačkare, a sam događanja maškaranje ili karneval, a na jugu Hrvatske karnevo. Tradicija je to čija simbolika predstavlja slavlje zbog završetka zime i tjeranja svih zlih duhova te radost koju donosi proljeće i buđenje prirode. 

Sa svojom učiteljicom Jasminom Štefan, učenici OŠ Mahično svake godine u karnevalsko vrijeme izrađuju  maske. Koriste se raznim tehnikama te ih slikaju, crtaju ili izrezuju i ukrašavaju. Ove su se godine okušali u kombiniranoj tehnici u kojoj su pokazali svoju kreativnost i inovativnost. 

 

 

Kombinirali su kolaž i tuš i drvce. Učenici su u mjesečnim časopisima pronalazili portrete ženskih osoba, s obzirom na to da su u jedinom ženskom mjesecu u godini. Od pribora su upotrebljavali kolaž, ljepilo, škare, tempere, tuš i drvce. Odabrane likove izrezali su i zalijepili na bijelu podlogu.

Na portretima koje su ukrašavali maskama primjenjivali su kontrast toplih i hladnih boja u tehnici tempere. Mašti su dali na volju pa su neki od njih maskirali samo dio lica, prekrivali oči ženskih portreta, drugi su se odlučili poigrati dodavanje maski na cijelo lice, a nekoliko učenika dodalo je periku ili ukrase i detalje prema vlastitoj prosudbi.

Nakon oslikavanja maski tehnikom tempere, dio su maske ukrašavali crtajući detalje, primjenjujući razne vrste crta, točaka i mrlja, koristeći se tekućom crtačkom tehnikom, tušem - drvce.

Nakon što su radovi bili gotovi, izložili smo ih na školskom panou.

Svi su radovi bili posebni na svoj način, a učenici su uživali u slobodi stvaranja i maskiranja drugih.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Prvi je put Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada (12. lipnja) obilježen 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece tražeći potporu pojedinih vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, kao i medija u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja djece.

Međunarodni dan Roma

U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, pretpostavlja se i više, a još uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.

U osnovnoj školi Fran Koncelak, u kojoj je više od 20% učenika romske nacionalnosti trude se poticati drugačiju, pozitivnu međuetničku i međukulturalnu priču.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja