Međunarodni dan Roma | Profil Klett

04. travanj 2019.

Međunarodni dan Roma

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Međunarodni dan Roma, dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, pretpostavlja se i više, a još uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.

U osnovnoj školi Fran Koncelak, u kojoj je više od 20% učenika romske nacionalnosti trude se poticati drugačiju, pozitivnu međuetničku i međukulturalnu priču.

Važnost međuetničkog i međukulturalnog ozračja škole

Osnovna škola Fran Koncelak Drnje je s 457 učenika najveća škola kojoj je osnivač Koprivničko – križevačka županija. Čine je Matična škola Drnje i Područna škola Josipa Generalića Hlebine, te Područne škole “Fran Galović” Peteranec, Torčec i Sigetec.

Posebnost učeničke populacije škole je i više od 20 % učenika romske nacionalnosti te škola ima prioritetnu zadaću poticati i održavati tolerantno međuetničko i međukulturalno ozračje u školi. Mali doprinos tome je i prigodno obilježavanje Svjetskog Dana Roma 8. travnja, otvaranjem izložbe učenice 5 razreda, Ribane Oršoš koja je svojim crtežima predstavila Romsku himnu Đelem, govori nam ravnatelj škole Ivan Pikivača.

Marijana Horvat, razrednica, učenica Ribana Oršoš i Mario Dimić, prof.likovnog
Zahtjevna crtačka tehnika u vještim Ribaninim rukama - tuš

Učenica Ribana Oršoš polazi peti razred. Draga je i samozatajna učenica. Unosi radost i vedrinu u razredni odjel. Najdraži predmet joj je likovni, predstavlja svoju učenicu razrednica Marijana Horvat, prof. geografije.

Njena ljubav i umijeće u likovnom izrazu vidljiva je i u Rinaninim radovima izloženima u školi, pod mentorskom palicom učitelja Maria Dimića.  Već na prvom satu 5. razreda učitelj Dimić zamijetio je da Ribana posjeduje prirodnu vještinu crtanja tušem.

Tuš je zahtjevna crtačka tehnika zbog kontroliranja količine tinte kojom nastaju crte, a crta pritom ne smije biti jednolične debljine jer tada postaju dosadne, objašnjava nam učitelj Dimić. Ribana vješto kontrolira količinu tinte i stvara crte kojima crtež  postaje iznimno dinamičan i razigran. Kada je Ribana tehnikom tuša s perom nacrtala osušeni jesenski list odmah se vidjelo da posjeduje iznadprosječne crtačke sposobnosti. Nakon lista na isti papir je nacrtala klas pšenice, češer a način na koji je prikazala oblutak češera  bio je fascinantan.

Kod bundeve je nacrtala oblost a crta tu oblost prati svojom debljinom, od debljeg početka iz sredine i tanje crte koja prema van zaobljuje bundevu i naglašava volumen. Fantastično razigrana crta kojom crta klasje žita.

List kojeg je crtala u slojevima oblikujući svaki list sa fantastičnim tokom crta. Vješto nacrtana kruška u presjeku i vrhunac crtačkog umijeća je češer, kako je vješto naglasila oblik a izvanredno oblikovala volumen naglasivši ga sa više tinte. Na vrhu je list koji je nacrtan crtačkom majstorijom, oblikom, dinamikom crta i debljinom crta, analizira i objašnjava njene crteže učitelj – mentor Dimić.

Fotografije s izložbe Đelem; truba i šatori
Motivi himne Đelem

Putovao sam mnogim cestama i sretao sretne Rome
Putovao sam daleko, 
širom svijeta i sretao sretne Rome
O romski ljudi, o romska djeco, o Romi gdje god bili
Sa svojim šatorima, duž sretnih putova.

 

Upravo su ti crteži poslužili za uvod u poseban rad sa učenicom te su tako nastali i radovi  za Svjetski Dan Roma. Ribana je nacrtala motive iz himne Đelem, 4 crteža za ovu izložbu postavljenu u školi.

Sve crtačke vještine opisane na radovima plodova zemlje primijenila je na motovima trube, šatora,  na licima stradalih Roma i drvenim kolima kojima često putuju Romi.

Čestitamo učenici Ribani na prvoj samostalnoj izložbi, te čestitamo njenom mentoru učitelju Dimiću, njenoj razrednici i samoj školi.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Ove se godine obilježava 75 godina od završetka Drugoga svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Europske unije. Ta se dva, za Europu izrazito važna događaja diljem Europe obilježavaju 9. svibnja. saznajte više u tekstu Kristine Dilice

Nesreća koja nas povezuje

Nedjelja 22. ožujka, rano ujutro, ostat će trajno upisana u kolektivnu memoriju stanovnika Zagreba. Potres nezabilježen posljednjih 140 godina izbacio nas je iz kreveta i kuća. U samo nekoliko sati mnogim su se učenicima javili i njihovi razrednici. Samo da pitaju je li sve u redu i da se kratkom porukom međusobno provjere i ohrabre.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja