Nesreća koja nas povezuje | Profil Klett

23. ožujak 2020.

Nesreća koja nas povezuje

avatar
Autor: Barbara Zlatar

Nedjelja 22. ožujka, rano ujutro, ostat će trajno upisana u kolektivnu memoriju stanovnika Zagreba.

Potres nezabilježen posljednjih 140 godina izbacio nas je iz kreveta i kuća. Nakratko smo zaboravili na izolaciju, borbu protiv nevidljivog neprijatelja i sva ograničenja koja je većina okusila prvi put. Pobjegli smo na otvoreno i tiho čekali. I onda su, baš otprilike kad nas je i drugi put streslo, složno zazvonili mobiteli. Porukama i pozivima svi su željeli doznati kako su im članovi obitelji i prijatelji te što je sve stradalo.

Učitelji povezani sa svojim učenicima poput članova obitelji

 

U tom prvom valu i dalje intimnog proživljavanja nove drame mnogim su se učenicima javili i njihovi razrednici. Samo da pitaju je li sve u redu i da se kratkom porukom međusobno provjere i ohrabre. Takvo što, prije samo tjedan dana, gotovo i nije bilo moguće.

 

Naime, preko noći organizirana škola na daljinu rezultirala je i time da su učenici i razrednici konačno razmijenili brojeve mobitela te na Viberu ili WhatsAppu kreirali zajedničke, razredne grupe. Naravno, takvih je grupa bilo i prije, ali sporadično. U školskom kolektivu ti su učitelji gotovo osuđivani za rušenje nevidljivih i čvrstih zidova između učitelja i učenika. Zidovi su prošloga tjedna počeli padati, da bi ih jučer potpuno srušio - potres!

U samo tjedan dana učitelji su od monotone, razredne konstante postali osobe koje učenicima šalju niz ohrabrujućih, zabavnih emotikona i dostupni su u svako doba dana. Učenici su im uzvratili iskreno i svakoga dana sve opuštenije. Posljednja figurativna cigla pala je u nedjelju ujutro.

Iskreno zabrinuti, raspitivali su se jedni o drugima poput članova obitelji do koje im je uistinu stalo, a to je ono što zasigurno neće nestati povratkom u školske klupe.

Iako su mnogi strahovali da će digitalizirana škola na daljinu pridonijeti dehumanizaciji, ona je u samo tjedan dana dokazala potpuno suprotno. Stvorila je odnos koji nadilazi klasičnu vezu između učitelja i učenika. 

Od svih uspostavljenih odnosa i veza, u nedjelju je na području Zagreba pucala samo internetska. Zato mnogu učenici zagrebačkih škola danas nemaju nastavu, ali se školuju kao nikada dosad.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Novi počeci - novi izazovi

Iako većina nastavnika gotovo cijelo ljeto nesvjesno razmišlja o nastavi („Ova školjka će biti odlična za moju učionicu.“, „Ovakve magnete još nisam imala, da ih kupim?“), sada je pravo vrijeme za ozbiljne pripreme kako bismo u novu školsku godinu uplivali što lakše i uspješnije.

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Ove se godine obilježava 75 godina od završetka Drugoga svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Europske unije. Ta se dva, za Europu izrazito važna događaja diljem Europe obilježavaju 9. svibnja. saznajte više u tekstu Kristine Dilice

Od voćnih obroka do jaja šaranih voskom

Lijepo je prisjetiti se kako smo prije nešto manje od mjesec dana organizirali i Dane otvorenih vrata. OŠ Josipa Antuna Ćolnića u Đakovu otvorila je svoja vrata 12. ožujka, a posjetitelji su mogli odabrati radionicu ovisno o svojemu zanimanju. Uz vesele fotografije ostaje nam nada da ćemo vrata škola uskoro – ponovno otvoriti!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja