Od čarape do bundeve - kraljice jesenskih polja | Profil Klett

22. studeni 2022.

Od čarape do bundeve - kraljice jesenskih polja

Autor: Iva Zeljko

Učiteljice OŠ Ivana Gorana Kovačića, Iva Zeljko i Mirna Butorac Baksa, s učenicima su pripremale vrlo posebne bundeve – bundeve izrađene od čarapa. Pročitajte članak i doznajte kako, zašto i od čega.

Učenici su dobili zadatak da kod kuće krenu u potragu za jednom rasparenom čarapom. Iako znamo da je riječ o predmetu i da čarapa nema osjećaje, priča o rasparenim čarapama poslužila nam je kao temelj za razgovor o ljudima. Razgovarali smo o prijateljstvu i potrebi da svaki čovjek ima prijatelja, društvo i da se osjeća dobro i vrijedno.

Budući da je jesen, učenike smo potaknuli na razmišljanje o kraljici jesenskih polja – bundevi. Upoznali smo učenike s drugim nazivima za bundevu: tikva i buča. Razgovarali smo o tome da svojim radom možemo staroj rasparenoj čarapi dati neku novu svrhu. Možemo od nje napraviti ukras i učiniti je kraljicom jesenskih polja. Tako će napuštena rasparena čarapa zasjati u punom jesenskom sjaju!

U nastavku je recept prema kojemu i vi možete napraviti isto.

Potreban materijal: jedna čarapa, komad špage (oko 1 m), grančica, vata ili vatelin za punjenje, komadić zelenog filca.

Priprema: 1/3  čarape napunite vatelinom (ili vatom), te ostatak čarape utisnite prema unutra da se dobije oblik lopte. Loptu povežite špagom tako da nastane tipičan oblik bundeve. U gornji otvor stavite grančicu i dodajte list od filca.  

 

Nadamo se da vas je ovaj članak nadahnuo i da ćete se odvažiti ispratiti jesen na ovaj zabavan i maštovit način.

Pozdravljaju vas učenici 1. a razreda i učiteljice Iva Zeljko i Mirna Butorac Baksa!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ernst Endt, Anne-Kathrein Schiffer, Michael Koenig, Nadine Ritz-Udry, Claudine Brohy, Lucrezia Marti u suradnji s Hannelore Pistorius
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Kristian Novak, Doroteja Vojedilov