Od čarape do bundeve - kraljice jesenskih polja | Profil Klett

22. studeni 2022.

Od čarape do bundeve - kraljice jesenskih polja

Autor: Iva Zeljko

Učiteljice OŠ Ivana Gorana Kovačića, Iva Zeljko i Mirna Butorac Baksa, s učenicima su pripremale vrlo posebne bundeve – bundeve izrađene od čarapa. Pročitajte članak i doznajte kako, zašto i od čega.

Učenici su dobili zadatak da kod kuće krenu u potragu za jednom rasparenom čarapom. Iako znamo da je riječ o predmetu i da čarapa nema osjećaje, priča o rasparenim čarapama poslužila nam je kao temelj za razgovor o ljudima. Razgovarali smo o prijateljstvu i potrebi da svaki čovjek ima prijatelja, društvo i da se osjeća dobro i vrijedno.

Budući da je jesen, učenike smo potaknuli na razmišljanje o kraljici jesenskih polja – bundevi. Upoznali smo učenike s drugim nazivima za bundevu: tikva i buča. Razgovarali smo o tome da svojim radom možemo staroj rasparenoj čarapi dati neku novu svrhu. Možemo od nje napraviti ukras i učiniti je kraljicom jesenskih polja. Tako će napuštena rasparena čarapa zasjati u punom jesenskom sjaju!

U nastavku je recept prema kojemu i vi možete napraviti isto.

Potreban materijal: jedna čarapa, komad špage (oko 1 m), grančica, vata ili vatelin za punjenje, komadić zelenog filca.

Priprema: 1/3  čarape napunite vatelinom (ili vatom), te ostatak čarape utisnite prema unutra da se dobije oblik lopte. Loptu povežite špagom tako da nastane tipičan oblik bundeve. U gornji otvor stavite grančicu i dodajte list od filca.  

 

Nadamo se da vas je ovaj članak nadahnuo i da ćete se odvažiti ispratiti jesen na ovaj zabavan i maštovit način.

Pozdravljaju vas učenici 1. a razreda i učiteljice Iva Zeljko i Mirna Butorac Baksa!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

U znaku ljubavi

Ususret Danu zaljubljenih učiteljica Dubravka Namjesnik podijelila je s nama članak u kojemu prenosi svoje iskustvo i ljubav prema radu s učenicima. Pročitajte odlične ideje za integrirani dan povodom Valentinova i zabavite se sa svojim učenicima.

Vukovar za sjećanje, ponos i život

Svake se godine u studenom prisjećamo žrtve koju je grad Vukovar 1991. godine dao za cijelu domovinu. Tom prigodom učenicima nastojimo osvijestiti koliku je važnost ovaj grad imao u Domovinskom ratu te zašto svake godine cijela Hrvatska odaje počast Vukovaru i njegovim žrtvama.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić