Od čarape do bundeve - kraljice jesenskih polja | Profil Klett

22. studeni 2022.

Od čarape do bundeve - kraljice jesenskih polja

Autor: Iva Zeljko

Učiteljice OŠ Ivana Gorana Kovačića, Iva Zeljko i Mirna Butorac Baksa, s učenicima su pripremale vrlo posebne bundeve – bundeve izrađene od čarapa. Pročitajte članak i doznajte kako, zašto i od čega.

Učenici su dobili zadatak da kod kuće krenu u potragu za jednom rasparenom čarapom. Iako znamo da je riječ o predmetu i da čarapa nema osjećaje, priča o rasparenim čarapama poslužila nam je kao temelj za razgovor o ljudima. Razgovarali smo o prijateljstvu i potrebi da svaki čovjek ima prijatelja, društvo i da se osjeća dobro i vrijedno.

Budući da je jesen, učenike smo potaknuli na razmišljanje o kraljici jesenskih polja – bundevi. Upoznali smo učenike s drugim nazivima za bundevu: tikva i buča. Razgovarali smo o tome da svojim radom možemo staroj rasparenoj čarapi dati neku novu svrhu. Možemo od nje napraviti ukras i učiniti je kraljicom jesenskih polja. Tako će napuštena rasparena čarapa zasjati u punom jesenskom sjaju!

U nastavku je recept prema kojemu i vi možete napraviti isto.

Potreban materijal: jedna čarapa, komad špage (oko 1 m), grančica, vata ili vatelin za punjenje, komadić zelenog filca.

Priprema: 1/3  čarape napunite vatelinom (ili vatom), te ostatak čarape utisnite prema unutra da se dobije oblik lopte. Loptu povežite špagom tako da nastane tipičan oblik bundeve. U gornji otvor stavite grančicu i dodajte list od filca.  

 

Nadamo se da vas je ovaj članak nadahnuo i da ćete se odvažiti ispratiti jesen na ovaj zabavan i maštovit način.

Pozdravljaju vas učenici 1. a razreda i učiteljice Iva Zeljko i Mirna Butorac Baksa!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Lektira na oko

Lektiru na oko osmislile su dvije kreativke iz Velike Gorice - novinarka, glumica i performerica Ana Katulić i omiljena profesorica engleskog i talijanskog, ali i glumica s diplomom Kubusa, Anita Pukanić. Što ih povezuje i inspirira te kako djeci nižih razreda približiti lektiru, a usto se dobro i zabaviti u druženju, smijehu i učenju otkrijte u tekstu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Marijana Martić, Biserka Obradović, Vanda Milković
udzbenik
Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizzitola, Lidija Prpić, Maja Križman Roškar
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš