Predstavljamo vam filmski svijet čitanke Šestica i udžbenika Hrvatski za 6 | Profil Klett

15. travanj 2020.

Predstavljamo vam filmski svijet čitanke Šestica i udžbenika Hrvatski za 6

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Tri, dva, jedan – AKCIJA!

Filmski su zvučali početci snimanja novih autorskih videopriloga za udžbenički komplet hrvatskoga jezika – čitanku Šestica i udžbenik Hrvatski za 6.

Učenici će uz udžbenik i čitanku razvijati čitalačku pismenost, nadograđivati književna znanja i spoznaje o svijetu u kojemu žive, stvarati vezu s različitim likovima koje će na tome putovanju upoznati te pritom otkriti da „u knjigama postoji veći svijet i da je sve moguće“.

 

I baš na tome tragu, na toj granici mogućega i nemogućega, svakodnevnoga i fantastičnoga, stvarnoga i zamišljenoga učenici će imati priliku povezivati svoje doživljaje, iskustva i znanja s malim filmskim pustolovinama, potragama, susretima te time dodatno osvježiti i proširiti svoj svijet mašte, ali i uvježbavati kritičko mišljenje, vrednovanje te osjećaj i doživljaj svijeta.

Tri, dva, jedan AKCIJA - ŠESTICA!

 

 

 

 

U drugoj sezoni Marko Tocilj prepustio je svoja književna traganja Uni Bunčić, vedroj, znatiželjnoj i nasmijanoj djevojčici. I kao što naša mašta i znatiželja nikad ne miruju, tako je i Una tijekom potrage u stalnome pokretu: hoda, trči, vozi bicikl i kliže do najrazličitijih susreta i zanimljivosti u šest namjenskih autorskih uradaka koji upotpunjuju udžbenik Hrvatski za 6 i čitanku Šestica.

 

Družimo se s književnicom Ivanom Bodrožić i odlazimo na kazališnu premijeru predstave Hotel Zagorje. Potom otkrivamo elemente kriminalističkoga romana u razgovoru s piscem Hrvojem Kovačevićem, a slučajno pronađena karta s blagom odvodi nas na put u Istru, gdje od Roča do Huma tragamo za glagoljicom, susrećući čak glavom i bradom svetu braću Ćirila i Metoda.

 

Onda se postavlja pitanje kako napraviti projekt za Čakajšto? Slučajni susret s piscem Jadrankom Bitencom omogućit će Uni komunikaciju s učenicima diljem Hrvatske koji će joj pomoći izraditi projekt predstavljanja narječja i dijalekata. Ovim putem iskreno zahvaljujemo svim učenicima i njihovim učiteljima koji su nam pomogli, izašli nam u susret i iznimno se potrudili u realiziranju materijala! 

 

Upoznajući je s elementima filmskoga jezika, redateljica Čejen Černić pomoći će Uni snimiti i svoj prvi film...I to kakav!

 

Uz sve to, napravili smo nešto i za planet Zemlju – posadili dobro stablo uz pomoć ekološkoga aktivista Vladimira Dimića, zove se IZZI, dobro raste i uljepšava park u kojem živi.

 

Una i Ivana Bodrožić

 

Hvalevrijedna je ideja uključiti kratkometražni nastavni film u nastavu hrvatskoga jezika. Ne samo da će takvi filmovi produbiti interes učenika za nastavni sadržaj, zadržati njihovu pažnju i oplemeniti nastavni proces nego će i demokratizirati poneka iskustva (poput redovitih odlazaka u kazalište), često inače rezervirana samo za učenike nastanjene u većim sredinama.

 

Ana Đordić, prof. hrvatskog jezika i književnosti

Kad će kiša!? Una i Zoran Vakula

 

Zahvaljujemo svim divnim sugovornicima koji su pomogli u oblikovanju filmskih priloga za Šesticu. Svaki je susret bio vrijedno i dojmljivo iskustvo. Upoznali smo se, družili, smijali, ponavljali scene, čudili se vremenu koje je potrebno da se nešto snimi. Posvetili ste nam svoje vrijeme, podijelili s nama svoje misli, osjećaje, trenutačne zaokupljenosti... Iskrena hvala!

 

Sigurni smo da će namjenski filmovi naći svoj put i mjesto u nastavnom sadržaju svih razreda i tako nadograditi i obogatiti nastavni proces.

Susret sa svetom braćom Ćirilom i Metodom

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Hrvatski književnici - učitelji

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Prilika je to da se pokaže da je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva. Za učitelje književnosti poticajno je pronalaziti uzore u učiteljima književnicima. Podsjetimo se hrvatskih književnika koji su ujedno bili i učitelji.

 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, Z. Lugarić, Z. Romić, L. Sykora-Nagy, G. Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Gordana Ljubas, Diana Greblički-Miculinić, Tihana Fraculj, Senada Piria