Predstavljamo vam filmski svijet čitanke Šestica i udžbenika Hrvatski za 6 | Profil Klett

15. travanj 2020.

Predstavljamo vam filmski svijet čitanke Šestica i udžbenika Hrvatski za 6

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Tri, dva, jedan – AKCIJA!

Filmski su zvučali početci snimanja novih autorskih videopriloga za udžbenički komplet hrvatskoga jezika – čitanku Šestica i udžbenik Hrvatski za 6.

Učenici će uz udžbenik i čitanku razvijati čitalačku pismenost, nadograđivati književna znanja i spoznaje o svijetu u kojemu žive, stvarati vezu s različitim likovima koje će na tome putovanju upoznati te pritom otkriti da „u knjigama postoji veći svijet i da je sve moguće“.

 

I baš na tome tragu, na toj granici mogućega i nemogućega, svakodnevnoga i fantastičnoga, stvarnoga i zamišljenoga učenici će imati priliku povezivati svoje doživljaje, iskustva i znanja s malim filmskim pustolovinama, potragama, susretima te time dodatno osvježiti i proširiti svoj svijet mašte, ali i uvježbavati kritičko mišljenje, vrednovanje te osjećaj i doživljaj svijeta.

Tri, dva, jedan AKCIJA - ŠESTICA!

 

 

 

 

U drugoj sezoni Marko Tocilj prepustio je svoja književna traganja Uni Bunčić, vedroj, znatiželjnoj i nasmijanoj djevojčici. I kao što naša mašta i znatiželja nikad ne miruju, tako je i Una tijekom potrage u stalnome pokretu: hoda, trči, vozi bicikl i kliže do najrazličitijih susreta i zanimljivosti u šest namjenskih autorskih uradaka koji upotpunjuju udžbenik Hrvatski za 6 i čitanku Šestica.

 

Družimo se s književnicom Ivanom Bodrožić i odlazimo na kazališnu premijeru predstave Hotel Zagorje. Potom otkrivamo elemente kriminalističkoga romana u razgovoru s piscem Hrvojem Kovačevićem, a slučajno pronađena karta s blagom odvodi nas na put u Istru, gdje od Roča do Huma tragamo za glagoljicom, susrećući čak glavom i bradom svetu braću Ćirila i Metoda.

 

Onda se postavlja pitanje kako napraviti projekt za Čakajšto? Slučajni susret s piscem Jadrankom Bitencom omogućit će Uni komunikaciju s učenicima diljem Hrvatske koji će joj pomoći izraditi projekt predstavljanja narječja i dijalekata. Ovim putem iskreno zahvaljujemo svim učenicima i njihovim učiteljima koji su nam pomogli, izašli nam u susret i iznimno se potrudili u realiziranju materijala! 

 

Upoznajući je s elementima filmskoga jezika, redateljica Čejen Černić pomoći će Uni snimiti i svoj prvi film...I to kakav!

 

Uz sve to, napravili smo nešto i za planet Zemlju – posadili dobro stablo uz pomoć ekološkoga aktivista Vladimira Dimića, zove se IZZI, dobro raste i uljepšava park u kojem živi.

 

Una i Ivana Bodrožić

 

Hvalevrijedna je ideja uključiti kratkometražni nastavni film u nastavu hrvatskoga jezika. Ne samo da će takvi filmovi produbiti interes učenika za nastavni sadržaj, zadržati njihovu pažnju i oplemeniti nastavni proces nego će i demokratizirati poneka iskustva (poput redovitih odlazaka u kazalište), često inače rezervirana samo za učenike nastanjene u većim sredinama.

 

Ana Đordić, prof. hrvatskog jezika i književnosti

Kad će kiša!? Una i Zoran Vakula

 

Zahvaljujemo svim divnim sugovornicima koji su pomogli u oblikovanju filmskih priloga za Šesticu. Svaki je susret bio vrijedno i dojmljivo iskustvo. Upoznali smo se, družili, smijali, ponavljali scene, čudili se vremenu koje je potrebno da se nešto snimi. Posvetili ste nam svoje vrijeme, podijelili s nama svoje misli, osjećaje, trenutačne zaokupljenosti... Iskrena hvala!

 

Sigurni smo da će namjenski filmovi naći svoj put i mjesto u nastavnom sadržaju svih razreda i tako nadograditi i obogatiti nastavni proces.

Susret sa svetom braćom Ćirilom i Metodom

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Josip Eugen Tomić: požeški Šenoa

 

U gradu koji leži u prekrasnoj dolini koju već Rimljani zvahu zlatnom dolinom: „vallis aurea“ na današnji dan prije 175 godina rođen je poznati hrvatski književnik, Josip Eugen Kumičić. Stvaralaštvo mu se očituje u romanima, pripovijestima i komedijama, a njegovo prvo objavljeno djelo je zbirka ljubavnih pjesama Leljinke (1865.).

Zanima nas

Sprega između pisanja i čitanja vrlo je tajanstvena i neuhvatljiva

 

Dobitnica ovogodišnje nagrade Grigor Vitez za najbolju knjigu za mlade je Jasminka Tihi Stepanić, profesorica hrvatskog jezika u osnovnoj školi, nagrađivana i rado čitana autorica pet romana i jedne zbirke priča za djecu, te slikovnica i priča. Nagradu je dobila za roman „Ljeto na jezeru Čiču", a s nama je podijelila svoja razmišljanja o pisanju za djecu, čitanju lektire, omiljenim knjigama i susretima sa svojim mladim čitateljima.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Čondić, Anita Poslon
udzbenik
Ružić Danuška, Stančić Zrinjka, Draganić Biserka
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Gordana Ljubas, Diana Greblički-Miculinić, Tihana Fraculj, Senada Piria
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, D. Greblički-Miculinić, M. Horvatek Forjan, G. Ljubas, A. Radeljić