24. lipanj 2020.

Raster kao crtaća tekstura u likovnom djelu

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Sve likovne tehnike vole mape za velika djela Profil Kletta!

Likovne mape za velika djela Profil Kletta sadrže najviše nijansi obostrano obojenog kolaž-papira (28) te kolaže s rasterima i teksturama. Otkrit ćete najveći izbor papira za najviše kreativnih mogućnosti!

 

Raster predstavlja osnovno organizacijsko načelo u kojem se točke i crte nižu u određenom smjeru, određenim gustoćama.

Iskušavajući mogućnosti  likovnih mapa Profil Kletta, a privučen kolaž-papirom s rasterima, učitelj likovne kulture Abel Brčić sa svojim je učenicima OŠ Petra Kanavelića iz Korčule obradio nastavnu temu Plošni rasteri. Uz rastere dodao je i mogućnost korištenja osnovnih boja u kolaž tehnici.

 

Plošni rasteri - tijek rada

Raster (njemački Raster ili latinski rastrum) podrazumijeva teksture koje su načinjene jednoličnim pravilnim ponavljanjem uzoraka linija ili točaka, svjetlijeg ili tamnijeg tona ovisno o debljini i gustoći crta, točaka ili nekih drugih obilika. Tonovi se simuliraju različitim gustoćama rasterskih elemenata. Oblik rasterskog elementa je različit, ali najčešće se koristi crta, točke, kružni ili eliptični oblici. Pri tom uočili smo da deblje i gušće crte i točke stvaraju dojam tamnijih površina dok oni rasteri gdje su crte i točke rjeđe raspoređeni daju dojam svjetlijih površina.

 

Kao poticaj poslužila mi je reprodukcija Roya Lichtensteina, čime sam im dao ideju o korištenju triju osnovnih boja (crvena, žuta i plava), navodi učitelj Brčić.

Rasterima se često služe i likovni umjetnici koji različitim teksturama grade zanimljive kompozicije. One mogu biti crtane ručno ili pomću digitalnih alata.

Rasterima se često koriste u arhitekturi, hortikulturi i geodeziji. Njima stručnjaci prikazuju različite vrste građevinskoga materijala, tla, bilja i njihove karakteristične površine.

Na koji se način rasteri koriste u arhitektonskim tlocrtu, koji rasteri označuju različite površine, a koji konstrukciju zgrade saznajte u IZZI Opažam, oblikujem 6.

Pokušajte različitim crtama i točkama osmisli svoj raster!

 

Gotovi ukrasi

Gotove ukrase inspirirane kombinacijom rastera i kolaža učitelj Brčić izložio je na školskim panoima, a ako se dva kruga spoje, zalijepe jedan za drugi i doda se konac, tada dobijemo lijep ukras za hodnik škole, s tom razlikom što onda nije na panou već visi u prostoru. Impresivan dojam povećavaju ako je mnoštvo krugova koji se okreću cirkuliranjem zraka.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda tijek rada i gotovi ukrasi.

Korelacija nije izostala: matematika/geometrija, glazbena kultura, geografija, priroda…

 

 

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Reciklirana moda: ReFashion

Izložba reciklirane mode učenika OŠ Nikole Andrića, Vukovar

Tema projekta Re-moda / ReFashion nastala je iz ideje o spoju umjetnosti, kulture življenja, oblačenja i okoliša. Mali modni dizajneri i modeli napravljene kreacije predstavili su na ReFashion modnoj reviji u Eko tjednu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, a preko eTwinning platforme surađivali su i s Osnovnom školom Prevez u Grčkoj.

Zanima nas

Grad po mjeri djeteta na Cestu

Instalacija 'Grad po mjeri djeteta' stvorena od dječjih radova likovnog natječaja Profil Kletta Želim, stvaram, oblikujem

Profil Klett ponosni je partner 22. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d' Best 2018. Od srijede, 30. svibnja do nedjelje, 3. lipnja promijenit će se slika širega centra Zagreba.

Zagreb će pjevati, plesati, glumiti, igrati, smijati se… Dvadeset i drugi put zaredom zagrebačkim će ulicama i trgovima zavladati glazba, ulični teatar, performeri, cirkus, ples, likovni program, dječji program, sportska događanja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ