Raster kao crtaća tekstura u likovnom djelu | Profil Klett

24. lipanj 2020.

Raster kao crtaća tekstura u likovnom djelu

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Sve likovne tehnike vole mape za velika djela Profil Kletta!

Likovne mape za velika djela Profil Kletta sadrže najviše nijansi obostrano obojenog kolaž-papira (28) te kolaže s rasterima i teksturama. Otkrit ćete najveći izbor papira za najviše kreativnih mogućnosti!

 

Raster predstavlja osnovno organizacijsko načelo u kojem se točke i crte nižu u određenom smjeru, određenim gustoćama.

Iskušavajući mogućnosti  likovnih mapa Profil Kletta, a privučen kolaž-papirom s rasterima, učitelj likovne kulture Abel Brčić sa svojim je učenicima OŠ Petra Kanavelića iz Korčule obradio nastavnu temu Plošni rasteri. Uz rastere dodao je i mogućnost korištenja osnovnih boja u kolaž tehnici.

 

Plošni rasteri - tijek rada

Raster (njemački Raster ili latinski rastrum) podrazumijeva teksture koje su načinjene jednoličnim pravilnim ponavljanjem uzoraka linija ili točaka, svjetlijeg ili tamnijeg tona ovisno o debljini i gustoći crta, točaka ili nekih drugih obilika. Tonovi se simuliraju različitim gustoćama rasterskih elemenata. Oblik rasterskog elementa je različit, ali najčešće se koristi crta, točke, kružni ili eliptični oblici. Pri tom uočili smo da deblje i gušće crte i točke stvaraju dojam tamnijih površina dok oni rasteri gdje su crte i točke rjeđe raspoređeni daju dojam svjetlijih površina.

 

Kao poticaj poslužila mi je reprodukcija Roya Lichtensteina, čime sam im dao ideju o korištenju triju osnovnih boja (crvena, žuta i plava), navodi učitelj Brčić.

Rasterima se često služe i likovni umjetnici koji različitim teksturama grade zanimljive kompozicije. One mogu biti crtane ručno ili pomću digitalnih alata.

Rasterima se često koriste u arhitekturi, hortikulturi i geodeziji. Njima stručnjaci prikazuju različite vrste građevinskoga materijala, tla, bilja i njihove karakteristične površine.

Na koji se način rasteri koriste u arhitektonskim tlocrtu, koji rasteri označuju različite površine, a koji konstrukciju zgrade saznajte u IZZI Opažam, oblikujem 6.

Pokušajte različitim crtama i točkama osmisli svoj raster!

 

Gotovi ukrasi

Gotove ukrase inspirirane kombinacijom rastera i kolaža učitelj Brčić izložio je na školskim panoima, a ako se dva kruga spoje, zalijepe jedan za drugi i doda se konac, tada dobijemo lijep ukras za hodnik škole, s tom razlikom što onda nije na panou već visi u prostoru. Impresivan dojam povećavaju ako je mnoštvo krugova koji se okreću cirkuliranjem zraka.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda tijek rada i gotovi ukrasi.

Korelacija nije izostala: matematika/geometrija, glazbena kultura, geografija, priroda…

 

 

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Škola kao galerija

Svaki ulazak u školu ujedno je prvi vizualni kontakt i dojam cjelokupnoga školskog prostora, vizualnog identiteta škole. A svaka škola ima svoju specifičnost i vizualnu prepoznatljivost koja se očitava u svakome njenom kutku.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor