S Brlićkom po Zagrebu – OŠ Nikole Hribara | Profil Klett

16. svibanj 2022.

S Brlićkom po Zagrebu – OŠ Nikole Hribara

avatar
Autor: Vesna Stipić

Ova zanimljiva i posebno edukativna priča započinje već u autobusu, čim su se trećaši OŠ Nikole Hribara smjestili i krenuli na jedva dočekanu i zasluženu terensku nastavu u glavni grad Republike Hrvatske povezanu s djelima za cjelovito čitanje i njihovim autorima.

Dvije duge godine izostavljenih druženja našim su učenicima potakle želju za novim iskustvima, i to ne uobičajenima, svakodnevnima, u školskim klupama i učionici. Tamo im se predstavlja žena s četiri imena, dva prezimena, prepoznatljivim šeširom, prva žena članica HAZU, unuka hrvatskog bana, književnica, majka, baka -  Ivana Brlić Mažuranić.

Vjeroučiteljica Marija Patrlj, licencirani turistički vodič, odjevena u kostim slavne žene iz prošlosti započinje svoje predstavljanje i cijelu priču prožima uz lik Ivane Brlić Mažuranić koja učenicima priča u prvoj osobi. Na taj su način učenici prvog trenutka bili zainteresirani, a pažnja im je bila usmjerena.

Ivanin osebujan lik i njena djela bogata su brojnim zanimljivostima. Jedna od njih je i očevo poznanstvo s Augustom Šenoom koji ju je već kao djevojčicu držao u naručju. Uz spomenik tom književniku slušamo i tu nježnu priču. Ivana vodi učenike Europskim trgom i objašnjava specifičnosti obilježavanja ulica i trgova. Dok im govori, ukazuje im na sve što danas mogu vidjeti, a u njezino doba nije postojalo. Ivanu su za vrijeme života u Zagrebu posebno veselile šetnje glavnim zagrebačkim trgom čije se ime i namjena mijenjala kroz povijest. Neki od učenika znali su priču o postanku imena Zagreba i Manduševca te su ju ispričali i oduševili spisateljicu.

Kako je Ivana obožavala povijest i jako puno čitala, tako je detaljno opisala život bana Jelačića, izradu spomenika u njegovu čast, postavljanje na trg, gradnju zagrebačke katedrale i život redovnika i opatica na Kaptolu.

Posebno su se dobro učenici uklopili u gužvu tržnice Dolac, Opatovinu, Tkalčićevu ulicu u kojoj se kratko zadržavaju kod spomenika Mariji Jurić Zagorki – još jednoj velikoj i odvažnoj hrvatskoj književnici, prvoj ženi novinarki, samosvjesnoj i upornoj u ostvarivanju svojih ideja. Ivana priznaje kako ju je potajno smatrala svojom suparnicom i osjećala ljubomoru.

Put i priča  vode preko Krvavog mosta i Radićeve ulice do Gornjeg grada. U kratkoj molitvi zadržali su se u Kapeli Majke Božje od Kamenitih vrata. Pri izlasku iz ovih gradskih vrata sagrađenih u 13. stoljeću, jednom od simbola Zagreba, pronašli su i zagonetku Zlatareva zlata.

Pri silasku do Donjeg grada posjetili su Matoša, Kulu Lotrščak, Strossmayerovo šetalište gdje je Ivana provodila posebno drage trenutke i priznala učenicima svoja prva zaljubljivanja.

Tomićevom smo se ulicom spustili do Ilice, jedne od najdužih zagrebačkih ulica, posjetili Preradovića na Cvjetnom trgom i laganom šetnjom vratili se do svog polazišta.

Ivana je učenike puna tri sata vodila kroz život i prošlost Zagreba, u tajne i zanimljivosti nekadašnjeg načina života, postavila temelje za istraživanje, stvaralačke razgovore, potakla želju za čitanjem i kreativnim izražavanjem.

Umorni, ali sretni i ispunjeni vratili su se u Veliku Goricu koja krije jednako mnogo divnih tajni priča iz prošlosti koje ćemo vam otkriti u lipnju.

Aktualno, a prošlo, davno, a tako stvarno!

Ivana, hvala ti!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Timski rad u igrama na otvorenom

Živimo u okruženju kada nas svakodnevne obaveze sve češće udaljuju od prirode.  Prigovaramo kako nam djeca sve više vremena provode ispred manjih ili većih ekrana, a pri tome i jedni i drugi zaboravljamo koliko je boravak na zraku važan za zdravlje.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ernst Endt, Anne-Kathrein Schiffer, Michael Koenig, Nadine Ritz-Udry, Claudine Brohy, Lucrezia Marti u suradnji s Hannelore Pistorius
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Sanja Polak, Darko Cindrić, Sanja Duvnjak