S Brlićkom po Zagrebu – OŠ Nikole Hribara | Profil Klett

16. svibanj 2022.

S Brlićkom po Zagrebu – OŠ Nikole Hribara

avatar
Autor: Vesna Stipić

Ova zanimljiva i posebno edukativna priča započinje već u autobusu, čim su se trećaši OŠ Nikole Hribara smjestili i krenuli na jedva dočekanu i zasluženu terensku nastavu u glavni grad Republike Hrvatske povezanu s djelima za cjelovito čitanje i njihovim autorima.

Dvije duge godine izostavljenih druženja našim su učenicima potakle želju za novim iskustvima, i to ne uobičajenima, svakodnevnima, u školskim klupama i učionici. Tamo im se predstavlja žena s četiri imena, dva prezimena, prepoznatljivim šeširom, prva žena članica HAZU, unuka hrvatskog bana, književnica, majka, baka -  Ivana Brlić Mažuranić.

Vjeroučiteljica Marija Patrlj, licencirani turistički vodič, odjevena u kostim slavne žene iz prošlosti započinje svoje predstavljanje i cijelu priču prožima uz lik Ivane Brlić Mažuranić koja učenicima priča u prvoj osobi. Na taj su način učenici prvog trenutka bili zainteresirani, a pažnja im je bila usmjerena.

Ivanin osebujan lik i njena djela bogata su brojnim zanimljivostima. Jedna od njih je i očevo poznanstvo s Augustom Šenoom koji ju je već kao djevojčicu držao u naručju. Uz spomenik tom književniku slušamo i tu nježnu priču. Ivana vodi učenike Europskim trgom i objašnjava specifičnosti obilježavanja ulica i trgova. Dok im govori, ukazuje im na sve što danas mogu vidjeti, a u njezino doba nije postojalo. Ivanu su za vrijeme života u Zagrebu posebno veselile šetnje glavnim zagrebačkim trgom čije se ime i namjena mijenjala kroz povijest. Neki od učenika znali su priču o postanku imena Zagreba i Manduševca te su ju ispričali i oduševili spisateljicu.

Kako je Ivana obožavala povijest i jako puno čitala, tako je detaljno opisala život bana Jelačića, izradu spomenika u njegovu čast, postavljanje na trg, gradnju zagrebačke katedrale i život redovnika i opatica na Kaptolu.

Posebno su se dobro učenici uklopili u gužvu tržnice Dolac, Opatovinu, Tkalčićevu ulicu u kojoj se kratko zadržavaju kod spomenika Mariji Jurić Zagorki – još jednoj velikoj i odvažnoj hrvatskoj književnici, prvoj ženi novinarki, samosvjesnoj i upornoj u ostvarivanju svojih ideja. Ivana priznaje kako ju je potajno smatrala svojom suparnicom i osjećala ljubomoru.

Put i priča  vode preko Krvavog mosta i Radićeve ulice do Gornjeg grada. U kratkoj molitvi zadržali su se u Kapeli Majke Božje od Kamenitih vrata. Pri izlasku iz ovih gradskih vrata sagrađenih u 13. stoljeću, jednom od simbola Zagreba, pronašli su i zagonetku Zlatareva zlata.

Pri silasku do Donjeg grada posjetili su Matoša, Kulu Lotrščak, Strossmayerovo šetalište gdje je Ivana provodila posebno drage trenutke i priznala učenicima svoja prva zaljubljivanja.

Tomićevom smo se ulicom spustili do Ilice, jedne od najdužih zagrebačkih ulica, posjetili Preradovića na Cvjetnom trgom i laganom šetnjom vratili se do svog polazišta.

Ivana je učenike puna tri sata vodila kroz život i prošlost Zagreba, u tajne i zanimljivosti nekadašnjeg načina života, postavila temelje za istraživanje, stvaralačke razgovore, potakla želju za čitanjem i kreativnim izražavanjem.

Umorni, ali sretni i ispunjeni vratili su se u Veliku Goricu koja krije jednako mnogo divnih tajni priča iz prošlosti koje ćemo vam otkriti u lipnju.

Aktualno, a prošlo, davno, a tako stvarno!

Ivana, hvala ti!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pismenost – poziv i poruka skupa u Krapini

Stručni skup u Krapini

U Krapini je početkom listopada povodom Svjetskog dana učitelja održan stručni skup na kojemu su sudionici poslušali nekoliko zanimljivih tema: Osnove čitalačke pismenosti, Medijska kultura: Reklama kao medijska poruka, Jezične kompetencije u suvremenoj komunikaciji, Ispitivanje znanja Hrvatskoga jezika.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizzitola, Lidija Prpić, Maja Križman Roškar
udzbenik
Sanda Marjanović
udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak