SACHER-TORTA – tamna kraljica torti | Profil Klett

03. prosinac 2019.

SACHER-TORTA – tamna kraljica torti

Autor: Doroteja Vojedilov

Sacherova torta „rođena“ je u domu kneza Metternicha koji je 1832. godine od kuhara zatražio poseban desert za svoje goste. No kako se kuhar razbolio, taj nezahvalni zadatak pao je na njegova šesnaestogodišnjeg pomoćnika Franza Sachera. Pa iako je desert oduševio sve nazočne, poslije se za njega malo čulo. Nasreću, Sacherov najstariji sin Eduard nastavio je očevim stopama te usavršio recept, a poslije i otvorio hotel jednakog naziva.

 

Mnoge poznate osobe i važni događaji imaju svoj dan u kalendaru kada ih se posebno sjetimo. No jeste li znali da i svjetski poznata čokoladna torta također ima svoj dan, koji obilježavamo 5. prosinca?

Pa, sretan vam Dan Sacher-torte!

 

 

Recept čuvan u trezoru

 

I dandanas se Sacher-torta pripravlja prema originalnom receptu iz 1832. godine, koji se čuva u trezoru i dostupan je nekolicini ljudi. U samom hotelu godišnje se proizvede 360.000 zaherica.

 

 

Tajna okusa leži u različitim vrstama tamne čokolade koje se koriste za glazuru, a posebno se proizvode samo za tu tortu.

 

Slastičarnica hotela Sacher može se pohvaliti još jednim zadivljujućim djelom. Ondje je izrađena i izrazito vjerna maketa bečke katedrale sv. Stjepana (Stephansdom) za koju je bilo potrebno 120 kg čokolade i 600 radnih sati. Nažalost, gotova maketa nije dugo zadržala svoj oblik. To remek-djelo istopljeno je u manje od tri sata te je poslužilo kao glazura za Sacher-tortu.

 

Vjerujem da gotovo svako kućanstvo ima svoj recept za zahericu. Recepti se razmjenjuju i dorađuju kako bi se približili originalnom okusu te svjetski poznate torte, no želite li usporediti svoj recept ili isprobati nešto novo, u prilogu vam nudimo još jedan recept. Ipak, ako ikako možete, predlažemo vam izlet do Beča gdje ćete dobiti priliku isprobati pravu Sacher-tortu te uživati u atmosferi toga carskog grada.

 

A u međuvremenu se na satu možete pripremiti uz radne listiće u prilogu!  

 

 

IZVOR

https://www.meinbezirk.at/wien/c-lokales/tag-der-sachertorte_a3082830

https://www.dumontreise.de/europa/wien/reportagen/die-dunkle-koenigin-der-torten.html

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Škola na daljinu u nastavi njemačkog jezika - drugi strani jezik

 

Kao učiteljica njemačkog jezika u osnovnoj školi trenutno imam više razrede te iz dana u dan tražim načine kako kod njih razviti ljubav i zanimanje za njemački jezik. Definitivno veliki izazov. No iskustvo koje sam zadobila tijekom dvadeset godina rada u nastavi pomoglo mi je da se snađem u ovoj novoj situaciji, da znam odakle početi, a te vještine nadograđujem iz dana u dan.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Stefanie Dengler, Sarah Fleer, Paul Rusch, Cordula Schurig
udzbenik
Gordana Barišić Lazar
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić