Šarena biciklijada u Karlovcu | Profil Klett

16. srpanj 2019.

Šarena biciklijada u Karlovcu

avatar
Autor: Ivana Maradin

Ove godine Karlovac slavi 440. rođendan i sve do 13. srpnja,, kada  je glavni rođendanski događaj, održavaju se mnogobrojna zanimljiva događanja po cijelom gradu: predstave, koncerti, plesni događaji, radionice i izložbe naziva „Zvjezdano ljeto“. Osnovna škola Grabrik, u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac, rođendan grada Karlovca proslavila je po treći put izložbom „Biciklirajmo gradom“ u dvorištu muzeja, koja je otvorena do 31. listopada 2019.

Modeliranje glinom

 

Oblikovno smo izrađivali bicikl i bicikliste, relativno jednostavnu formu koju smo dodatno oplemenili bojom. Ponovno smo modelirali glinom, kao i prošle godine kad je tema izložbe bila „Ključevi moga grada", istraživali linijski istanjenu masu i osnovne principe reljefne plastike. Svaki uradak je obojan engobama, bojama za keramiku i glaziran, te ponovno pečen. Oblikovno zanimljive i šareno vesele bicikliste postavili smo u prostornu instalaciju unutar muzejskih niša. Izložba je zasjala doslovno na sunčevim zrakama, gdje je dodatna sjena bicikala na zidu razigrala cjelokupnu šarenu biciklijadu.

Karlovac - grad po mjeri čovjeka/biciklista

 

Tako veselim zidom svečano smo prigodnim programom otvorili izložbu pred kraj školske godine. Tijekom cijele školske godine u sklopu predmetne nastave likovne kulture i keramičke grupe svaki je učenik sa zadovoljstvom osmišljavao svoj bicikl, jer veselje je modelirati glinom, učenicima je to uvijek zanimljiva likovna tehnika. A motiv bicikla, prepoznatljivoga prijevoznog sredstva pristupačnog svima, bio je zanimljiv poticaj u oblikovanju i stvaralaštvu. Svi ga posjeduju i voze se na njemu od rane mladosti. Mnogi će reći da je Karlovac „grad po mjeri čovjeka“ i „grad biciklista“ jer njegovi stanovnici već od malih nogu i cijeli život svoj svakodnevni posao, sitne obaveze, neobaveznu razonodu ili sportsku aktivnost obavljaju na dva kotača. Poneki imaju i po više bicikala u svojim podrumima, onaj „gradski“ za vožnju po karlovačkim ulicama i gradskim parkovima i nezaobilazni „sportski“ za šumoviti teren, predivnu karlovačku okolicu i vožnju na mnogobrojna kupališta.

Najstariji bicikl na pedale - u Karlovcu

 

Važno je zato napomenuti da se najstariji bicikl na pedale u Hrvatskoj nalazi u stalnom postavu u Gradskom muzeju Karlovac koji je karlovački trgovac Petar Lukšić donio iz Pariza 1867., a njegov sin Hugo poklonio Gradskom muzeju 1911. godine. A na spomen slavnog Ponya, najraširenijeg bicikla sedamdesetih godina 20. stoljeća, djeca su reagirala pozitivno, poneki govoreći kako je bakin i još je u funkciji. Bicikl kao ekološko prijevozno sredstvo koje se oblikovno nije bitno promijenilo do današnjih dana, kao što nije izgubilo osnovnu funkciju također je  dobar primjer razvoja dizajna i proučavanja osnovnih principa dizajniranja od one funkcionalne,ergonomske,ekonomske i estetske komponente.

Dar učenika OŠ Grabrik svojem gradu

 

I nekako spontano se dogodilo kako smo upravo ove godine gradu Karlovcu poklonili izložbu o biciklima u kojoj se slavi i 200 godina od izuma bicikla. Ove godine naša škola nije surađivala samo s Gradskim muzejom Karlovac, već i Gradom koji nam je financijski pomogao oko realizacije, a Bolfeki studio je promovirao našu izložbu izradom predivnog dizajna za plakate i letke izložbe. U sklopu manifestacije  „Zvjezdano ljeto“organizirana je i dodatna radionica izrade keramičkih biciklista. Kustosica Gradskog muzeja Karlovac Antonija Škrtić, napisala je i kratki predgovor o našoj izložbi gdje između ostalog na kraju kaže:

Svaki izloženi bicikl ima svoj likovni karakter i prepoznatljivost koja izvire iz osobnosti svakog pojedinog učenika, njegovog korištenja tehnika oblikovanja i ornamentacije. Vožnja biciklom uzduž i poprijeko urbanog krajolika karlovačke Zvijezde i novijih gradskih četvrti pruža ugodu i zadovoljstvo, a izloženi učenički radovi pružaju dokaz da su učenici OŠ Grabrik još jednom svojem gradu za rođendan podarili dio svoje živosti i razigranosti.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Predstavljam se svijetu: 100 godina Bauhausa kao inspiracija za produkt dizajn

Radovi učenika OŠ Grabrik, Karlovac

Multisenzorna izložba „Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo“ u zagrebačkom MSU-u, otvorena od 10. 1. do 21. 4. 2019., hrvatski je doprinos međunarodnom obilježavanju stogodišnjice osnutka Bauhausa. To je prilika školama za edukacijom jer osim učenja o Bauhausu, učenici dodatno mogu istraživati umjetnička djela, vizualno i taktilno.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ