Šarena biciklijada u Karlovcu | Profil Klett

16. srpanj 2019.

Šarena biciklijada u Karlovcu

avatar
Autor: Ivana Maradin

Ove godine Karlovac slavi 440. rođendan i sve do 13. srpnja,, kada  je glavni rođendanski događaj, održavaju se mnogobrojna zanimljiva događanja po cijelom gradu: predstave, koncerti, plesni događaji, radionice i izložbe naziva „Zvjezdano ljeto“. Osnovna škola Grabrik, u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac, rođendan grada Karlovca proslavila je po treći put izložbom „Biciklirajmo gradom“ u dvorištu muzeja, koja je otvorena do 31. listopada 2019.

Modeliranje glinom

 

Oblikovno smo izrađivali bicikl i bicikliste, relativno jednostavnu formu koju smo dodatno oplemenili bojom. Ponovno smo modelirali glinom, kao i prošle godine kad je tema izložbe bila „Ključevi moga grada", istraživali linijski istanjenu masu i osnovne principe reljefne plastike. Svaki uradak je obojan engobama, bojama za keramiku i glaziran, te ponovno pečen. Oblikovno zanimljive i šareno vesele bicikliste postavili smo u prostornu instalaciju unutar muzejskih niša. Izložba je zasjala doslovno na sunčevim zrakama, gdje je dodatna sjena bicikala na zidu razigrala cjelokupnu šarenu biciklijadu.

Karlovac - grad po mjeri čovjeka/biciklista

 

Tako veselim zidom svečano smo prigodnim programom otvorili izložbu pred kraj školske godine. Tijekom cijele školske godine u sklopu predmetne nastave likovne kulture i keramičke grupe svaki je učenik sa zadovoljstvom osmišljavao svoj bicikl, jer veselje je modelirati glinom, učenicima je to uvijek zanimljiva likovna tehnika. A motiv bicikla, prepoznatljivoga prijevoznog sredstva pristupačnog svima, bio je zanimljiv poticaj u oblikovanju i stvaralaštvu. Svi ga posjeduju i voze se na njemu od rane mladosti. Mnogi će reći da je Karlovac „grad po mjeri čovjeka“ i „grad biciklista“ jer njegovi stanovnici već od malih nogu i cijeli život svoj svakodnevni posao, sitne obaveze, neobaveznu razonodu ili sportsku aktivnost obavljaju na dva kotača. Poneki imaju i po više bicikala u svojim podrumima, onaj „gradski“ za vožnju po karlovačkim ulicama i gradskim parkovima i nezaobilazni „sportski“ za šumoviti teren, predivnu karlovačku okolicu i vožnju na mnogobrojna kupališta.

Najstariji bicikl na pedale - u Karlovcu

 

Važno je zato napomenuti da se najstariji bicikl na pedale u Hrvatskoj nalazi u stalnom postavu u Gradskom muzeju Karlovac koji je karlovački trgovac Petar Lukšić donio iz Pariza 1867., a njegov sin Hugo poklonio Gradskom muzeju 1911. godine. A na spomen slavnog Ponya, najraširenijeg bicikla sedamdesetih godina 20. stoljeća, djeca su reagirala pozitivno, poneki govoreći kako je bakin i još je u funkciji. Bicikl kao ekološko prijevozno sredstvo koje se oblikovno nije bitno promijenilo do današnjih dana, kao što nije izgubilo osnovnu funkciju također je  dobar primjer razvoja dizajna i proučavanja osnovnih principa dizajniranja od one funkcionalne,ergonomske,ekonomske i estetske komponente.

Dar učenika OŠ Grabrik svojem gradu

 

I nekako spontano se dogodilo kako smo upravo ove godine gradu Karlovcu poklonili izložbu o biciklima u kojoj se slavi i 200 godina od izuma bicikla. Ove godine naša škola nije surađivala samo s Gradskim muzejom Karlovac, već i Gradom koji nam je financijski pomogao oko realizacije, a Bolfeki studio je promovirao našu izložbu izradom predivnog dizajna za plakate i letke izložbe. U sklopu manifestacije  „Zvjezdano ljeto“organizirana je i dodatna radionica izrade keramičkih biciklista. Kustosica Gradskog muzeja Karlovac Antonija Škrtić, napisala je i kratki predgovor o našoj izložbi gdje između ostalog na kraju kaže:

Svaki izloženi bicikl ima svoj likovni karakter i prepoznatljivost koja izvire iz osobnosti svakog pojedinog učenika, njegovog korištenja tehnika oblikovanja i ornamentacije. Vožnja biciklom uzduž i poprijeko urbanog krajolika karlovačke Zvijezde i novijih gradskih četvrti pruža ugodu i zadovoljstvo, a izloženi učenički radovi pružaju dokaz da su učenici OŠ Grabrik još jednom svojem gradu za rođendan podarili dio svoje živosti i razigranosti.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Škola kao galerija

Svaki ulazak u školu ujedno je prvi vizualni kontakt i dojam cjelokupnoga školskog prostora, vizualnog identiteta škole. A svaka škola ima svoju specifičnost i vizualnu prepoznatljivost koja se očitava u svakome njenom kutku.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor