06. lipanj 2017.

Sedam alata društvenih mreža za učionicu

Autor: Damir Tadić

Voljeli ih ili ne, društvene mreže prožimaju naše živote. Ako ste školski učitelj, vrlo je izgledno da svi vaši učenici imaju svoj profil barem na jednom društvenome mrežnome mjestu. Čak i ako smatrate društvene mreže izvorištem odvlačenja pozornosti od vaše nastave, postoje načini da se taj potencijal iskoristi za unaprjeđenje iskustva učenja vaših učenika.

Navodimo sedam alata društvenih mreža koje možete uporabiti u učionici:

  1. Edmodo

Stvoren u zakladi Georgea Lucasa, Edmodo će vam dati potpuni nadzor nad vašom digitalnom učionicom, pružajući pouzdan i jednostavan način učenicima da se povežu i surađuju, dijele sadržaje, pristupe zadaćama, ocjenama i školskim obavijestima. S Edmodom možete otvoriti grupe, podijeliti domaće zadaće, unijeti u raspored provjere i nadgledati napredovanje.

  1. Google for Education

S nevjerojatnom paletom proizvoda, izgleda da je Googleova misija preobraziti svaki aspekt naših života, uključujući izobrazu i učenje. Google pruža pouzdan način za postavljanje online nastave, prebrojavanje učenika, izradu zadataka i pregledavanje učeničkih radova. Svrha je alata Google for Education pružiti sve što bi učitelj/škola/školski okrug mogli trebati za svoju internetsku učionicu – od funkcionalnosti do uređaja.

  1. Facebook

Iako Facebook nije alat posebno izrađen za izobrazbu, definitivno može odigrati ulogu u učionici. Jedna od njegovih glavnih prednosti je sveukupna popularnost i dobro poznato sučelje. S pravilnim postavkama za zaštitu privatnosti učitelji mogu koristiti Facebook da bi otvorili grupu za svoj razred, dijelili članke, dokumente i video zapise, ali i postavljali pitanja i anketirali radi poučavanja i stvaranja stavova.

  1. Twitter
  1. je Twitter popularna društvena mreža u vašoj zemlji, tada može biti svjež i jednostavan način da učenike angažirate u učionici. Twitter je izvrstan za objavu nadolazećih datuma/ krajnjih rokova, usklađivanje radnih zadaća i poticanje učenika da postavljaju pitanja. Njegova fleksibilnost i popularnost omogućuju mnoštvo kreativnih načina za uključivanje učenika.
  1. Skype in the Classroom

Prošli su oni dani kada je Skype bio tek puki alat za održavanje veze s roditeljima. Skype in the Classroom omogućuje vam organizaciju virtualne terenske nastave, pozivanje gosta-govornika u vašu učionicu te održavanje Skype predavanja. Također, alat omogućuje učiteljima sa svih strana svijeta da međusobno razmjenjuju dobre prakse i stvaraju zajedničke projekte na kojima će raditi njihovi učenici.

  1. TeacherTube

S TeacherTubeom možete uporabiti video za prikazivanje složenih ideja u učionici. Alat je to koji omogućuje učiteljima da pronađu provjerene i pouzdane video zapise i naprave svoj vlastiti popis za korištenje sukladno nastavnom planu i programu. TeacherTube je više nego tek video alat za dijeljenje; omogućuje učiteljima komunikaciju s njihovim učenicima, kao i dijeljenje fotografija, audio materijala i dokumenata.

  1. TED-Ed

Radi se o projektu namijenjenom učiteljima i trenerima koji traže brz i energičan način za objasniti zamršene koncepte. TED-Ed vam dopušta pregledavanje i proizvodnju video lekcija o raznovrsnim predmetima od književnosti do ekonomije, i omogućuje suradnju s učenicima putem brojnih zajednica i klubova. Učenicima su posebno privlačne stručne animacije, koje su ključne za video nastavu.

Izvor:

https://www.openeducationeuropa.eu/en/blog/7-social-media-websites-classroom

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Veseo i kreativan početak školske godine

Krajem ljeta osjeća se neobično uzbuđenje uoči početka nove školske godine. Radosno iščekivanje, ali i trema zbog početka novog putovanja. Uzbuđenje koje prati i učenike i učitelje. Ništa manje uzbudljivo i za roditelje. Kolika je samo koncentracija oprečnih osjećaja; radosti i straha, radoznalosti i treme!

 

Najboljima uručeni Oskari znanja

Učenicima, koji su na državnim i međunarodnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta, prošli su tjedan su u Zagrebu uručeni Oskari znanja, najznačajnije je priznanje u obrazovanju kojim se već 13 godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi učitelji i nastavnici mentori.

Putevima prijateljstva: mala goranska škola dobitnica Mirotvorne nagrade ,,Krunoslav Sukić 2016.''

Već osam godina Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka dodjeljuje Mirotvornu nagradu "Krunoslav Sukić", za osobit doprinos promociji ljudskih prava te promicanje kulture mira i nenasilja. Ove godine nagrada je pripala OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko, posebnoj po tome što je sastavljena od čak 8 škola u kojima se kroz brojne angažirane projekte potiče i njeguje različitost i prijateljstvo.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Leon Zakanji, Saša Egić, Dragutin Labaš, Stjepan Androlić, Željko Medved
udzbenik
Silvana Svetličić, Lidija Kralj, Nenad Hajdinjak, Darko Rakić, Bojan Floriani
udzbenik
Vinković Marijan, Labaš Dragutin, Androlić Stjepan, Medved Željko
udzbenik
Sanja Prodanović Trlin, Milan Nadaždi, Damir Čović, Ivica Šimić, Krešimir Kenfelj, Dragan Vlajinić, Darko Suman