Škole u Africi | Profil Klett

01. lipanj 2021.

Škole u Africi

avatar
Autor: Anita Špadina

Obrazovanje je jedno od osnovnih životnih prava svakog djeteta. Nažalost, milijuni djece nemaju mogućnost ostvariti to svoje pravo. Od 2008. godine UNICEF-ov ured za Hrvatsku provodi humanitarno-edukativni program Škole za Afriku.

Ove godine i naša škola, OŠ Ljubljanica,  uključila se u taj važan projekt i odlučila pomoći siromašnoj afričkoj djeci. Cilj je bio prikupiti novčana sredstva kako bi se djeci Madagaskara omogućilo obrazovanje, a za većinu afričke djece to je jedini način da se izvuku iz siromaštva. Učenici od 1. do 8. razreda bili su uključeni u projekt. Puno pažnje posvetili smo različitim aktivnostima: od igara, kvizova, izrade plakata, pjevanja pjesmica do radionica o dječjim pravima, socijalnoj pravdi, međusobnom uvažavanju i poštivanju različitosti, razlikovanju želja i potreba, upoznavanju sa životom na Madagaskaru te općenito afričkom kulturom.

Svi naši učenici bili su jako marljivi i kreativni te su vješto izrađivali različite ukrasne i uporabne predmete (vaze, narukvice, broševe, straničnike, kasice za novac, držače za fotografije, platnene torbe, sapune  itd.) te uzgajali biljke. Unatoč tome što sajam nismo mogli provesti u školi zbog epidemije, već preko interneta, odaziv je bio fantastičan! Prodajom prekrasnih učeničkih uradaka prikupili smo novac koji smo donirali UNICEF-u. Na taj način pomogli smo u izgradnji novih škola i obnovi starih te u nabavci knjiga i druge školske opreme. Sretni smo što učenici kroz ovakav rad postaju sve svjesniji koliko je važno promicanje jednakosti i pravednosti za sve pa tako postaju mladi, socijalno osjetljivi ljudi. Razvijanjem zajedništva, solidarnosti i samopouzdanja pomažemo graditi bolji svijet. Jako smo ponosni što smo mogli pomoći našim malim vršnjacima u Africi jer ipak smo mi MALA ŠKOLA VELIKOG SRCA!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)