Venecijanske maske u tehnici papier mâchéa | Profil Klett

24. veljača 2020.

Venecijanske maske u tehnici papier mâchéa

Autor: Sanja Gjurčević

Najpoznatiji karneval u Europi održava se u Veneciji, stoga smo odabrali izradu venecijanskih maski kao motiv našega modnog dizajna i kostimografije. Venecijanske maske potječu još iz antičkoga doba, vrlo su raskošne i otmjene i tijekom karnevala prizivaju proljeće. Najčešće su se nosile uz trorubi šešir i plašt.

Čudesne maske tehnikom papier mâchéa

 

Izrada ovakvih karnevalskih maski tehnikom papier mâchéa  lijepo se, a i prigodno uklapa u sat Likovne kulture pri obradi teme Harmonija, ritam i kontrast tekstura.

Kao kalup poslužila nam je obična tvrđa maska – krinka, koja se u ovo doba godine može kupiti po vrlo pristupačnoj cijeni. Kalup je neutralnih formi i oblika. Zadatak je bio dograditi, dopuniti formu te maski izgraditi karakter, ulogu ili zaustavljenu grimasu. Za to su poslužili plastični čepovi, kartoni, špaga, drveni štapići i drugi predmeti za reciklažu koje su učenici lijepili na krinku.

Pištoljem za vruće lijepljenje učvršćivali su odabrane materijale. Lijepljenje vrućim ljepilom može uzrokovati male neugodne opekline ako se ne rukuje pažljivo pa taj dio nadgleda učitelj. Cijela se maska zatim oblaže papirnatom ljepljivom trakom (krep-trakom). Treba je dobro zagladiti da što bolje prione na podlogu. Na takvu masku nanose se manji komadi papirnatog ubrusa. Može se oblagati i novinskim papirom, ali je bijeli ubrus mekši i podatniji za oblikovanje te se poslije može lakše obojiti.

Maska obložena bijelim ubrusom vrlo je atraktivna i bez boje.

Takva maska je izložbena maska.

Komadi ubrusa lijepe se razvodnjenim ljepilom za drvo (1/4 vode) i oblaže se u nekoliko slojeva. Što je više slojeva, maska će biti čvršća. Kontrastom tekstura dobili su zanimljivi ritam plohe. Nakon sušenja učenici su masku bojili temperama. Bojenjem su dobili prave kazališne maske koje mogu služiti kao dio kostima u predstavi. Temperu su nanosili kistovima i spužvicama i tako su dobili lijepe prijelaze tonova. Kad se tempera osušila, patinirali su je zlatnom patinom. Na kraju su maskama dodane trakice za vezanje.

Da bismo dobili sklad (harmoniju) cjelokupnog kostima, razgovarali smo koji bi odjevni predmeti, nakit i obuća odgovarali gotovim maskama.

Na kraju sata učenici su se upoznali s umjetničkim radom Nives Čičin-Šain, naše najpoznatije umjetnice koja se služi tehnikom papier mâchéa. Osim što se u svom umjetničkom izrazu koristi ovom tehnikom, ona ju je i usavršila.

 

Ove divne maske koje su izradili učenici 8. c razreda OŠ Julija Kolovića iz Zagreba, sudjelovale su u projektu Muzeja grada Zagreba i Centra za kulturu i informacije Maksimir. U sklopu tog projekta na likovnom natječaju Fašničke maske zemalja EU pohvaljene su kao vrlo uspješne i bit će izložene u Muzeju grada Zagreba do 3. ožujka 2020. godine.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pjesma mira povezuje ljude diljem svijeta

 

Ove školske godine učenici članovi Pjevačkoga zbora Osnovne škole Dore Pejačević Našice s učiteljicom engleskoga jezika Alenkom Taslak i učiteljicom glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić i sudjeluju u međunarodnom projektu World Peace Song Project, koji je dio projekta započetog 2010. godine pod nazivom World Museum Project.

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Prvi je put Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada (12. lipnja) obilježen 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece tražeći potporu pojedinih vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, kao i medija u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja djece.

Nesreća koja nas povezuje

Nedjelja 22. ožujka, rano ujutro, ostat će trajno upisana u kolektivnu memoriju stanovnika Zagreba. Potres nezabilježen posljednjih 140 godina izbacio nas je iz kreveta i kuća. U samo nekoliko sati mnogim su se učenicima javili i njihovi razrednici. Samo da pitaju je li sve u redu i da se kratkom porukom međusobno provjere i ohrabre.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ