Zašto je važno čitati knjige na njemačkom jeziku | Profil Klett

05. lipanj 2020.

Zašto je važno čitati knjige na njemačkom jeziku

Autor: Maja Trinajstić

Na koji se način lektira može obrađivati u njemačkome jeziku, koje sve izazove postavlja pred učitelje te koje naslove odabrati i kako ih prezentirati učenicima provjerite u našoj rubrici Lesen ist ein Wunder.

Pripremila učiteljica Maja Šalamon Nemet, Osnovna škola Đurđevac

 

Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove. Kao i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.

 

Knjiga tijekom čitanja postaje središte pažnje, predstavlja izvor ugodnoga, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji. Čitanjem djeca proširuju vokabular i proširuju svoje opće znanje, upoznaju se s književnim jezikom koji se razlikuje od svakodnevnoga govora te na taj način bolje razumiju složene rečenične strukture. Čitanjem djeca maštaju o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.

Odabir knjige

 

U knjigama djeca uče o svijetu, one ih na neki način odgajaju i pomažu im savladati poteškoće s kojima se susreću. Pružaju im osnovne spoznaje o svijetu koji ih okružuje te potiču razvoj govora i mišljenja.

Kvalitetna knjiga „raste“ s djetetom, te se odabirom pravih knjiga razvija ljubav prema čitanju. Dobar omjer teksta i slike bitan je kako bi dijete uz pomoć slike lakše učilo, te sliku uspoređivalo i povezivalo s onime što vidi u svojoj okolini.

U nastavi stranog jezika slike igraju veliku ulogu u razumijevanju teksta. Zbog toga su bajke braće Grimm iz edicije Kletts bunte Lesewelt idealne za vaše učenike – kraći odlomak teksta popraćen je prekrasnim crtežom, a na dnu stranice nalazi se i objašnjenje nepoznatog vokabulara na njemačkom jeziku. Na kraju svake knjige nalazi se dio Wortschatz koji tekstom i slikom objašnjava nepoznat vokabular. Također, učenici mogu nadopuniti Meine Wortschatzkiste riječima koje su tek naučili i riječima koje im se sviđaju. Kratke zagonetke i zadatci proširuju vokabular učenika, ali služe i za uvježbavanje gramatike.

 

 

 

Schneewittchen - Snjeguljica

 

Koju ulogu igra ogledalo u bajci Snjeguljica, koja je veza između ogledala i jaja na oku te kakvom je strašnom kaznom bila kažnjena zločesta kraljica saznajte u bajci Schneewittchen iz edicije Kletts bunte Lesewelt i kreativnim zadatcima osmišljenima samo za tu priču.

Svi su zadatci označeni zvjezdicama tako da ih možete odabrati prema zahtjevnosti, dobi učenika i godini učenja.

 

Naravno, u nižim se razredima uvijek može pogledati i crtić.

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja