30. rujan 2020.

1. 10. – Svjetski dan vegetarijanstva

Autor: Uredništvo STEM područja

Vegetarijanci ne jedu meso životinja, a vegani izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

 

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada. Tim datumom započinje i mjesec vegetarijanaca, a završava 1. studenog, kad se obilježava Svjetski dan veganstva.

 

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana vegetarijanstva jest podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i zdravstvenim prednostima ovoga načina ishrane i življenja. 

 

Mnogi vrhunski sportaši vegetarijanci dokazali su da je vegetarijanska ishrana izvrsna i za velike napore a da pritom ne uskraćuje umnu snagu i inteligenciju. Poznati vegetarijanci su Horacije, Plutarh, Nikola Tesla, Thomas Alva Edison, Ralph Waldo Emerson, L. N. Tolstoj, George Bernard Shaw, Franz Kafka, Vincent Van Gogh, Albert Schweitzer, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, Brigitte Bardot, Billy Idol, Bob Dylan, Danny De Vito, Steve Jobs i Novak Đoković.

 

Vegetarijanski način ishrane sve je popularniji u svijetu iako se većina ručaka još uvijek ne može zamisliti bez mesa. Vegetarijanaca je sve više među mlađom populacijom, stoga vegetarijanci više nisu neobični ili čudni. Etički, zdravstveni i ekološki razlozi navode se kao osnovni motivi prelaska na ovaj način ishrane. Spoznaje o tome kako funkcionira mesna industrija i način kako se postupa sa životinjama promijenile su prehrambene navike milijuna ljudi oko nas širom svijeta. Vegetarijanstvo je veliki prilog humanijemu svijetu jer životinje koje se uzgajaju radi mesa žive u nezamislivo okrutnim uvjetima. Lišene su osnovnih životnih potreba: svježega zraka, prirodne hrane, prostora za kretanje itd. 

Veganski obrok
Je li vegetarijanstvo zdravo?

 

Vegetarijanska prehrana zdravstveno je prihvatljiva i može osigurati sve potrebne nutrijente, ali samo ako je pravilno planirana. Dobrobiti vegetarijanske prehrane dokazane su u velikome broju znanstvenih studija. Voće poboljšava vitalnost, djeluje povoljno na probavu, odličan je izvor energije. Svježe voće i povrće imaju povoljan učinak na ljudsko zdravlje jer djeluju kao antioksidansi. Cijenjeni su zbog visokoga sadržaja vitamina i minerala te posebno zbog voćnih kiselina koje nam daju osvježavajući okus. Poznata Hipokratova izreka govori nam sve: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”. 

Šipak sadrži više C vitamina od naranče i limuna.

 

Osobe koje su iz prehrane izbacile sve životinjske proizvode, mogu ipak imati poteškoća pri zadovoljavanju svojih dnevnih potreba za proteinima i željezom. Meso i mesni proizvodi izvor su tih nutrijenata, a prehrana koja isključuje te namirnice zahtijeva malo više planiranja. Ako je pravilno isplanirana, veganska prehrana može osigurati sve potrebne nutrijente. Soja, grašak, leća, sjemenke i određeno povrće osiguravaju značajan izvor proteina. Bitno je konzumirati dovoljno mahunarki i zelenoga lisnatog povrća. Potrebno je konzumirati pića i hranu bogatu vitaminom C (koji poboljšava apsorpciju željeza).  

 

Iako rijetko, loše planirana vegetarijanska prehrana može dovesti do manjka vitamina B12 u organizmu jer se B12 nalazi samo u proizvodima životinjskoga podrijetla. Vegani moraju nadoknaditi taj vitamin hranom obogaćenom vitaminom B12 ili uzimanjem vitamina B12 putem dodatka prehrani. 

 

članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja