24. 5. 2021. Europski dan parkova | Profil Klett

Nacionalni park Brijuni, otočje na hrvatskom dijelu Jadranskoga mora. Sastoji se od 3 otoka i 11 otočića.

24. svibanj 2021.

24. 5. 2021. Europski dan parkova

Autor: Uredništvo STEM područja

Europski dan parkova obilježava se na današnji dan 24. svibnja diljem Europe od 1999. godine radi približavanja prirode ljudima i podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima.

 

Datum 24. svibnja odabran je kao sjećanje na proglašenje prvih devet nacionalnih parkova u Švedskoj, i to upravo 24. svibnja 1909. godine. To je dan kad parkovi i zaštićena područja diljem Europe slave svoje uspjehe i predstavljaju svoje vrijednosti lokalnoj zajednici, donositeljima odluka i široj javnosti. Ovogodišnja tema potiče na povezivanje s prirodom i slavi prirodna blaga europskih parkova.

Najstariji svjetski nacionalni park jest Yellowstone koji je utemeljen 1872. godine.

 

Naša zaštićena područja čine nevjerojatni krajolici i vrste, jedinstvena staništa i ekološki procesi. Zakon o zaštiti prirode određuje devet kategorija prostorne zaštite, od kojih je prema režimu zaštite najstroži strogi rezervat, a najblaže su kategorije značajni krajobraz i park-šuma. Početna točka istraživanja može biti 1. izvor.

 

Nacionalni park najpoznatija je kategorija zaštite. To može biti prostrano i uglavnom neizmijenjeno prirodno područje, a glavna mu je svrha održanje postojećih vrijednosti. Posjećivanje područja dopušteno je prema određenim pravilima, a namjena mu je znanstvena, odgojno-obrazovna, kulturna i rekreativna. Zabranjeno je svako gospodarsko iskorištavanje prirodnih dobara u njemu. U Hrvatskoj je osam nacionalnih parkova: Brijuni, Sjeverni Velebit, Risnjak, Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Krka i Mljet.

U nacionalnome parku Sjeverni Velebit Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita.
Neki od najljepših nacionalnih parkova u Europi (po izboru autorice članka)

 

Plitvička jezera

Najstariji nacionalni park na području jugoistočne Europe godišnje posjeti oko milijun turista. Šesnaest plitvičkih jezera povezuju vodopadi. Ondje su snimani čuveni filmovi o Winnetou prema djelima Karla Maya.
 

 

Mljet 

Legenda kaže da je ljubavnica grčkog junaka Odiseja, nimfa Kalipsa, upravo ovaj otok izabrala za svoj dom: jedino je njegova ljepota nadmašila njezinu i tako je privoljela vječnog putnika Odiseja na višegodišnji ostanak.
 

 

Triglav

Triglav je posudio ime jedinom slovenskom nacionalnom parku. Mnogi misle da svoje ime Triglav može zahvaliti činjenici da ta planina iz određenog kuta gledanja ima tri vrha. Drugi kažu da istoimeno slavensko božanstvo živi na planini visokoj 2864 metra. 
 

 

Durmitor

Durmitor je poznat po svojim glečerima, podzemnim potocima, vodenim tijelima i mnogim rijekama. Nacionalni park ima Bobotov vrh koji je viši od 2500 metara nadmorske visine. Durmitor je pogodan za avanturističke aktivnosti koje uključuju planinarenje, planinarenje, penjanje i kanuing.

 

Oulanka (Finska)

Nacionalni park Oulanka smatra se najljepšim i najpopularnijim parkom u Finskoj. Sa svojom površinom od 270 km2 najveći je nacionalni park u zemlji. Osnovan je 1956. godine i još uvijek ga krasi prekrasna i netaknuta nordijska priroda.

članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5. 6. 2021. Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Na toj je konferenciji usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest taj da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja k održivomu razvoju.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja