31. 5. 2021. Svjetski dan nepušenja | Profil Klett

30. svibanj 2021.

31. 5. 2021. Svjetski dan nepušenja

Autor: Uredništvo STEM područja

Ako ste pušač, predlažemo vam da na Svjetski dan nepušenja ne zapalite ni jednu cigaretu. Moguće je da će vas upravo to potaknuti na promjenu životnog stila.

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja da bi se ukazalo na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana. Želi se poslati poruka koja će potaknuti pušače da razmisle o štetnostima pušenja i da se riješe te navike koja izaziva fizičku i psihičku ovisnost.

Ovisnosti su psihička, a katkad i fizička stanja koja nastaju djelovanjem sredstava ovisnosti, tj. opojnih droga na organizam.

Ovisnosti obilježava promjena ponašanja i drugi psihički procesi koji uvijek uključuju prisilu daljnjeg uzimanja sredstava ovisnosti radi postizanja ugode ili uklanjanja nelagode koja se javlja zbog prekida njihova uzimanja. Psihička ovisnost označuje neodoljivu želju za sredstvom ovisnosti, a znakovi apstinencijske krize psihičke su naravi. Fizička ovisnost stanje je prilagodbe organizma na sredstva ovisnosti koje se očituje karakterističnim fizičkim i psihičkim poremećajima nakon prestanka uzimanja tih sredstava.

Zlouporaba sredstava ovisnosti jedan je od najtežih socijalnopatoloških problema suvremenoga svijeta.

Na njezinu pojavnost utječu mnogobrojni čimbenici. U određenim je kulturama velika raširenost uporabe legalnih (tradicionalnih) sredstava ovisnosti povezana najprije s pozitivnim društvenim stajalištem. Pušenje se u većem dijelu svijeta smatra prihvatljivim i normalnim ponašanjem unatoč mnogobrojnim zdravstvenim i drugim posljedicama koje ta sredstva ovisnosti izazivaju.

 

Ovisnost o cigareti vrlo se brzo stvara. Jedna cigareta ili proba nije ovisnost, ali svako daljnje konzumiranje vodi u ovisnost i brojne zdravstvene teškoće i smanjenje kućnog budžeta. Ono što je pomalo i apsurdno u toj opasnoj i nelogičnoj navici jest to da konzumiranje prvih cigareta nije ugodno. Često se javlja mučnina, vrtoglavica, kašalj, drhtanje, nemir, tjeskoba, ne miriše lijepo. To se sve događa jer se naš organizam zapravo brani i buni.

O nikotinu je ovisno 60 % stanovništva, a većina troši mnogo novca na cigarete.

Prestanak pušenja mnogo je više od gašenja zadnje cigarete i uspostavljanja apstinencije. On pretpostavlja izgradnju novih, zdravih životnih navika koje će postati sastavni elementi novog nepušačkog stila života. Bez takvih promjena neće biti moguća stabilna i dugotrajna apstinencija. Neke od tih navika su šetnja, tjelovježba, pijenje vode, izbjegavanje radnji koje su snažno povezane s pušenjem duhana, primjerice pijenje alkohola, zadržavanje za stolom nakon objeda, sjedanje na omiljenim pušačkim mjestima i sl.
 

 

Da biste prestali pušiti, trebate razmisliti i o negativnim osjećajima. Negativni su osjećaji učestali kod pokušaja prestanka pušenja, ali i nakon recidiva, stoga je bitno restrukturirati negativnost recidiva jer recidiv se događa nakon pokušaja, a svaki je pokušaj prestanka napredak. Potrebno je gledati na pokušaj prestanka kao na miniuspjeh, iskustvo iz kojeg se uči. Bitno je educirati se o prestanku, okružiti se ljudima koji će vas poduprijeti u vašem nastojanju da prestanete pušiti.

članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije

 

Prijedlog pitanja i zadataka za poticanje rasprave učenika o štetnostima pušenja

 

  • Koje štetne tvari se nalaze u duhanskom dimu što ga pušač uvlači u svoja pluća.
  • Sadrži li krv pušača više ili manje karboksihemoglobina u odnosu na nepušačevu? Kakve su posljedice za zdravlje kod osoba s povećanom koncentracijom karboksihemoglobina u krvi?
  • Objasni zašto je pušenje trudnica osobito opasno za dijete!
  • Istraži na stručnim mrežnim stranicama  ili u dostupnoj literaturi od kojih bolesti najčešće obolijevaju okorjeli pušači.
  • Zašto pušači vremenom postaju ovisnici i teško se mogu riješiti navike pušenja?

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5. 6. 2021. Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Na toj je konferenciji usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest taj da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja k održivomu razvoju.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja