Akreditacije u nastavnom procesu iliti kad mali postanu veliki | Profil Klett

25. svibanj 2017.

Akreditacije u nastavnom procesu iliti kad mali postanu veliki

Autor: Adrijana Leko

Neposredan nastavni rad s djecom njihove učitelje svakodnevno potiče na razmišljanje. Razmišljaju o načinima rada, oblicima, metodama, razmišljaju jesu li suvremeni ili im je nastavni proces zapeo u vremenima koja su odavno proglašena poviješću, a često propituju i koju korist u svakodnevnom životu imaju nastavni sadržaji koje poučavaju. U cjelokupnom razmišljanju o tom radu ponekad posežu za simulacijama iz svijeta odraslih u kojima onda mali i veliki učenici preuzimaju važne uloge u svom radu i učenju.

Jedna od takvih simulacija je i određivanje uloga prilikom skupnog rada, rada na projektima, u timovima ili sličnim aktivnostima kada učenici postaju „važne osobe“. Toj važnosti uvelike će doprinijeti obilježavanje uloga učenika akreditacijama. Akreditacije u svijetu odraslih često možemo vidjeti na važnim mjestima i događajima, konferencijama, skupovima, nose ih ugledne osobe, novinari, političari pa zašto onda ne bi i učenici. Iz dugogodišnjeg nastavnog iskustva potvrđujem kako najmanji učenici svoje obaveze spremnije i odgovornije izvršavaju ako ulogu koja im je dodijeljena podignemo na viši nivo nošenjem razredne akreditacije barem ponekad.

Za izradu akreditacije ne treba se posebno truditi, internet nam nudi brojne alate s pomoću kojih izrada jedne akreditacije traje vrlo kratko. Alat koji osobno koristim u ovu svrhu je BigHugeLabs dostupan na http://bighugelabs.com/badge.php uz napomenu kako sam sve akreditacije do sada napravila bez prijave i logiranja na navedenu stranicu. BigHugeLabs stranica nudi mogućnost izrade postera, slagalica, akreditacija, kalendara i sl.

 

Postupak izrade akreditacije u nekoliko koraka

 

U tražilici upišite BigHugelabs te na stranici odberite Badge maker ili jednostavnije kliknite na poveznicu http://bighugelabs.com/badge.php. Odaberite fotografiju koju želite postaviti na akreditaciju. Možete je učitati sa svog računala ili preuzeti s Dropboxa i društvenih mreža na koje ste prijavljeni. (Za izradu učeničkih akreditacija koje smo koristili u razredu ponekad sam učitavala fotografije učenika, a često sam znala na mjesto fotografije postaviti neke junake iz aktualnih crtanih filmova koje učenici vole.)

Zatim odredite stil ili vrstu akreditacije – osobno odabirem između akreditacije s imenom (Name badge) ili akreditacije s fotografijom (Photo badge). Odredite njezin izgled (portret ili pejzaž) i boju. Kod odabira boje zapamtite ili zapišite broj boje jer ćete je tako moći najjednostavnije ponoviti na svim akreditacijama.

Sljedeći korak je upisivanje naziva u zaglavlje (header) i podnožje (footer), upisivanje imena i prezimena učenika te proizvoljnog teksta koji označava zaduženje ili ulogu učenika.

Na kraju sve potvrđujete odabirom opcije Create. Kroz nekoliko trenutaka izrađenu akreditaciju možete preuzeti na računalo u obliku slike (odabirom opcije Download), možete je naknadno uređivati (odabirom Edit) ili podijeliti na društvenim mrežama ili putem e-maila.

Veličinu akreditacije koju ćete isprintati odabirete proizvoljno, no ja bih vam savjetovala veličinu 9 x 7 cm koja se u mojem iskustvu pokazala optimalnom za učenike.

Primjer akreditacije

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Polak, Darko Cindrić, Sanja Duvnjak
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Paula Vranković
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj