25. svibanj 2017.

Akreditacije u nastavnom procesu iliti kad mali postanu veliki

Autor: Adrijana Leko

Neposredan nastavni rad s djecom njihove učitelje svakodnevno potiče na razmišljanje. Razmišljaju o načinima rada, oblicima, metodama, razmišljaju jesu li suvremeni ili im je nastavni proces zapeo u vremenima koja su odavno proglašena poviješću, a često propituju i koju korist u svakodnevnom životu imaju nastavni sadržaji koje poučavaju. U cjelokupnom razmišljanju o tom radu ponekad posežu za simulacijama iz svijeta odraslih u kojima onda mali i veliki učenici preuzimaju važne uloge u svom radu i učenju.

Jedna od takvih simulacija je i određivanje uloga prilikom skupnog rada, rada na projektima, u timovima ili sličnim aktivnostima kada učenici postaju „važne osobe“. Toj važnosti uvelike će doprinijeti obilježavanje uloga učenika akreditacijama. Akreditacije u svijetu odraslih često možemo vidjeti na važnim mjestima i događajima, konferencijama, skupovima, nose ih ugledne osobe, novinari, političari pa zašto onda ne bi i učenici. Iz dugogodišnjeg nastavnog iskustva potvrđujem kako najmanji učenici svoje obaveze spremnije i odgovornije izvršavaju ako ulogu koja im je dodijeljena podignemo na viši nivo nošenjem razredne akreditacije barem ponekad.

Za izradu akreditacije ne treba se posebno truditi, internet nam nudi brojne alate s pomoću kojih izrada jedne akreditacije traje vrlo kratko. Alat koji osobno koristim u ovu svrhu je BigHugeLabs dostupan na http://bighugelabs.com/badge.php uz napomenu kako sam sve akreditacije do sada napravila bez prijave i logiranja na navedenu stranicu. BigHugeLabs stranica nudi mogućnost izrade postera, slagalica, akreditacija, kalendara i sl.

 

Postupak izrade akreditacije u nekoliko koraka

 

U tražilici upišite BigHugelabs te na stranici odberite Badge maker ili jednostavnije kliknite na poveznicu http://bighugelabs.com/badge.php. Odaberite fotografiju koju želite postaviti na akreditaciju. Možete je učitati sa svog računala ili preuzeti s Dropboxa i društvenih mreža na koje ste prijavljeni. (Za izradu učeničkih akreditacija koje smo koristili u razredu ponekad sam učitavala fotografije učenika, a često sam znala na mjesto fotografije postaviti neke junake iz aktualnih crtanih filmova koje učenici vole.)

Zatim odredite stil ili vrstu akreditacije – osobno odabirem između akreditacije s imenom (Name badge) ili akreditacije s fotografijom (Photo badge). Odredite njezin izgled (portret ili pejzaž) i boju. Kod odabira boje zapamtite ili zapišite broj boje jer ćete je tako moći najjednostavnije ponoviti na svim akreditacijama.

Sljedeći korak je upisivanje naziva u zaglavlje (header) i podnožje (footer), upisivanje imena i prezimena učenika te proizvoljnog teksta koji označava zaduženje ili ulogu učenika.

Na kraju sve potvrđujete odabirom opcije Create. Kroz nekoliko trenutaka izrađenu akreditaciju možete preuzeti na računalo u obliku slike (odabirom opcije Download), možete je naknadno uređivati (odabirom Edit) ili podijeliti na društvenim mrežama ili putem e-maila.

Veličinu akreditacije koju ćete isprintati odabirete proizvoljno, no ja bih vam savjetovala veličinu 9 x 7 cm koja se u mojem iskustvu pokazala optimalnom za učenike.

Primjer akreditacije

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Strip u nastavi

Strip kao zanimljiv i dinamičan mediji nekome se sviđa više, a nekome manje. U školi se učenici s njime susreću od razredne nastave do medijske kulture u sklopu Hrvatskoga jezika. Možete ga iskoristiti i u dnevniku praćenja rasta i razvoja biljaka u sklopu projekta Želim stablo za nadogradnju micro:bita i tako na maštovit i kreativan način dokumentirati svoje sudjelovanje u njemu. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović
udzbenik
Gordana Barišić Lazar
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik