Božićni baloni | Profil Klett
Božićni baloni

Božićni baloni

22. prosinac 2016.

Božićni baloni

Autor: Abel Brčić

Motiv i tehniku prilagodio sam likovnoj grupi koju pohađaju učenici raznih dobnih skupina. Kako smo se već prije sretali s tehnikom papier-mâché ili kaširanog papira, činila mi se jako zahvalna za rad na novome likovnom zadatku.

Vrijeme je kićenja školskih prostora prigodnim ukrasima u ovim blagdanskim danima koji likovno mogu jako lijepo oplemeniti prostor. Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli su sa svojim mentorom Abelom Brčićem balonima ukrasili hodnik i stubište škole.

Prvi koraci u izradi ukrasa od balona
Prvi koraci u izradi ukrasa od balona

Potreban pribor za rad je novinski papir, štirka i ljepilo tipa Drvofix, baloni, kistovi, folija za zaštitu klupe, tempere, paleta za boje, čašica za vodu i tanka špaga.
Učenici napušu balon i odrede veličinu po svom nahođenju, ali uz oprez da ne pukne te ga čvrsto zavežu da se ne ispuše.

Izrada ukrasa od balona
Izrada ukrasa od balona

U posudicu uliju štirku i ljepilo te kistom premazuju balon na koji zatim lijepe komadiće novinskog papira. Potrebno je nekoliko slojeva papira i ljepila dok se ne dobije čvrsta stijenka. Također treba imati na umu u ovoj fazi uklopiti čvršći konac ili tanju špagu na koju se balon može objesiti. Nakon što se više slojeva nanijelo na balon, potrebno ga je ostaviti da se osuši. Ako je stijenka dovoljno čvrsta, a balon je poslužio da dobijemo čvrsti željeni oblik, nebitno je ako se i ispuše. 

Bojanje ukrasnih balona
Bojanje ukrasnih balona

U drugoj fazi učenici oslikavaju balon. Da biste prekrili novinski tisak, preporučljivo je balon prebojiti temeljnom bojom. Najčešće ona može biti bijela, ali i bilo koja druga. Tada slijedi faza oslikavanja. Koristimo tempere, kistove različitih širina, paletu za miješanje boje i čašicu za vodu. Ovisno o dobi u ovoj se fazi rada mogu primijeniti mnogi likovni problemi. Bilo da je riječ o kompoziciji toplih i hladnih boja, čistim bojama, kontrastu toplo – hladno, komplementarnom kontrastu, statičnim i dinamičnim plohama, optičkom miješanju boja, lokalnim bojama, tonskom stupnjevanju boje...

Ukrasni baloni
Ukrasni baloni

Aktivnost je pogodna i za rad u parovima, no može se izvesti i individualno. Tako oslikani baloni pružaju jako zanimljive mogućnosti za ukrašavanje učionica, školskih hodnika, stubišta, a i pozornica za prigodne blagdanske priredbe.
Baloni stvaraju vrlo zanimljivi efekt kada se lagano vrte pod utjecajem strujanja zraka.
Uz ukrasne, božićne balone želimo vam puno kreativnih i zabavnih trenutaka na satima likovne kulture u sljedećoj godini!

Baloni se veselo vrte
Baloni se veselo vrte

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić