Chartres en lumières – osvijetlimo budućnost | Profil Klett

Chartres, 13. – 19. svibnja 2018.

11. srpanj 2018.

Chartres en lumières – osvijetlimo budućnost

avatar
Autor: Valentina Boc Perus

Nakon dvije godine kvalitetnog provođenja, projekt Full STEAM Ahead uspješno je završen posjetom francuskom gradiću Chartresu. Učitelje i učenike iz Portugala, Irske, Italije i Hrvatske ugostili su francuski prijatelji iz Erasmus+ projekta, škola Collège Edouard Herriot.

Za vrijeme boravka u Chartresu, učenici su, osim izmjene iskustava s djecom iz drugih zemalja, imali priliku sudjelovati u radionicama različite tematike poput izrade i lansiranja papirnate rakete, dizajniranja svemirskog odijela, usporedbe i odabira najboljih materijala za izradu rakete te ekstrahiranja DNK iz banane.

Iako su sve radionice bile poučne, zabavne i korisne, rad s 3D printerom bio je nov i do sad neviđen izazov, a učenici su u programu Tinkercad uspješno osmislili i izradili logo privjesak koji predstavlja temu projekta.

Učitelji i učenici pobliže su nas upoznali i s francuskim obrazovnim sustavom. Osnovnoškolsko obrazovanje u Francuskoj podijeljeno je u dva dijela, učenici se upisuju u prvi razred s navršenih 6 godina života, a nakon završenog petog razreda, u dobi od 11 godina prelaze u College, odnosno više razrede osnovne škole, poredane od šestog do trećeg razreda i završavaju polaganjem diplome koja se zove brevet des collèges. Zanimljivo je da neki profesori u Collège Edouard Herriot održavaju cjelokupnu nastavu na engleskom jeziku, pa tako npr. podučavaju pojmove iz biologije na engleskom jeziku kako bi njihovi učenici što bolje usvojili i koristili strani jezik.

 

Osim radionica koje su se održavale u školi, učenici su se upoznali i sa kulturnim znamenitostima Francuske, razgledali Chartres – grad poznat po festivalu svjetla i njihovu katedralu Notre Dame, sudjelovali u izradi vitraja te posjetili muzej Versailles, pri čemu su se odlično zabavili, povezali i sprijateljili kako s domaćinima tako i s učenicima iz ostalih zemalja.

Nakon što su se domaćini cijeli tjedan trudili pokazati nam najbolje od sebe, posljednjeg dana susreta hrvatske su učenice i učiteljice predstavile ostalima svoje igre, priče i slikovnice na temu svemira koje su izradile u sklopu projekta.

Vrijeme brzo prolazi kad se zabavljaš, tako je i naše proletjelo, a suradnja je završena druženjem i zabavom u organizaciji učenika, roditelja i učitelja škole domaćina uz pokoju suzu i obećanje o nekom budućem druženju.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja