Crtajmo kao Michelangelo | Profil Klett

11. lipanj 2019.

Crtajmo kao Michelangelo

Autor: Patricija Burazin

Ove sam se školske godine uključila u projekt U svijetu likovnih umjetnika koji je pokrenula udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a otvoren je i na eTwinning platformi. Zadatak projekta bio je upoznati učenike s najvećim likovnim majstorima i njihovim djelima. Učiteljice i učitelji odabrali su po 5 umjetnika s čijim će likom i djelom upoznati učenike. Tijekom školske godine svoj sam razred upoznala sa stvaralaštvom Vincenta van Gogha, Jamesa Rizzija, Yayoi Kusame, Pieta Mondriana te Michelangela Buonarrotija, a rezultat su prekrasni radovi koji su ukrašavali panoe u učionici i školi. Učenici su s nestrpljenjem iščekivali umjetnike i motive koje će crtati ili slikati te su na taj način razvijali kreativnost i oblikovali svoje likovne vještine.

Djela velikog Michelangela ostavila sam za kraj projekta.

Michelangelo je već s 13 godina postao umjetnik. Zbog iznimnog talenta, rano se počeo baviti kiparstvom. Njegov je najznačajniji rani uradak Oplakivanje (Pietà), koji je u to vrijeme predstavljao novinu jer je ujedinio dvije mramorne figure u jednu cjelinu.

Kako se Pietà pokazala kao veliki uspjeh, Michelangelo je sve češće dobivao narudžbe. Jedna od narudžbi bio je i poznati kip biblijskog lika Davida koji je naručen za katedralu u Firenci. Nakon Davida, izradio je veličanstvenu skulpturu Mojsija.

 

Uskoro je započeo i oslikavanje svoda Sikstinske kapele. Cijeli je svod oslikao za manje od četiri godine (1508.-1512.) i to često u ležećem položaju, a trideset godina kasnije Michelangelo je naslikao Posljednji sud iznad oltara kapele. Na svodu je u stotinama likova opisao gotovo sve, od postanka čovjeka do njegova pada te stvaranje i uništenje svijeta.

 

Budući da je na svodu jedan od poznatijih prizora Stvaranje Adama dobro smo proučili taj prozor. Izdvojila sam detalj ruku i zadala učenicima zadatak: Danas ćemo crtati kao Michelangelo u Sikstinskoj kapeli. Smjestite se ispod klupe i zalijepite papir na donju stranu stola. Crtat ćemo ruke iz 'Stvaranja Adama'. Uživajte u radu!

Nastalo je veliko veselje u razredu. Učenici su uživali u svakom trenutku sata. Rekli su da im je to bio najbolji sat Likovne kulture. Radovi koji su nastali na satu pokazuju da su svi učenici mali umjetnici i da ih samo treba potaknuti i osvijestiti im što sve mogu.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Čarolijom razgovora do uspjeha u kući i školi

Razgovaramo li dovoljno? Neki ljudi govore više i otkrivaju sve, a neki su povučeni i nerado dijele svoja iskustva i osjećaje. Kako uspostaviti ravnotežu i stvoriti razgovor koji doprinosi prisnom i kvalitetnom odnosu? Pročitajte nekoliko savjeta i preuzmite materijale za radionicu Štapić koji govori

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Lana Ciboci Perša, Igor Kanižaj, Danijel Labaš
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak