Cyberbulling ili vršnjačko internetsko nasilje | Profil Klett

05. ožujak 2018.

Cyberbulling ili vršnjačko internetsko nasilje

avatar
Autor: Mila Kokotović

Pojam cyberbulling  ili vršnjačko internetsko nasilje vrlo je dobro poznat i djeci i roditeljima. Manje je poznato kako ga prevenirati ili ublažiti posljedice već učinjene štete.

 

Poznato nam je da dijete ne možemo fizički obraniti od vršnjačkog nasilja. Slična je situacija i s virtualnim nasiljem. Zato se valja ponovo okrenuti mjerama za njegovo sprječavanje. Najbolja prevencija je odgojno djelovanje na dijete od njegovog prvog dana života. Bilo da je riječ o odgoju kao postavljanju granica, o ljubavi, poštovanju, međusobnom uvažavanju, druženju s djetetom, prepuštanju djeteta društvu vršnjaka, odgoj sa svim ispravnim i pogrešnim postupcima stvara odnos povjerenja između roditelja i djeteta. Odnos koji počiva na povjerenju ključ je dobrih međusobnih odnosa, ali i dobar početak u trenutku kad dijete uđe u pubertet i kada se u njegovom životu počnu događati važne i velike promjene.

 

Turbulentno razdoblje puberteta zahtijeva od roditelja odgoj pun strpljenja jer je u tom osjetljivom razdoblju bitno omogućiti djetetu da u virtualnom svijetu, baš kao i u stvarnom, ima osjećaj samostalnosti. U redu je pokazati da pazimo na njega, no ne treba ostaviti dojam prevelike kontrole. Naša je odgovornost ukazati na opasnosti virtualnog svijeta. Studije Europske komisije pokazuju da su djeca svjesna rizika koji postoje prilikom korištenja interneta, no unatoč tome rijetko potraže pomoć roditelja ako naiđu na problem. Dijete će, kad se suoči s poteškoćama prilikom surfanja internetom, pitati odraslu osobu za savijet samo u krajnjoj nuždi. Pozitivno okruženje i ranije uspostavljeno povjerenje odraslih i djece može pomoći u rješavanju problema. Učenici OŠ Trnsko na tu su temu napravili film i pokazali da prijateljstvo može doći u veliku kušnju kad se prepusti virtualnom svijetu te da su prijatelji i bliske odrasle osobe ključ i prava pomoć za rješenje problema.

 

Najčešće aktivnosti koje djeca obavljaju putem interneta su surfanje, online igranje videoigrica i različiti oblici komunikacije. U tim aktivnostima mogućnost kontakta sa stranicama za odrasle te napad virusa, hackera ili raznih štetnih programa na računalo vrlo je moguća. Uz to, ne treba zanemariti  štetne sadržaje nekih web stranica, te njihove neprihvatljive i uvredljive sadržaje.

 

Dijete ne možemo sačuvati od svijeta, ali ga možemo nadzirati, informirati i pružiti mu pomoć ako je ona potrebna. Jedan od načina prevencije mogu biti aplikacije koje služe zaštiti djece na internetu. Jadna od njih je NetNanny. Internetska dadilja je programsko rješenje za zaštitu i nazor djece na internetu i računalu koje blokira pornografski sadržaj, online igrice, stranice za kockanje, chat sobe. Koristeći "Internetsku dadilju" imamo punu kontrolu nad radom djeteta te određivanja vremena koje dijete može provesti za računalom.

 

Mnogo je načina i prilika koje dovode djecu u situacije koje nazivamo Cyberbulling. Kako bi učenici lakše razumijeli i prihvatili razgovor o ovoj temi, na kraju članka preuzmite kratku priču na tu temu. Iako priča ima smiješan završetak koji nas može zabaviti, nažalost nisu svi završeci smiješni. Kao i mnogo toga drugoga u životu (struja, plin, dizala, automobili...) internet ima dobru i lošu stranu. Poželjno je maksimalno iskoristiti sve što je dobro, a čuvati se i nastojati spriječiti moguće loše posljedice. Na kraju, kako netko reče, i nož je opasan, no nismo ga uklonili iz svojih kuhinja.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege