Dan zahvalnosti | Profil Klett
Blagdanski stol

17. studeni 2016.

Dan zahvalnosti

Autor: Sana Perić

Bliži se Dan zahvalnosti, praznik koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrti četvrtak u studenom. Saznajte kako je praznik nastao, kako se obilježava te što se toga dana nalazi na blagdanskom stolu. Pripremili smo vam zanimljivo štivo koje uključuje utakmice američkog nogometa, pomilovane purane, Crni petak, ali i pogled indijanskog stanovništva na drugi najpopularniji američki blagdan nakon Božića.

Američki Dan zahvalnosti vuče korijene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Molitve i posebni obredi zahvalnosti nakon žetve uobičajeni su među gotovo svim religijama, a današnja američka proslava potekla je je iz engleskih tradicija iz vremena protestantske Reformacije. No, tog blagdana ne bi bilo bez Indijanaca. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims – hodočasnici, no njihov zanos uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih uzgajati kukuruz i drugo povrće, a pozvali su ih i na žetvenu proslavu na kojoj su zajedno blagovali, što se danas smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.

Kratak i zanimljiv film o tome kako je nastao Dan zahvalnosti možete pogledati ovdje.

Jennie Augusta Brownscombe: The First Thanksgiving at Plymouth, 1914, Pilgrim Hall Museum, Plymouth, Massachusetts, SAD
Jennie Augusta Brownscombe, The First Thanksgiving at Plymouth

U Americi je Dan zahvalnosti najpopularniji praznik nakon Božića. Slavnu Macy's paradu u New Yorku pohodi tri milijuna ljudi, dok televizijski prijenos prati čak 50 milijuna ljudi. Ni na taj dan Amerikanci ne mogu bez sporta te tako uživaju u utakmicama američkog nogometa – tradicija je počela još u drugoj polovici 19. stoljeća sa sveučilišnom utakmicama, a kasnije se prenijela i na profesionalnu igru te je tako Američki nogomet postao dio tradicije Dana zahvalnosti. Zanimljivo je da je prije njega za Dan zahvalnosti bio rezerviran drugi američki popularan sport: baseball.

Pomilovani purani

 

Na prvoj proslavi Dana zahvalnosti hodočasnici su na meniju imali jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice. Danas Dan zahvalnosti ne može proći bez purana, a Amerikanci toga dana zajedno pojedu oko 46 milijuna purana odnosno 243 milijuna kilograma puretine! Kao prilog jedu se slatki krumpir i umak od brusnica, a neizostavni desert tradicionalno je pita od bundeve. Obrok je obilan, a čini se i kaloričan jer prosječni Amerikanac na Dan zahvalnosti konzumira oko 4500 kalorija. No, jedan ili dva purana svake godine izbjegnu pećnicu jer ih predsjednik pomiluje i pošalje „u mirovinu“ na farmu, gdje žive dok ne umru od starosti. Kažu da je tu praksu neformalno započeo još Abraham Lincoln kada je pomilovao sinovljevog purana ljubimca.

 

Spomenimo i da je američki predsjednik Benjamin Franklin toliko volio purane da se zalagao za to da ta ptica postane američki nacionalni simbol (nije mu uspjelo – simbol SAD-a je ipak postao bjeloglavi orao).

Pečeni puran
Tradicionalni pečeni puran neizostavni je dio proslave Dana zahvalnosti
Indijanska perspektiva

 

No, indijansko stanovništvo Dan zahvalnosti doživljava drugačije te se protivi prikazima o jedinstvu njihovog naroda i doseljenika. Iako su Indijanci pomagali doseljenicima i sudjelovali u prvom Danu zahvalnosti, duh suradnje nije dugo trajao. Njihova zemlja i životi uništavani su bezbroj puta tijekom rane povijesti Sjedinjenih Američkih Država te tako priča o hodočasnicima i Indijancima, koja je dio modernih proslava, zbog njihove međusobne napetosti nije bila dio ranih proslava.

 

Rasizam i netrpeljivost traju sve do današnjih dana. Kao rezultat toga, Dan zahvalnosti za mnoge Indijance obilježava početak stoljeća tlačenja i diskriminacije te ga nazivaju Mourning Day. Primjerice, na otoku Alcatraz se od 1975. godine obilježava "Dan nezahvalnosti" (Unthanksgiving day) kojim se svraća pažnja na opstanak Indijanaca nakon naseljavanja Europljana u Americi. U Plymouthu, gdje je održan prvi Dan zahvalnosti, svake godine se na taj dan, kojeg oni nazivaju Nacionalni dan žalosti, okuplja grupa Indijanaca i njihovih pristaša u čast indijanskih predaka i  borbe Indijanskog naroda za opstanak.

Plymouth Rock
Plymouth Rock predstavlja lokaciju na kojoj su se 1620.godine iskrcali hodočasnici s Mayflowera koji su osnovali Plymouth koloniju
Još zanimljivosti

 

Sigurno niste znali da je božićna pjesma „Zvončići“ („Jingle Bells“) izvorno napisana kao pjesma za Dan zahvalnosti. Autorica još jedne popularne pjesme, „Mary Had a Little Lamb“, Sarah Kale punih sedamnaest godina pišući neumorno pisma predsjednicima zalagala da Dan zahvalnosti, koji se tada slavio u svakoj državi u različito vrijeme, dok je na jugu bio uglavnom nepoznat, postane nacionalan praznik. U tome je uspjela pa ju se danas smatra „majkom“ Dana zahvalnosti.

 

Iako je uvedena još davne 1789. godine na preporuku predsjednika Georga Washingtona, proslava Dana Zahvalnosti  se od 1941. slavi i službeno posljednjeg četvrtka u studenom. Dan nakon nastupa čuveni Crni petak (Black Friday), kojim u Americi započinje blagdanska sezona. Na taj dan mnogi trgovci nude velike popuste te mnogi dežuraju cijelu noć pred trgovačkim centrima kako bi se opskrbili novom odjećom, tehnikom i božićnim darovima. No, ima i onih koji ignoriraju Crni petak, jer smatraju da je ironično i neprimjereno prepuštati se konzumerizmu dan nakon što su izrazili zahvalnost za sve što imaju.

James Reid Lambdin: Sarah Josepha Hale, 1831. Richard's Free Library, Newport, New Hampshire, SAD
Sarah Kale, „majka“ Dana zahvalnosti

U našem Metodičkom kutku potražite nastavne materijale za sve razrede osnovne škole, te za srednju školu.

  1. razred – A turkey, a hat and a pumpkin
  2. razred – Let's count!
  3. razred – A turkey has got…
  4. razred – A very short and simple history of Thanksgiving
  5. razred – Thanksgiving activities
  6. razred – Let's give thanks!
  7. razred – The USA quiz, First Thanksgiving (video-based activities), Conditionals
  8. razred – The USA quiz, First Thanksgiving (video-based activities), Conditionals

Srednja škola - First Thanksgiving Intermediate (video-based activities)

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Đurić, Peklić
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović
udzbenik
Manuela Kujundžić, Šime Labor, Neven Budak
udzbenik
Šime Labor, Manuela Kujundžić, Tin Pongrac, Jelena Šilje Capor, Snježana Vinarić