Dora Pejačević - najpoznatija hrvatska skladateljica | Profil Klett

07. ožujak 2017.

Dora Pejačević - najpoznatija hrvatska skladateljica

Autor: Ružica Ambruš-Kiš

 

Uz Međunarodni Dan žena istražite kakav je bio položaj žene skladateljice u prošlosti i kakav je danas. 

Istražite značaj Dore Pejačević za povijest hrvatske glazbe.

Navedite što veći broj hrvatskih skladateljica današnjice. Usporedite njihov opus s najpoznatijim skladateljicama danas u svijetu.

Uz život i djelo hrvatske skladateljice Dore Pejačević istražite kako je živjelo plemstvo u Hrvatskoj na prijelazu 19. u 20. stoljeće u Austrougarskoj Monarhiji.

 

Dora Pejačević je umrla 1923. godine nakon poroda. Dirljivo svjedočenje o njezinim životnim načelima nalazimo u pismu suprugu, četiri mjeseca prije smrti. Neka Bog dade da Ti naše dijete (ako bih Ti ga ostavila) bude na radost — da postane istinski, otvoren, velik Čovjek; — utri mu putove, no ne sprječavaj ga nikad da spozna patnju, koja oplemenjuje dušu, jer samo će tako postati čovjekom. Pusti ga da se razvije poput biljke, a ako bi posjedovao velik talent, pruži mu sve što može služiti njegovu poticanju; prije svega — daj mu slobodu, tamo gdje je bude zahtijevalo. Jer zbog ovisnosti o roditeljima, rođacima, slama se mnoga nadarenost — to znam iz vlastitog iskustva — i zato postupaj jednako bude li se radilo o djevojčici ili dječaku; svaki talent, svaki genij, zahtijeva podjednak obzir — spol tu ne smije doći u pitanje.

Napravite razrednu debatu temeljem iznesenog Dorinog stava o ravnopravnosti spolova i ulozi žene u društvu. 

Uz poznati cklus glasovirskih minijatura Život cvijeća, Dora se iskušala i u zahtjevnijim glazbenim vrstama kao što su Gudački kvartet u C-duru op. 58, Simfonija u fis-molu op. 41 te Koncert za glasovir i orkestar u g-molu.

Sa svojim učenicima istražite život i djelo ove jedinstvene hrvatske skladatlejice uz PowerPoint prezentaciju iz repozitorija Profil Kletta na sljedećem linku.

Dokumenti: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Naša glazbena priča

Početni impuls nastanku projekta Naša glazbena priča dale su vesele, razigrane i znatiželjne okice novih prvašića koji su kročili početkom školske godine 2013./14. u razred učiteljice razredne nastave Silvane Crljen. Bila je to skupina izrazito muzikalnih učenika, kristalne intonacije i izvrsnih ritamskih sposobnosti.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ivanka Kordić, Minja Kolak
udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš