Nature journal

20. travanj 2017.

Earth day – obilježimo ga aktivno, uz igru, istraživanje i povratak prirodi

Autor: Sana Perić

Jeste li znali da naš planet svake minute gubi više od 15 milijardi stabala? Ove godine ne želimo samo pričati, već i djelovati.

 

Nastava iz ekologije može se uklopiti u gotovo svaki predmet, a predstavlja i odličnu temu za nastavu stranih jezika. Posvetite bar dio nastavnog sata ovoj temi. Donosimo vam nekoliko ideja!

Škola u prirodi
Škola u prirodi
Aktivnosti za vas i vaše učenike
  • Pozovite znanstvenika, ekološkog aktivista ili čak učitelja/učiteljicu biologije da u sljedećim danima educira vaš razred o klimatskim promjenama i važnosti znanosti u učionici!
  • Popričajte o važnosti reciklaže, a na sljedećoj poveznici možete pronaći nastavni plan za cijeli nastavni sat posvećen toj temi.
  • Povremeno preselite svoju učionicu u prirodu. Jeste li znali da učenje na otvorenom poboljšava rezultate, smanjuje simptome ADHD-a i razvija pozitivan stav prema učenju? Više o ovoj zanimljivoj temi pronađite ovdje.
Pokaži ljubav svom omiljenom stablu!
Pokaži ljubav svom omiljenom stablu!
  • Niži razredi mogu nacrtati omiljeno drvo i napisati mu pismo u kojem će izraziti zbog čega su mu zahvalni.
  • Zasadite u učionici biljku i pratite kao raste, posadite sa svojim učenicima stablo i uključite se u Profil Klettov projekt Želim stablo, kojim nastojimo dati svoj mali doprinos i to ne samo sadnjom, već i edukacijom učenika o važnosti očuvanja našeg prirodnog okoliša.
  • S mališanima možete podijeliti Priručnik zamišljen kao zabavna popratna aktivnost šetnji prirodom, prepuna ideja koje će šetnju obogatiti, a dijete kroz igru educirati. Precrtajte tragove životinja na koje naiđete u prirodi i pokušajte pronaći kojim životinjama pripadaju. Stvorite crtež sjenčenjem preko lista ili izradite prirodni kolaž. Naučite se orijentirati po noći i danu, započnite svoj prirodni dnevnik i pođite u potragu za blagom, koja je inspirirala i naš scavenger hunt radni listić. Pored ovog zabavnog priručnika, na ovoj poveznici možete pronaći i još mnogo igara i edukativnih materijala za učenike, učitelje i roditelje.
Izrada kolaža od predmeta iz prirode
Izrada kolaža od predmeta iz prirode
  • Potaknite učenike da s obitelji odu u avanturu u prirodu!
Ideje za roditelje

Ako je istraživanje prirode vašem djetetu novo, usporite. Započnite u obližnjoj šumi ili parku, ili čak u vlastitom dvorištu. Pomozite djeci da dožive prirodu svojim ritmom i vođeni svojom znatiželjom. Ipak, dobro je davati smjernice – poput okretanja kamena ili pokazivanja zanimljivosti – samo pazite da ostavite dovoljno prostora njihovoj mašti, koja neka im služi kao glavni vodič kroz prirodu.

Ako ste raspoloženi za pustolovinu, isprobajte Geocaching, potragu za blagom u kojoj sudjeluje 2 milijuna ljudi diljem cijelog svijeta. Tražeći blago prema koordinatama pronaći ćete i neke skrivene kutke prirode za koje do sada možda niste znali.

 

Materijale koje su za vas pripremili naši suradnici možete pronaći u našem metodičkom kutku, u rubrici Ecology related special days:

 

1. razred: Parts of the Plant

2. razred: Sort Out the Rubbish

3. razred: Earth Day

4. razred: Take Care of Your Planet

5. – 8. razred: Earth Day Scavenger Hunt Around the Classroom (Ecology Facts)

Zabavna aktivnost za sve uzraste: Nature Scavenger Hunt

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
 Maidment, Roberts
udzbenik
Banović, Petrač, Lopac Groš
udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)