Earth day – obilježimo ga aktivno, uz igru, istraživanje i povratak prirodi | Profil Klett
Nature journal

20. travanj 2017.

Earth day – obilježimo ga aktivno, uz igru, istraživanje i povratak prirodi

Autor: Sana Perić

Jeste li znali da naš planet svake minute gubi više od 15 milijardi stabala? Ove godine ne želimo samo pričati, već i djelovati.

 

Nastava iz ekologije može se uklopiti u gotovo svaki predmet, a predstavlja i odličnu temu za nastavu stranih jezika. Posvetite bar dio nastavnog sata ovoj temi. Donosimo vam nekoliko ideja!

Škola u prirodi
Škola u prirodi
Aktivnosti za vas i vaše učenike
  • Pozovite znanstvenika, ekološkog aktivista ili čak učitelja/učiteljicu biologije da u sljedećim danima educira vaš razred o klimatskim promjenama i važnosti znanosti u učionici!
  • Popričajte o važnosti reciklaže, a na sljedećoj poveznici možete pronaći nastavni plan za cijeli nastavni sat posvećen toj temi.
  • Povremeno preselite svoju učionicu u prirodu. Jeste li znali da učenje na otvorenom poboljšava rezultate, smanjuje simptome ADHD-a i razvija pozitivan stav prema učenju? Više o ovoj zanimljivoj temi pronađite ovdje.
Pokaži ljubav svom omiljenom stablu!
Pokaži ljubav svom omiljenom stablu!
  • Niži razredi mogu nacrtati omiljeno drvo i napisati mu pismo u kojem će izraziti zbog čega su mu zahvalni.
  • Zasadite u učionici biljku i pratite kao raste, posadite sa svojim učenicima stablo i uključite se u Profil Klettov projekt Želim stablo, kojim nastojimo dati svoj mali doprinos i to ne samo sadnjom, već i edukacijom učenika o važnosti očuvanja našeg prirodnog okoliša.
  • S mališanima možete podijeliti Priručnik zamišljen kao zabavna popratna aktivnost šetnji prirodom, prepuna ideja koje će šetnju obogatiti, a dijete kroz igru educirati. Precrtajte tragove životinja na koje naiđete u prirodi i pokušajte pronaći kojim životinjama pripadaju. Stvorite crtež sjenčenjem preko lista ili izradite prirodni kolaž. Naučite se orijentirati po noći i danu, započnite svoj prirodni dnevnik i pođite u potragu za blagom, koja je inspirirala i naš scavenger hunt radni listić. Pored ovog zabavnog priručnika, na ovoj poveznici možete pronaći i još mnogo igara i edukativnih materijala za učenike, učitelje i roditelje.
Izrada kolaža od predmeta iz prirode
Izrada kolaža od predmeta iz prirode
  • Potaknite učenike da s obitelji odu u avanturu u prirodu!
Ideje za roditelje

Ako je istraživanje prirode vašem djetetu novo, usporite. Započnite u obližnjoj šumi ili parku, ili čak u vlastitom dvorištu. Pomozite djeci da dožive prirodu svojim ritmom i vođeni svojom znatiželjom. Ipak, dobro je davati smjernice – poput okretanja kamena ili pokazivanja zanimljivosti – samo pazite da ostavite dovoljno prostora njihovoj mašti, koja neka im služi kao glavni vodič kroz prirodu.

Ako ste raspoloženi za pustolovinu, isprobajte Geocaching, potragu za blagom u kojoj sudjeluje 2 milijuna ljudi diljem cijelog svijeta. Tražeći blago prema koordinatama pronaći ćete i neke skrivene kutke prirode za koje do sada možda niste znali.

 

Materijale koje su za vas pripremili naši suradnici možete pronaći u našem metodičkom kutku, u rubrici Ecology related special days:

 

1. razred: Parts of the Plant

2. razred: Sort Out the Rubbish

3. razred: Earth Day

4. razred: Take Care of Your Planet

5. – 8. razred: Earth Day Scavenger Hunt Around the Classroom (Ecology Facts)

Zabavna aktivnost za sve uzraste: Nature Scavenger Hunt

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako je Ronnie postao youtuber

Učenici i nastavnici prihvatili su izazov najzahtjevnije školske godine i s nevjerojatnim optimizmom, snalazeći se u potpuno novim uvjetima i koristeći se često nepoznatim alatima, stigli do kraja gradiva predviđenog udžbenikom. Svakodnevno smo svjedočili nizu situacijskih projekata koje su pokrenuli sami nastavnici. Predstavljamo vam jedan izuzetan, dugoročan projekt učiteljice Anje Rumac.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
David Jelenković, Dušanka Tomić Luk
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer
udzbenik
Džapo, Tonšetić, Zadražil