20. rujan 2018.

Ekološki otisak

Autor: Uredništvo STEM područja

Projekt učenika OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica

Voditeljica projekta: Darija Žaper, učiteljica prirode, biologije i kemije

Trajanje: Projektni tjedan

 

Aktivnim sudjelovanjem i međusobnom suradnjom učenici se upoznaju s odnosima suvremenog čovjeka i prirodnih resursa (ekološki otisak). Kroz nova saznanja, potiče se ekološka svijest učenika i njihovo razumijevanje važnosti održivog razvoja.

 

Ekološki je otisak (eng. ecological footprint), najjednostavnije opisano, mjera ljudskog utjecaja na prirodne resurse. Prikazuje odnos između zahtjeva čovjeka i njegovih gospodarskih djelatnosti na biološki produktivno područje i zemljine regenerativne sposobnosti.
Ekološki otisak procjenjuje je li naš način života uistinu održiv za naše svakodnevne potrebe kao što su primjerice: proizvodnja (i transport) voća i povrća, ribe, mesa i dr., korištenja fosilnih goriva uz visoku emisiju ugljikova(IV) oksida te potrebnog prostora za izgradnju zgrada i cesta.
Smatra se da ukupni ekološki otisak čovječanstva iznosi više od 50 % Zemljinog kapaciteta. Prema navedenim podatcima, za potrebe ljudi, već je sada potreban još jedan planet za život. 

Koliki je tvoj ekološki otisak?

Svatko od nas ima svoj ekološki otisak.

Postoje različiti kalkulatori kojima se on mjeri.

Jedan od njih odnosi se na ispitivanje našeg utjecaja na četiri kategorije života: prehranu, putovanje, kupovinu različitih potrepština i domaćinstvo:

https://footprint.wwf.org.uk/questionnaire

Učenici mogu brzo provjeriti svoj utjecaj na okoliš na rješavajući anketu na poveznici.

Visoki ekološki otisak pojedinca, razlog je za zabrinutost i poduzimanje određenih koraka.

 

Kako bi se učenici nakon mjerenja svojega ekološkog otiska bolje upoznali s njegovim značenjem i pridonijeli razumnom upotrebom prirodnih dobara i očuvanjem prirodnih resursa, izvedite s njima jednostavne zadatke i projekt uzgoja nekih namirnica.

Materijale možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

1. Otkud dolazi moj hamburger?

2. Uzgoji svoj ručak!

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pet najboljih izvora za učenje geografije

Na koje sve načine učitelj geografije može poučavati svoje učenike geografskim vještinama i znanjima? Koji su najbolji izvori i materijali pomoću kojih učitelj može osmisliti zanimljivu i korisnu nastavu geografije? Koji oblici IKT-a su najučinkovitiji u nastavnom procesu? Zanimljive i konkretne odgovore na ova pitanja donosi australski učitelj geografije Keith Heggart iz Sydneya.

Potrošili smo Zemljine resurse za 2017!

Izvješće o stanju planeta iz listopada 2016. pokazuje kako sve razvijene zemlje žive iznad svojih prirodnih kapaciteta, a porazno je što smo ove godine taj datum dostigli najranije otkako se ekološki otisak mjeri. Vjerujemo da ćemo zajednički raditi na odgajanju odgovornih generacija koje dolaze te vas pozivamo da i dalje pratitie Profil Klettovu akciju Želim stablo.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Đurđa Kocijan, Maja Petković
udzbenik
Đurđa Kocijan, Maja Petković, Roko Vladušić
udzbenik
Skupina autora