Ekološki otisak | Profil Klett

20. rujan 2018.

Ekološki otisak

avatar
Autor: Ana Kodžoman

Projekt učenika OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica

Voditeljica projekta: Darija Žaper, učiteljica prirode, biologije i kemije

Trajanje: Projektni tjedan

 

Aktivnim sudjelovanjem i međusobnom suradnjom učenici se upoznaju s odnosima suvremenog čovjeka i prirodnih resursa (ekološki otisak). Kroz nova saznanja, potiče se ekološka svijest učenika i njihovo razumijevanje važnosti održivog razvoja.

 

Ekološki je otisak (eng. ecological footprint), najjednostavnije opisano, mjera ljudskog utjecaja na prirodne resurse. Prikazuje odnos između zahtjeva čovjeka i njegovih gospodarskih djelatnosti na biološki produktivno područje i zemljine regenerativne sposobnosti.
Ekološki otisak procjenjuje je li naš način života uistinu održiv za naše svakodnevne potrebe kao što su primjerice: proizvodnja (i transport) voća i povrća, ribe, mesa i dr., korištenja fosilnih goriva uz visoku emisiju ugljikova(IV) oksida te potrebnog prostora za izgradnju zgrada i cesta.
Smatra se da ukupni ekološki otisak čovječanstva iznosi više od 50 % Zemljinog kapaciteta. Prema navedenim podatcima, za potrebe ljudi, već je sada potreban još jedan planet za život. 

Koliki je tvoj ekološki otisak?

Svatko od nas ima svoj ekološki otisak.

Postoje različiti kalkulatori kojima se on mjeri.

Jedan od njih odnosi se na ispitivanje našeg utjecaja na četiri kategorije života: prehranu, putovanje, kupovinu različitih potrepština i domaćinstvo:

https://footprint.wwf.org.uk/questionnaire

Učenici mogu brzo provjeriti svoj utjecaj na okoliš na rješavajući anketu na poveznici.

Visoki ekološki otisak pojedinca, razlog je za zabrinutost i poduzimanje određenih koraka.

 

Kako bi se učenici nakon mjerenja svojega ekološkog otiska bolje upoznali s njegovim značenjem i pridonijeli razumnom upotrebom prirodnih dobara i očuvanjem prirodnih resursa, izvedite s njima jednostavne zadatke i projekt uzgoja nekih namirnica.

Materijale možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

1. Otkud dolazi moj hamburger?

2. Uzgoji svoj ručak!

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Potrošili smo Zemljine resurse za 2017!

Izvješće o stanju planeta iz listopada 2016. pokazuje kako sve razvijene zemlje žive iznad svojih prirodnih kapaciteta, a porazno je što smo ove godine taj datum dostigli najranije otkako se ekološki otisak mjeri. Vjerujemo da ćemo zajednički raditi na odgajanju odgovornih generacija koje dolaze te vas pozivamo da i dalje pratitie Profil Klettovu akciju Želim stablo.

 

Vertikalni vrtovi: spoj dizajna, ekologije i praktičnosti

Četiri članice Udruge studenata krajobrazne arhitekture (Katarina Celija, Lucija Jelavić, Nikolina Martinec i Doroteja Matić) u sklopu #PLAC-a održanog na Britanskom trgu predstavile su svoj zajednički rad: vertikalni vrt. Riječ je o trendu koji je u svijetu prisutan već neko vrijeme, a dobro je prihvaćen jer vertikalni vrtovi na praktičan i kreativan način približavaju prirodu čovjeku u urbanim sredinama.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Albina Battistutti-Pecha, Željko Mrklić, Maja Petković, Nikolina Štiglić
udzbenik
Herak, Sever, Zdjelarević
udzbenik
Skupina autora
udzbenik
Đurđa Kocijan, Roko Vladušić

Komentari

Slika korisnika silvio.peric@os-mradovana-trogir.skole.hr

bilo bi bolja prezentacija al je sve dobro